Päärynä piristää, tunnetko hedelmän?

Päärynä on hedelmien hienohelma, joka ottaa nokkiinsa pienistäkin kolhuista, eikä siedä pitkää säilytystä.

1. Säilytä päärynät kylmässä, +1 – +2 asteessa. Muista että kypsät päärynät säilyvät viileässäkin vain vähän aikaa.

2. Pidä päärynät erillään kasviksista, jotka kärsivät etyleenistä, sillä päärynä tuottaa sitä runsaasti.

3. Voit kokeilla päärynän kypsyyttä painamalla sitä kevyesti tyvipäästä varren läheltä. Kypsä hedelmä tuntuu pehmeältä ja antaa hieman periksi.

4. Ole varovainen käsitellessäsi päärynöitä, sillä ne pilaantuvat herkästi painelluista ja kolhiintuneista kohdista.

5. Ellet syö päärynöitä samana päivänä, osta hieman raakoja päärynöitä. Ne kypsyvät huoneenlämmössä muutamassa päivässä.

Tiesitkö tämän päärynästä?

  • Päärynä on vanha, omenansukuinen viljelykasvi, joka on kotoisin Vähästä-Aasiasta.
  • Päärynää on kasvatettu tiettävästi jo 300-luvulla eKr, ja Pohjoismaissakin päärynänviljely tunnettiin jo keskiajalla
  • Päärynää viljeltiin ahkerasti Versaillesin puutarhoissa, sillä päärynä oli Aurinkokuningas Ludvig XIV:n ja hänen hovinsa suosikkihedelmä.
  • Päärynälajikkeita tunnetaan nykyään yli viisituhatta, mutta vain noin tusinaa viljellään kaupallisesti.
  • Italia on Euroopan suurin päärynäntuottajamaa, mutta suurin osa italialaisista päärynöistä käytetään mehun valmistukseen.

Lue myös:
Päärynäreseptejä herkutteluun
Päärynäjälkiruokia ja leivonnaisia

Kuva: Norman Ojanen

Lähteet: Kotimaiset kasvikset ry ja Lorenza de’Medici: Paratiisin hedelmät (Otava)

Avainsanat

Keskustelu

Löysin tänä aamuna jääkaapin hedelmälaatikosta jouluiset omenat ja päärynät… Omenoista käytin yhden raasteena sekasalaattiin ja toisen hedelmäsalaattiin johon päätyivät myös kaksi mehukkaina ja ihmeen raikkaina säilynyttä päärynää. Olivat näitä ruskeanvihreitä, nyt kun jo ostopussin laitoin pois en tiedä olivatko israelilaisia vai italialaisia. Hedelmäsalaattiin tuli siis yksi omena, kaksi päärynää, 2 pientä mandariinia sekä purkillinen ananaspaloja. Koska nesteen määrä oli vähäinen, lorautin n.desin verran Pirkka appelsiini-mango mehua sekaan. Salaatti tehty aamulla klo 10 ja syötiin illalla klo 20 ja maku oli erinomaisen raikas, mehevä ja hyvä.

Yllätyin positiivisesti joulun alla naapurikunnan k-kaupassa asioidessani. Siellä oli myynnissä ahvenanmaalaisia päärynöitä. Olivat makeita ja sopivankokoisia toisin kuin jättikokoiset tuontipäärynät. Näitä kåtimaisia oli kiva syödä kuorimatta. Itselläni on pihalla yksi päärynäpuu varttumassa. Viimekesänä siinä oli jo kaksi raakilettakin, mutta harakanpeijakas ehti ensin… Toivottavasti saan itse ensi kesänä maistaa puuni hedelmiä!

Kommentoi juttua: Päärynä piristää, tunnetko hedelmän?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X