
Paholaisen munat – lyömätön alkupala, joka valmistuu hetkessä ilman reseptiä
Paholaisen munat, deviled eggs, on klassikkoalkupala, jonka valtteja ovat nopeus ja helppous. Unohda perinteiset paholaisen munat ja täytä keitetyt munanpuolikkaat juuri kuten haluat. Nappaa vinkit tästä!
Paholaisen munat – tällä kansainvälisellä herkulla on monta nimeä: venäläiset munat, täytetyt munat ja deviled eggs.
Ruokalaji on erityisen suosittu Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Niitä kerrotaan nautittaneen jo antiikin Roomassa.
Lue myös: Oletko aina säilyttänyt kananmunat väärinpäin? Näin ne kuuluisi säilyttää
Monipuoliset kananamunasuupalat ovat todellista klassikkoainesta. Ne sopivat brunsseille, aamiaiselle ja kevään juhlapöydän alkupaloiksi.
Paholaisen munat: ällistyttävän helpot alkupalat
Ruokalaji on simppeli. Jos osaat keittää kananmunat, osaat tehdä myös paholaisen munat.
Kananmunat keitetään koviksi. Keittoaika on noin 8–10 minuuttia kananmunan koosta ja keittotavasta riippuen. Sen jälkeen kananmunat säikäytetään kylmässä vedessä ja kuoritaan. Yhden kananmunan kuorimiseen kuluu aikaa vain muutama sekunti, kun hallitset niksit.
Kuoritut kananmunat halkaistaan ja kananmunan keltuaiset napataan talteen täytettä varten. Kannattaa leikata myös puolikkaan pohjasta ohut viipale valkuaista, jotta munanpuolikkaat pysyvät kauniisti paikoillaan tarjoiltaessa.
Perinteisesti deviled eggs täytetään keltuaisesta, dijon-sinapista ja majoneesista tehdyllä tahnalla ja maustetaan cayennepippurilla tai jauhetulla paprikalla. Mausteinen täyte sopii hyvin yhteen kananmunan kanssa, mutta miksi tyytyä siihen, kun täytettä voi varioida mielin määrin.
Täytteen peruskaava
Valitse tahnaan aina:
- jotain notkistavaa ja kermaista, esimerkiksi ranskankermaa, smetanaa tai majoneesia: noin 0,5 dl/6 kananmunaa
- jotain hapanta tai kirpeää, valkoista viinietikkaa, balsamicoa, sitruunamehua, limetinmehua: noin 1 rkl/6 kananmunaa
- maustekastiketta tai tahnaa, joka sopii yhteen muun täytteen kanssa, esimerkiksi chilitahnaa, currytahnaa, harrissaa: noin 2 tl/6 kananmunaa. Jos et halua tahnasta mausteista, lisää maustetahnaa vähitellen ja vain 1 tl/6 kananmunaa.
Valitse mieleisesi täyte kananmunan keltuaisen kaveriksi ja tee siitä tahna. Sen jälkeen vain maustat tahnan ja täytät sillä valkuaisten syvennykset.
Maistele täytettä ja mausta se tarvittaessa suolalla. Koristele ja tarjoa kananmunan puolikkaat kylminä.
Kokeile eri makuja
Nyt alkaakin paholaisten munien luova vaihe. Voit täyttää munanpuolikkaat juuri niin kuin haluat. Niiden ei tarvitse olla tulisia eikä täytetty majoneesilla.
Jos suosikkisalaattisi on caesar, kokeile sen makuja munanpuolikkaiden täytteenä: Sekoita kananmunankeltuaisiin majoneesia, parmesaanijuustoa (1–2 rkl/6 munaa), sitruunamehua (1 tl), dijon-sinappia 1 tl ja yksi valkosipulinkynsi puristettuna. Koristele munat parmesaanilastuilla ja basilikanlehdillä.
Mikäli avokado on herkkuasi, voit täyttää kananmunan puolikkaat guacamolella tai avokadotahnalla. Koristele munat lopuksi tuoreesta miedosta chilistä leikatuilla ohuilla siivuilla.
Munanpuolikkaiden täytteeksi sopii savulohitäyte. Raikasta savulohitäytettä sitruunan tai limetinmehulla ja säväytä muutamalla tipalla tabascoa.
Wasabin ystävän täytetyt munat maustetaan ranskankermalla, joka säväytetään oman maun mukaan wasabilla ja koristellaan mädillä tai graavilohisiivulla.
Anjoviksella maustettu tonnikalatahna toimii kananmunan täytteenää kun kaipaat huikopalaa.
Mikäli anjovis ei kuulu suosikkeihisi, voit notkistaa säilötyn tonnikalan esimerkiksi ranskankermalla ja mausta kapriksilla tai oliviisiivuilla.
Jos haluat päästä todella helpolla, täytä munat valmiilla mäti- tai tonnikalatahnalla ja koristele ne ruohosipulilla sekä pienellä, ohuella sitruunansiivulla.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Paholaisen munat – lyömätön alkupala, joka valmistuu hetkessä ilman reseptiä