Ruoka

Onko Tallinna, Pärnu ja Saarenmaa jo nähty? Turistirysiä välttävän Viron-matkaajan kannattaa suunnata Peipsijärven Sipulitielle Itä-Viroon

Peipsin herkullinen sipuli on noussut kylpyläturismin haastajaksi Itä-Virossa. Pikkukyliä yhdistävä Sipulitie onkin muuttunut kiinnostavaksi matkailureitiksi.

Kostjan sipulitilalta Kolkjan kylässä voi ostaa erilaisia Peipsin sipuleita ja sipulilettejä. Emäntä leipoo suussa sulavia sipulipiirakoita, joita voi tilata ennakolta. Sipulin kasvatuksesta kiinnostuneille on tarjolla opastettuja kierroksia. Työpajoissa on mahdollisuus opetella myös verkonpunontaa.

Peipsijärven alueen vanhauskoiset ovat tunnettuja sipulinviljelytaidoistaan.

Lue myös: Tunnetko sipulin terveyshyödyt? Huikea terveyspommi ja monipuolinen raaka-aine

Sipulitien ravintolapäivä järjestetään neljättä kertaa 14.9. Sipulitien varrella Varnjan, Kasepään, Kolkjan, Ninan ja Kallasten kylän alueilla sekä Alatskiven kuntakeskuksessa on avoinna parikymmentä kotiravintolaa ja -kahvilaa. Perinteisin tarjottava on sibula pirugas, jossa hiivataikinan sisään leivotaan makeaksi haudutettua Peipsin sipulia.

Peipsin sipuli on ryvässipuli, jossa on voimakas, mutta lempeä maku, joka syntyy Peipsijärven suotuisan maaperän ja lannoitteena käytettävän mineraalipitoisen järvimudan yhdistelmästä. Sipulia viljellään perinteisesti korkeissa penkeissä käsityönä.

Mummot kaupittelevat kasvattamiaan sipuleita tienvarren kojuissa.

Peipsin sipulilla oli Nevan kaupungissa neuvostoaikana legendaarinen maine.Herkkua rahdattiin Sipulitietä myöten kuorma-autolasteittain venäläisten toripöydille myyntiin.

Sipulitiellä houkuttaa historia

Nykyään Sipulitien varrella on kiintoisa mahdollisuus kohdata kolme erilaista historiallista kulttuuria: vanhauskoisten venäläisyys, virolainen talonpoikaiskulttuuri ja saksalainen kartanoelämä.

Alatskivi loss eli Alatskiven linna sijaitsee aivan Sipulitien sydämessä. Linnassa yhdistyvät skottilainen kulttuuri, joka on vaikuttanut linnan arkkitehtuuriin, virolainen talonpoikaiskulttuuri, sekä saksalaisen aateliston kulttuuri. Linnan toisessa kerroksessa on neljä huonetta, joissa on mahdollisuus yöpyä. Avoinna 1.5.–30.9. ti-su klo 11–19.

Sipulitie kukoistaa ympäri vuoden, mutta vilkkain sesonki ajoittuu elo-syyskuun vaihteeseen, jolloin sipulisato kypsyy.

Tienvarren kojuissa roikkuu toinen toistaan näyttävämpiä sipulilettejä, joita mummot kaupittelevat.

Peipsin kalastajakylässä sijaitseva Nina Kordon tarjoaa mahdollisuuden majoittua kodikkaasti. Majatalon rakennusta käytettiin vuodesta 1925 lähtien kouluna ja vuosina 1990–1998 se toimi rajavartioasemana. Vierailijat voivat tutustua oppaan johdolla paikalliseen historiaan ja luontoon sekä perehtyä Peipsimaan ruokiin. Majatalossa on sauna, vuokrattavia pyöriä, veneitä ja kajakkeja.

Kojuista löytyy myös säilykkeitä, kuivattuja herkkuja, karpaloita, paikallista kola-sokeria sekä kalaa mitä erilaisimmissa muodossa. Kaikki tämä on tietenkin luomua.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko Tallinna, Pärnu ja Saarenmaa jo nähty? Turistirysiä välttävän Viron-matkaajan kannattaa suunnata Peipsijärven Sipulitielle Itä-Viroon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.