Ruoka

Pakasta kotipuutarhan hedelmiä ja kasviksia

Kesän pitkät valoisat päivät kypsyttävät kotipuutarhan hedelmät ja kasvikset. Pakastaminen on hilloamisen ja mehustamisen ohella varteenotettava säilöntätapa, sillä pakastaessa hedelmien ja kasvisten ravintoarvo, maku sekä aromit säilyvät hyvin.

Hedelmille sokeriliemi

Kotipuutarhan hedelmistä pakastettaviksi sopivat esimerkiksi kotimaiset omenat, päärynät, luumut ja kirsikat.

Pakastettaville hedelmille valmistetaan sokeriliemi, jossa litraan vettä sekoitetaan 2-6 desilitraa sokeria, sokeriliemi keitetään ja jäähdytetään ennen kuin se kaadetaan hedelmäpalojen päälle. Sokeriliemen pitää peittää hedelmät kokonaan.

Omenan viipaleet alkavat helposti tummua, joten niiden sokeriliemeen voidaan lisätä litraa kohden puoli teelusikallista apteekista saatavaa askorbiiniahappoa eli C-vitamiinia.

Ryöppää kasvikset ja anna yrttien kuivahtaa

Lähes kaikki kasvikset sopivat pakastettaviksi lukuun ottamatta hyvin vesipitoisia lajikkeita. Tomaatti kannattaa pakastaa viipaloituna tai soseutettuna.

Ennen pakastamista kasvikset ryöpätään eli esikiehautetaan entsyymitoiminnan lopettamiseksi, jolloin niiden maku säilyy hyvänä pakastamisen ajan. Yrttimausteet, tomaatit, paprikat sekä ohuet kesäkurpitsa- ja purjoviipaleet voidaan pakastaa ryöppäämättöminä.

Ryöppäys tehdään isossa kattilassa, jossa kasviksia keitetään pienissä erissä. Ryöppäysaika on 1-10 minuuttia kasvisten lajin ja koon mukaan. Ryöppäyksen jälkeen kasvikset jäähdytetään nopeasti jääkylmässä vedessä. Kasvisten väri kirkastuu ryöppäyksen aikana ja kestää hyvin pakastamisen. Ennen pakastamista kasvikset valutetaan kuiviksi.

Yrttimausteet, kuten tilli ja persilja, huuhdotaan nopeasti ja niiden annetaan kuivahtaa ennen silppuamista. Silputut yrtit kannattaa pakata rasioihin, joista on helppo ottaa kerralla käytettävä määrä.

Pakasta nopeasti

Hedelmien ja kasvisten laatu säilyy sitä paremmin mitä nopeammin ne jäädytetään. Ennen pakastusta ne on hyvä jäähdyttää kylmiksi jääkaapissa.

Jäätymisen aikana pakastimen lämpötilan pitäisi olla vähintään -23 ºC. Varastoinnin ajaksi lämpötila voidaan laskea -18 ºC:een.

Pakastetut hedelmät ja kasvikset säilyvät seuraavaan satokauteen asti ja yrttimausteet neljästä kuukaudesta puoleen vuoteen.

Hedelmät kannattaa sulattaa käyttöä varten mikroaaltouunissa tai huoneenlämmössä, jotta vitamiinit eivät häviä. Pakastekasvikset taas lisätään ruokiin jäisinä tai keitetään kypsiksi kiehuvassa vedessä.

Lähde: Mäkinen, E., Kiikka, K., Meriluoto R. & Väätäinen R. 2005. Keittiön kautta. Keuruu: Otava.

Katso myös:
Pakastimen sulattaminen
Säilö vihannessato talteen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pakasta kotipuutarhan hedelmiä ja kasviksia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.