muikut

Arjen ruokaklassikot: Paistetut muikut ja muut muikkuherkut

Hopeanhohtoisista muikuista valmistuu helppoa arkiruokaa kädenkäänteessä, sillä pienet kalat kypsyvät nopeasti, eikä pehmeäsuomuisia ja -ruotoisia muikkuja tarvitse pahemmin käsitellä ennen ruoanvalmistusta.

Muikku on sisävesiemme ammattikalastajien tärkein saaliskala, jota esiintyy yleisesti lähes kaikkialla Suomessa suurissa järvissä ja meren lahdissa. Kotimaisuutensa ja yleisyytensä takia muikku onkin kestävä ja ekologinen valinta ruokapöytään.

Muualla maailmassa muikku saatetaan tyrkätä roskakalojen kastiin, mutta Suomessa muikun arvo on ymmärretty jo pitkään ja etenkin muikun mäti on erittäin arvostettua herkkua. Ja ovatpa sekä Puruveden muikku että Kitkan viisas muikku saaneet EU:n nimisuojauksen.

muikkuja

Lohikaloihin kuuluva solakka ja hopeakylkinen muikku muistuttaa ulkonäöltään pientä siikaa. Sen liha on rasvaista, valkeaa, miedon makuista ja D-vitamiinipitoista. Muikun suomut ja ruodot ovat pehmeät, joten muikut voi käyttää ruoanvalmistuksessa kokonaisina.

Silakan tapaan muikku sopii monella eri tavalla tarjottavaksi. Monen mielestä muikut ovat parhaimmillaan pannulla paistettuina, rantakalan tapaan valmistettuna tai savustettuina.

Paistetut muikut on verraton arkiruoka: nopea, helppo ja herkullinen. Muikut pyöritellään ruisjauhoissa, paistetaan voissa ja tarjotaan perunamuusin kera.

muikkukeitto

Arkiaterialle sopii hyvin myös kermalla ja voilla ryyditetty Keiteleen muikkukeitto. Isosta kattilallisesta kalakeittoa riittää syötävää isollekin porukalle tai useammaksi päiväksi.

Brunon sitruunasilakoiden ohjeella voi valmistaa myös sitruunalla raakakypsytettyjä muikkuja, jotka maistuvat ruisleivän kera.

muikkukukko

Muikuista syntyy myös savolainen perinneherkku kalakukko tai hiukan helpommin valmistuva uunikukko. Kalakukon moderni versio puolestaan tehdään hapankorpuista ja pekoniin käärityistä muikuista.

Lisää kalaruokaideoita:
Helppoja kalaruokia
Kalapullat viidellä tavalla
Kalaruokaa kevyesti ja helposti
Silakkaruokia perinteisellä ja modernilla otteella
Ruoka.fi: 4 x kalaruoka

Lähteet: Pro Kala ja WWF: Kalaopas

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Arjen ruokaklassikot: Paistetut muikut ja muut muikkuherkut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X