Päärynästruudeli, päärynä-sinihomejuustopiirakka ja 3 muuta makeaa leivonnaista päärynästä
Päärynästruudelin täytteessä on päärynöitä, mantelimassaa ja appelsiinituorejuustoa
Struudeli tulee saksankielisestä sanasta Strudel, joka tarkoittaa pyörrettä. Klassikkoleivonnainen valmistetaankin rullaamalla paperinohuen taikinalevyn väliin täytettä ja muotoilemalla syntynyt kääryle hevosenkengän muotoon.
Perinteisesti struudeli pitää sisällään omenoita, rusinoita sekä kanelia, korppujauhoja ja sokeria, mutta vähintään yhtä makoisa täyte syntyy päärynöistä, mantelimassasta ja appelsiinin makuisesta tuorejuustosta. Joulun makua leivonnainen saa vaihtamalla korppujauhot piparimuruihin.
Päärynästruudeli hunnutetaan tomusokerilla ja tarjotaan sellaisenaan tai vaniljajäätelön kera.
Päärynä-puolukkapiirakka saa makua sitruunankuoresta ja inkivääristä
Tämä syksyinen piirakka täytetään päärynöillä sekä puolukoilla ja maustetaan raastetulla situunankuorella sekä inkiväärillä. Jäähtynyt piirakka viimeistellään kermavaahdolla, joten lopputulos ei ole liian ärhäkkä, vaan yhtä aikaa raikas ja ihanan täyteläinen.
Resepti: Päärynä-puolukkapiirakka
Päärynä-sinihjomejuustopiirakka syntyy filotaikinasta
Päärynä ja sinihomejuusto on juustolautaselta tuttu makupari, joka taipuu mainiosti myös piirakan täytteeksi. Kun kolmas täytteen raaka-aine on mantelimassa, ei piirakasta takuulla puutu makua ja mehevyyttä.
Mukavaa vastapainoa pehmeälle täytteelle tuo rapeastasta filotaikinasta tehty pohja sekä pinnalle ripotellut mantelilastut. Päärynä-sinihomejuustopiirakka on täydellinen tarjottava pikkujouluaikaan, kun perinteiset piparit ja joulutortut tylsistyttävät.
Resepti: Päärynä-sinihomejuustopiirakka
Päärynäkakkuset valmistat keikauskakun tavoin
Keikauskakun tapaan valmistettavat pienet päärynäkakkuset sopivat hyvin vaikka jälkiruoaksi. Aseta voideltujen annosvuokien pohjalle inkiväärillä maustetussa siirapissa kiehautettuja päärynäviipaleita, lusikoi päälle muskotilla sekä kanelilla maustettua taikinaa ja nosta uuniin paistumaan.
Viime silauksen leivonnaiset saavat päärynöiden keitinliemenä käytetystä siirapista, jota valutetaan valmiiden kakkusten päälle. Todellinen herkkusuu nauttii leivonnaiset kermavaahdon kera.
Päärynä-mantelitorttu hurmaa kahvipöydässä – tai vaikka ruokalahjana läheiselle
Päärynä-mantelitorttu hurmaa herkkusuut pomminvarmasti. Piiraan suussa sulava täyte valmistetaan vatkaamalla voi ja sokeri vaahdoksi, minkä jälkeen joukkoon lisätään mantelijauhetta sekä vehnäjauhoja ja pari kananmunaa. Sitruuna tuo leivonnaiseen raikkautta, kaneli maukavasti lämpöä. Viipaloidut päärynät levitetään täytteen päälle, jolloin ne muhivat uunin lämmössä ihanan pehmeiksi.
Piirakka maistuu hyvältä sellaisenaan, vielä paremmalta vaniljakastikkeen kera nautiskeltuna.
Resepti: Päärynä-mantelitorttu
Keskustelu
Kommentoi juttua: Päärynästruudeli, päärynä-sinihomejuustopiirakka ja 3 muuta makeaa leivonnaista päärynästä