Ruoka

Päärynää voi syödä vaikka joka päivä – makea hedelmä mehevöittää leivonnaiset ja salaatit

Päärynä on ihanaa sellaisenaan, mutta se sopii erinomaisesti myös leivontaan ja ruoanvalmistukseen. Nappaa parhaat päärynäreseptit herkutteluun.

Päärynä tai kaksikin kannattaa napata hedelmäkoriin. Se sopii täydellisesti salaatteihin, leivontaan ja juustojen makupariksi. Uskoisitko, että päärynästä valmistuu myös vedet kielelle herauttava keitto?

Päärynä: ikivanha viljelyskasvi

Päärynä on vanha viljelykasvi, jota on kasvatettu tiettävästi jo 300-luvulla eKr. Pohjoismaissakin päärynänviljely tunnettiin jo keskiajalla. Päärynää viljeltiin ahkerasti Versaillesin puutarhoissa, sillä päärynä oli Aurinkokuningas Ludvig XIV:n ja hänen hovinsa suosikkihedelmä.

Nykyään Italia on Euroopan suurin päärynäntuottajamaa, mutta suurin osa italialaisista päärynöistä käytetään mehun valmistukseen.

Päärynälajikkeita tunnetaan nylyään yli 5000, mutta vain noin tusinaa viljellään kaupallisesti. Tunnetuimpia lajikkeita ovat ulkomailla laajalti viljeltävät Abata Fetel ja Conferene. Yhteistä päärynälajikkeille on muoto, vihreä tai ruskehtava väri sekä mieto ja mehukas hedelmämalto. 

Päärynä: käyttö

Päärynän voi ja se kannattaakin syödä kuorineen, sillä suuri osa ravintoaineista on kuoressa tai heti sen alla. Muista kuitenkin pestä päärynä huolellisesti ennen sen syömistä. Päärynän leikkuupinta tummuu nopeasti, joten purista päälle tarvittaessa sitruunamehua.

Päärynä sopii syötäväksi vaikka sellaisenaan, mutta sitä voi lohkoa myös salaatteihin tai juustovadille. Erityisesti sinihomejuuston ja päärynän makuyhdistelmä vie taatusti jalat alta, mutta sille kannattaa antaa mahdoliisuus myös brien sekä pitkään kypsytettyjen juustojen makuparina.

Kokeile päärynää myös lämpimissä ruoissa sekä suolaisessa ja makeassa leivonnassa. 

Tee päärynästä jälkiruoka

Päärynän paras sesonki on vuodenvaihteessa ja siksi se yhdistetään usein joulun ajan jälkiruokiin ja makuihin.

Punaviinissä haudutetut päärynät ovat joulupöydän klassikkojälkiruoka, joka hurmaa kauneudellaan joka kerta. Tai tarjoa jouluaterian päätteeksi vaaleita glögipäärynöitä yhdessä suklaakastikkeen kanssa. Kardemumma antaa suklaakastikkeelle jännittävän jouluisen maun. 

Myös espresso-pannacotta yhdessä lämpimien paahdettujen päärynöiden kanssa on täydellinen lopetus talviselle juhla-aterialle.

Päärynä leivonnassa 

Joulu tunnetaan punaposkisita omenoista, kirpsakoista karpaloista, viikunoista, taateleista ja muista sesongin makoisista hedelmistä, mutta myös päärynä tuo moniin leivonnaisiin joulun maun. Leivo tarjolle vaikka suolakinuskilla ja päärynöillä kruunattuja pikkupavlovia.

Kesäkekkereistä tunnettu Brita-kakku pukeutuu talviasuun, kun taikinan maustaa piparkakkumausteella, mascarponetäytteen höystää päärynöillä ja leivonnaisen pinnalle lisää vielä murusteltuja piparkakkuja. Päärynäinen britakakku on juhlan jälkiruokakruunu, jota kaikki rakastavat. 

Toki päärynäisiä leivonnaisia kannattaa kokeilla myös joulusesongin ulkopuolella. Helpot ja rapsakat manteli-päärynämuffinit tai oikeastaan cruffinit valmistuvat oikaisemalla valmiista croissant-taikinasta. Ohje mukailee suosittujen mantelicroissantien ohjetta, mutta päärynä tekee leivonnaisista entistä mehevämmät.

Ei makeaa mahantäydeltä. Päärynälle kannattaa ehdottomasti antaa mahdollisuus myös suolaisessa leivonnassa. Sinihomejuusto-päärynäpiirakka on hurmaava yhdistelmä suolaista ja makeaa, rapeaa ja täyteläisen pehmeää. Rapsakka filotaikina kätkee sisälleen mantelimassalla mehevöitetyn päärynä-sinihomejuustotäytteen.

Pikkusyötävää päärynästä

Päärynää kannattaa ehdottomasti napostella myös pikkunälkään. Sinihomejuusto-joulukinkkukääröt sekä sinihomejuustolla täytetyt filotaikinarullat sopivat erinomaisesti loppuvuoden juhlapöytään viinilasillisen tai glögimukin kylkeen.

Jos haluat päästä minimiponnistuksella maksimilopputulokseen, lohko päärynää juustotarjottimelle.

Smoothieen päärynä tuo makeutta ja samettisen kermaista rakennetta. Surauta aamupalaksi kaurainen smoothiekulho tai tankkaa virtaa päivään vihreän smoothien muodossa.

Keittoa ja salaattia päärynöistä 

Ja tokihan päärynää kannattaa hyödyntää myös ruoanvalmistuksessa. Yhdessä juurisellerin, porkkanan ja purjon kanssa päärynästä voi tehdä vaikka keittoa. Aivan erityisen ihanan makuelämyksen saat, kun tarjoat soseutetun päärynäkeiton sinihomejuustolla tai ruohosipulilla maustetun ranskankerman kanssa.

Ja aivan ehdottomasti päärynää kannattaa lohkoa myös salaatteihin. Punajuuri-juustosalaatti sisältää monia talven suosikkimakuja: punajuurta, päärynää, saksanpäkhinöitä sekä aromikasta appenzeller-juustoa. Marinoitu punasipuli toimii tämän talvisen salaatin salaattikastikkeena.

Joulusalaatti on hedelmäisen raikas tarjottava vaikkapa joulupöydässä, jossa se piristää mukavasti tuhdin jouluateria. Päärynän lisäksi salaattiin pilkotaan myös tähtihedelmänä tunnettua karambolaa sekä viinirypäleitä. 

Hillot ja muut päärynäsäilykkeet

Tai mitäpä, jos tekisit päärynöistä hilloa? Mausteeksi sopii ihanasti glögi tai vaikka calvados

Hillotut päärynät puolestaan saavat jujua tähtianiksella maustetusta siirapista. Karamellisoituneet hedelmät sopivat tarjottaviksi vaikka juustojen kanssa.

Lue myös Anna.fi: Hedelmät ja painonhallinta – Kannattaako laihduttajan välttää hedelmiä?

Päärynä: säilytys 

Päärynä on hedelmien hienohelma, joka ottaa nokkiinsa pienistäkin kolhuista, eikä siedä pitkää säilytystä. Käsittele päärynää siis silkkihansikkaijn ja syö kypsänä mahdollisimman nopeasti. 

Päärynät poimitaan raakoina, sillä niiden maku paranee ja sokeripitoisuus lisääntyy, kun ne kypsytetään poimimisen jälkeen. Siksi myös kaupassa myytävät päärynät ovat useimmiten raakoja. 

Kotona päärynät kypsyvät huoneenlämmössä muutamassa päivässä. Kypsää päärynää ei voi tunnistaa väristä, sillä osa päärynälajikkeista ei vaihda väriä kypsyessään. Päärynän kypsyyden voikin parhaiten selvittää kevyesti käsin painelemalla. Kun hedelmä tuntuu aavistuksen pehmoisalta, se on maukkaimmillaan ja mehukkaimmillaan. 

Hieman ylikypsät päärynät ovat edelleen herkullisia, vaikka eivät olekaan enää ihanteellisia tarjoiluun kokonaisina tai viipaloituna. Käytä niitä siis vaikka smoothieissa, kastikkeissa tai vaikka uunipuuroissa.

Jos et syö kypsiä päärynöitä heti tai haluat säilyttää niitä kotona pidemmän aikaa, paras säilytyslämpötila on kylmässä, +2 – +6 asteessa. Muista kuitenkin, että kypsät päärynät säilyvät viileässäkin vain vähän aikaa. Pidä päärynät myös erillään etyleenille herkistä kasviksista, sillä päärynä tuottaa sitä runsaasti.

Kypsät päärynät säilyvät yleensä jääkaapissa 3–5 päivää. Kypsymättömät hedelmät säilyvät yleensä viikon tai pidempäänkin. Erityisen herkkiä päärynät ovat pilaantumaan kolhiintuneista kohdista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Päärynää voi syödä vaikka joka päivä – makea hedelmä mehevöittää leivonnaiset ja salaatit

Minnzu

Löysin tänä aamuna jääkaapin hedelmälaatikosta jouluiset omenat ja päärynät… Omenoista käytin yhden raasteena sekasalaattiin ja toisen hedelmäsalaattiin johon päätyivät myös kaksi mehukkaina ja ihmeen raikkaina säilynyttä päärynää. Olivat näitä ruskeanvihreitä, nyt kun jo ostopussin laitoin pois en tiedä olivatko israelilaisia vai italialaisia. Hedelmäsalaattiin tuli siis yksi omena, kaksi päärynää, 2 pientä mandariinia sekä purkillinen ananaspaloja. Koska nesteen määrä oli vähäinen, lorautin n.desin verran Pirkka appelsiini-mango mehua sekaan. Salaatti tehty aamulla klo 10 ja syötiin illalla klo 20 ja maku oli erinomaisen raikas, mehevä ja hyvä.

Hannatäti

Yllätyin positiivisesti joulun alla naapurikunnan k-kaupassa asioidessani. Siellä oli myynnissä ahvenanmaalaisia päärynöitä. Olivat makeita ja sopivankokoisia toisin kuin jättikokoiset tuontipäärynät. Näitä kåtimaisia oli kiva syödä kuorimatta. Itselläni on pihalla yksi päärynäpuu varttumassa. Viimekesänä siinä oli jo kaksi raakilettakin, mutta harakanpeijakas ehti ensin… Toivottavasti saan itse ensi kesänä maistaa puuni hedelmiä!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.