Ruoka

Pääsiäismunat 2022 testissä: Maistoimme 8 suosikkiherkkujen inspiroimaa töhnämunaa – voittajaksi kiilasi keksihyllystä tuttu maku

Tänä vuonna virpojien koreista löytyy perinteisten yllätysmunien sijaan yhä useammin täytetty töhnämuna. Kotilieden toimitus valitsi suosikkinsa markettien valikoimista.

Pääsiäismunat 2022 tarjoavat kutkuttavia vaihtoehtoja niin virpojalle, pääsiäispöydän jälkiruokailijalle kuin suklaan ystävällekin.  Tämän vuoden juttu on herkullista täytettä sisältävä töhnämuna – erilaisia makuvaihtoehtoja löytyy niin Pätkiksen, Dumlen, Daimin, Oreon kuin After Eight -suklaankin muodossa.

Suklaamuna ilman yllätystä on oiva valinta sellaiselle, joka haluaa ottaa herkuttelusta kaiken irti, mutta arvostaa sitä, ettei munan mukana tule ylimääräistä muovikrääsää. Maistoimme kahdeksan suklaamunaa, joiden sisältä paljastuu lelun sijaan syötävä yllätys. Mukana on niin perinteisen suklaamunan kokoisia yksilöitä kuin minimuniakin.

Lue myös: Pääsiäismunat 2021 testissä: Maistoimme aikuisten suklaamunat – rakastettu klassikko vei voiton

Pääsiäismunat 2022 testissä: Isot töhnämunat

1. Pätkis-muna – samettinen mousse maistuu aivan suosikkisuklaalta

Fazer Pätkis Eggs -pakkaus (4 kpl)

Ulkonäkö

Pakkaus on Pätkiksen brändin mukainen, joten ostaja tietää jo heti sen nähdessään, mitä on saamassa. Sama pätee ruskeaan foliokuoreen, joka on printattu täyteen Pätkis-logoja. Raati jäi kuitenkin toivomaan ulkoasuun hieman pääsiäisfiilistä. Myös pakkauksen harmaa kenno muistuttaa liikaa kananmunakennoa.

Tuoksu ja maku

Kääreen avatessa tulee hennon minttuinen tuoksu, mutta myös rasvaisen kaakaovoin haistaa. Pelkkä minttuinen tuoksu yksinään olisi ollut aika ihana!

Kuori itsessään maistuu tavalliselle maitosuklaalle, mutta piparmintun makuinen kaakaomousse tuo mieleen heti Pätkiksen. Valitettavasti myös kaakaovoi puskee hieman raikkaan mintun läpi. Munan maku ei yllä aivan iki-ihanan Pätkis-patukan tasolle. Kuori ja mousse toimivat parhaiten samaan aikaan syödessä. Kokonaisuudessaan Pätkis-muna on todella tuhti ja makea, joten yksi muna riittää taltuttamaan makeanhimon.

Koostumus

Moussea olisi voinut olla hieman enemmän. Täytettä ei riitä, koko kuorelle, vaan munan sisällä on paljon tyhjää tilaa. Mousse on todella kuohkeaa, jopa samettista. Ympäröivä suklaakuori on paksu ja rapea.

Hinta-laatusuhde

Klassiseen Kinder-munaan verrattuna yksittäisessä munassa on hyvä hinta-laatusuhde. Pätkis-muna tarjoaa enemmän syötävää edullisempaan hintaan ilman turhaa muovikrääsää. Pätkiksen himoon raati suosittelee perinteistä patukkaa. Pääsiäismunien joukosta Pätkis-muna erottuu kuitenkin edukseen.

Pisteet: 3+/5

Fazer Pätkis Eggs. Maitosuklaata, jossa piparmintun makuista kaakaomousse-täytettä. Saattaa sisältää pähkinää, mantelia, kananmunaa ja gluteenia sisältävää viljaa. 4 x 36 g/3,39 euroa, Prisma Tripla.

2. Dumle-muna – voimakas toffeen tuoksu herättää himon

Fzer Dumle Eggs -pakkaus (4 kpl)

Ulkonäkö

Design on Pätkis-munien tavoin uskollinen Dumlen brändille. Tunnistettava ulkoasu on ymmärrettävä myyntikeino, mutta jäämme jälleen toivomaan pakkaukselta pääsiäishenkisyyttä. Tällä kertaa pakkauksen kennossa on kuitenkin pääsiäiseen sopiva keltainen väri.

Pakkauksen kuvassa lusikassa näkyvä täyte näyttää hieman epäilyttävältä ja herättää kysymyksiä. Mielikuva toffeetäytteestä on kullankeltainen, mutta kuvan harmaanbeige töhnä tuo mieleen pikemminkin aamupuuron. Itse munassa täyte näyttää houkuttelevammalta kuin pakkauksessa.

Tuoksu ja maku

Todella voimakas tuoksu – Dumlen toffeisuus suorastaan tulvahtaa sieraimiin. Tuoksu on vahvempi kuin Pätkis-munissa.

Moussessa on hyvin tavoitettu Dumle-karkkien maku. Täyte on kuitenkin todella makea, vielä imelämpi kuin Pätkis-munissa. Puolikas muna tuntuu riittävältä.

Koostumus

Maku on aivan kuin Dumle-karkissa, mutta toffeen tahmeus ja sitkeys puuttuvat täysin, mikä hieman hämmentää. Olisiko moussen sijaan täytteenä voinut olla toffeekastiketta?

Moussen koostumus pehmeä ja kuohkea, mutta se ei ole levittynyt tasaisesti koko kuoren alalle. Paras makuelämys tulee, kun haukkaa rapeaa suklaakuorta ja moussea yhtä aikaa.

Hinta-laatusuhde

Suklaamunaksi edullinen. Jos kuitenkin tekee mieli Dumle-karkkeja, on järkevämpi ostaa perinteinen makeispussi.

Pisteet: 2+/5

Fazer Dumle Eggs. Maitosuklaata, jossa toffeenmakuista moussetäytettä. Saattaa sisältää pähkinää, mantelia, kananmunaa ja gluteenia sisältävää viljaa. 4 x 36 g/3,39 euroa, Prisma Tripla.

3. Marabou-töhnämuna – aivan kuin Kinder-muna täytteellä

Marabou Eggs -pakkaus (4 kpl)

Ulkonäkö

Liilan ja keltaisen sävyinen pakkaus henkii pääsiäistä! Myös keltainen foliokuori punaisilla, sinisillä sekä vihreillä palloilla istuu ajankohtaan. Näistä kehtaisi koota pääsiäisasetelman.

Pakkauksen kansi ei kuitenkaan kerro, mikä on munan täytteen maku. Marabou Eggs -nimi ei samalla tavalla paljasta sisältöä kuin Dumle Eggs tai Pätkis Eggs. Pakkausselosteesta käy ilmi, että täytteenä on maitokreemiä. Ostajan ei pitäisi kuitenkaan joutua etsimään tietoa pienifonttisesta pakkausselosteesta, vaan täyte tulisi ilmaista selkeästi jo heti pakkauksen kannessa.

Tuoksu ja maku

Kääreestä kuorittu Marabou Eggs -muna tuoksuu tavalliselle maitosuklaalle. Hajun perusteella ei erottaisi, ettei kyseessä ole aivan perinteinen suklaamuna.

Maitokreemin ja suklaan yhdistelmä tuo mieleen täytetyn Kinder-munan. Hasselpähkinää ei ole liikaa, ja maitokreemin maku ihastuttaa. Maussa on aavistus vaniljaisuutta, vaikkei sitä pakkausselosteen mukaan kreemissä olekaan. Plussaa siitä, ettei muna ole liian äklömakea.

Koostumus

Munaa pitää haukata puoleenväliin ennen kuin pääsee maistamaan maitokreemiä. Täytettä toivoisi saavansa suuhun jo heti ensimmäisestä suupalasta lähtien.

Suklaakuori on aiempia munia ohuempi. Myös vaahto on aiempia munia kevyemmän ja ilmavamman tuntuinen.

Hinta-laatusuhde

Hinta on aavistuksen edullisempi kuin edeltävissä munissa. Näitä voisi kuvitella ostavansa lahjaksikin.

Pisteet: 4-/5

Marabou Eggs. Maitosuklaata hasselpähkinämassalla, jossa täytteenä maitokreemiä. Saattaa sisältää muuta pähkinää ja vehnää. 4 x 34 g/3,35 euroa, Prisma Tripla.

4. Oreo-muna – toimituksen suosikki ihastuttaa keksisattumilla

Marabou Oreo Eggs -pakkaus (4 kpl)

Ulkonäkö

Marabou Eggs -munien pakkauksesta tuttu keltaisen ja liilan värimaailma jatkuu myös Oreo-munien kohdalla. Tällä kertaa kanteen on tuotu myös Oreon logo, joka heti viestii siitä, mitä sisällöltä sopii odottaa. Foliokuoreen on painettu Oreon logo samaan tapaan kuin Pätkis- ja Dumle-munissa.

Tuoksu ja maku

Suklaamunan tuoksu ei herätä mielikuvia Oreosta. Marabou Eggs -munan tapaan haju muistuttaa lähinnä tavallista maitosuklaata.

Maku kuitenkin ihastuttaa! Jos tykkäät Marabou Oreo -suklaamunasta, tykkäät myös tästä! Maku on keksipaloja lukuun ottamatta hyvin samankaltainen kuin Marabou Eggs -munassa. Tässäkin moussessa maistuu vanilja, ja tällä kertaa sitä löytyy munasta pakkausselosteenkin perusteella.

Koostumus

Munasta joutuu jälleen haukkaamaan puoleen väliin ennen kuin pääsee käsiksi herkulliseen täytteeseen. Keksipalat tuovat maitokreemiin mukavasti tekstuuria. Rapeat sattumat rouskuvat kivasti suussa. Suklaakuori on sopivan ohut.

Hinta-laatusuhde

Tuunattu versio verrattuna edeltävään, mutta hinta on sama. Rouheet saa ikään kuin kaupan päälle. Tästä syystä Oreo-munissa on parempi hinta-laatusuhde.

Pisteet: 4½/5

Marabou Oreo. Maitosuklaata hasselpähkinämassalla, jossa täytteenä vaniljanmakuista maitokreemiä ja kaakaokeksipaloja. Saattaa sisältää muuta pähkinää. Eggs 4 x 34 g/3,35 euroa, Prisma Tripla.

Pääsiäismunat 2022 testissä: Pienet töhnämunat

5. Daim-muna – pirteä pakkaus nostattaa pääsiäisfiiliksen

Marabou Daim Mini Eggs -pussi

Ulkonäkö 

Keltainen väri, tulppaanit ja pupunkorvat kertovat heti, että kyseessä on sesonkipussi. Pussin pieni koko sopii hyvin myös yhden hengen talouksille. Foliokuorissa näkyy sama brändilinja kuin lähes kaikissa muissakin vertailun tuotteissa: pääroolissa on Daim-logo.

Tuoksu ja maku

Rasvainen toffeen haju tunkee läpi jo heti pussin avatessa. Toffee sinänsä on houkutteleva tuoksu, mutta rasvan haju hieman häiritsee.

Maku on halpa ja teollinen. Jos ei tietäisi, että kyseessä on Daim-täyte, ei Daimia maistaisi. Maku on perinteistä Daimia tunkkaisempi, ja mantelikrokantin häivähdyksen maistaa vasta jälkijunassa. Daimista tykkäävän kannattaa pitäytyä patukoissa.

Koostumus

Kun kyse on Daim-munasta, tekstuuri saisi paukkua hampaissa enemmänkin. Mantelikrokanttipalat voisivat olla isompia ja niitä saisi olla enemmän suhteessa muuhun täytteeseen. Nyt pienet hiput hukkuvat töhnän sekaan.

Pieni muna halkesi haukatessa, joten muna on syötävä yhdellä haukulla, jos haluaa välttyä sotkulta.

Hinta-laatusuhde

Pussin koko antaa ymmärtää, että munia olisi enemmän kuin seitsemän. Yksittäinen minimuna on kilohinnaltaan kalliimpi kuin Maraboun isot töhnämunat. Ei jatkoon.

Pisteet: 1-/5

Marabou Daim Mini Eggs. Vaaleaa maitosuklaata, jossa mantelikrokanttipaloja. Saattaa sisältää muuta pähkinää ja vehnää. 77 g/2,09 euroa, K-Supermarket Tripla.

6. After Eight -minimunat – ylellinen yhdistelmä tummaasuklaata ja raikasta minttua

Ulkonäkö

Vihreä väritys on After Eightin brändin mukainen, mutta pussiin on tuotu myös pääsiäistä narsisseja pitelevän pupun muodossa. Foliokuori jatkaa aiemmista pääsiäismunista tuttua logoteemaa.

Tuoksu ja maku

Raikas minttu tulvahtaa, kun pussin aukaisee. Tuoksu on aivan samanlainen kuin perinteisessä After Eight -suklaassa.

Mausta on vaikea keksiä huonoa sanottavaa. Tummasuklaa ja minttutäyte ovat toimiva makupari. Toisin kuin Pätkis-munassa, tässä minttu säilyttää raikkautensa. Kaakaovoi ei maistu läpi samalla tavalla. Kokonaisuus on ylellinen.

Koostumus

Suklaakuori on paksumman tuntuinen kuin perinteisessä After Eight-suklaassa. Minttutäyte on juoksevaa, ei moussemaista kuten aiemmissa testin munissa. Täytettä löytyy myös koko kuoren alalta.

Hinta-laatusuhde

2,59 euroa on arvokas hinta 10 minimunasta. Toisaalta maussa on aiempiin muniin verrattuna tietynlaista ylellisyyttä. Pussin voisi hyvin ostaa lahjaksi.

Pisteet: 4+/5

Nestle After Eigh Mini Eggs. Tummasuklaamuna piparminttutäytteellä. Gluteeniton. Saattaa sisältää pähkinää. 10 kpl/90 g/2,59 euroa, K-Supermarket Tripla.

7. Smarties-minimunat – paperinen pakkaus kerää kehut

Nestle Smarties Mini Eggs -pussi

Ulkonäkö

Raati arvostaa sitä, että munat on pakattu muovin sijaan paperipussiin. Sininen värimaailma on Smarties-brändin mukainen. Keltainen pupu ja pesään sijoitetut munat istuvat hyvin myös pääsiäissesonkiin. Foliokuorissa on brändille tyypillisiä Smarties-suklaarakeiden kuvia, mutta munien päätyjen värit vaihtelevat. Tämä herättää kysymyksen siitä, onko yksittäisten munien välillä makuvariaatioita.

Tuoksu ja maku

Mieto tuoksu muistuttaa edullista joulukalenterisuklaata. Myös maku on halpa ja teollinen. Sisältä paljastuva maitomainen valkoinen töhnä muistuttaa aavistuksen Kinder-munaa, mutta ei vedä sille vertoja.

Koostumus

Töhnä on tiivistä ja jää kiinni hampaisiin. Moussen ilmavuus puuttuu. Töhnän lisäksi täytteestä löytyy Smarties-karkkeja, jotka niin ikään jäävät hampaisiin kiinni. Sattumat ovat hauska idea, mutta eivät tuo makuun kaivattua lisäarvoa.

Hinta-laatusuhde

Ei jatkoon. Pussi on yhtä kallis kuin saman valmistajan After Eight -pussi, mutta mausta puuttuu After Eightin ylellisyys.

Pisteet: 1-/5

Nestle Smarties Mini Eggs. Sokerikuorrutetuilla maitosuklaarakeilla täytettyjä mini-maitosuklaamunia. Gluteeniton. Saattaa sisältää pähkinää. 9 kpl/81 g/2,59 euroa, K-supermarket Tripla.

8. KitKat Cookie Dough -minimunapussi – ei keksitaikinaa, vaan keksimurua

Nestle KitKat Cookie Dough Mini Eggs -pussi

Ulkonäkö 

Pakkauksesta näkee heti, mitä on luvassa: KitKat-suklaata, jonka täytteenä pitäisi olla keksitaikinaa sisältävää töhnää. Punainen sävymaailma on brändin mukainen, mutta vaaleansininen ei ehkä ole houkuttelevin väripari. Pääsiäistä on tuotu ilmeeseen keväisen vihreän ruohon ja ruohomunien pesän muodossa. Kokonaisuudessaan ulkoasu ei kuitenkaan ole yhtä houkutteleva kuin edeltävissä pusseissa.

Tuoksu ja maku

Kun pussin avaa, tulee tunkkainen, aika rasvainen haju, mikä ei herätä suklaanhimoa. Tuoksuun nähden maku yllättää kuitenkin positiivisesti. Suklaan täyte on hyvin makea, ja rasva puskee hieman läpi, mutta keksi antaa lisäarvoa.

Koostumus

Täyte ei ole levittynyt tasaisesti koko kuoren alalle. Keksi tuo kivaa purutuntumaa, mutta ei vastaa mielikuvaa pehmeästä ja tahmeasta keksitaikinasta, johon pakkauksessa mainittu cookie dough -nimitys viittaisi. Täytteen seassa olevat sattumat muistuttavat pikemminkin paistetun keksin murusia. Siinä mielessä todellisuus ei vastaa oletuksia.

Hinta-laatusuhde

Myös tämä pussi on hintava siihen nähden, että minimunia on vain 10.

Pisteet: 1+/5

Nestle KitKat Mini Eggs Cookie Dough Flavour. Maitosuklaamuna keksitaikinan makuisella täytteellä ja rapeilla muroilla. Gluteeniton. Saattaa sisältää pähkinää. 10 kpl/90g/2,59 euroa. K-supermarket Tripla.

Lue myös Annan juttu: Markettien pääsiäismunat testissä – paras pääsiäismuna ei sisällä lainkaan yllätystä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pääsiäismunat 2022 testissä: Maistoimme 8 suosikkiherkkujen inspiroimaa töhnämunaa – voittajaksi kiilasi keksihyllystä tuttu maku

Sinun täytyy kommentoidaksesi.