pakastevihannekset
Ruoka

Pakastevihannekset pelastavat monet arkiateriat – selvitimme suomalaisten suosikit ja kokosimme parhaat vinkit ja reseptit!

Pakastevihannekset ja erilaiset perunpakasteet ovat todellisia arjen aatelisia. Selvitimme suomalaisten suosikkipakastevihannekset ja kokosimme vinkit pakastettujen kasvisten käyttöön sekä parhaat arjen taklaaja -reseptit.

Pakastevihannekset ovat syyttä suotta parjattuja. Ne helpottavat arkiruoan valmistusta ja tuovat vaihtelua ruokavalioon.

Kaupan pakastealtaasta löytyy laaja valikoima erilaisia pakastevihanneksia jokaiseen käyttötarkoitukseen ja makuun. Suosituimmissa pakastevihanneksissa ei juuri ole ketjukohtaisia eroja. Niin K-ja S-ryhmän kuin Lidlinkin myydyimpiin tuotteisiin lukeutuvat muun muassa pakasteherne ja -parsakaali, herne-maissi-paprika sekä erilaiset kasvissekoitukset, kuten wokki- ja pakastejuuressekoitukset.

Myös perunapakasteissa klassikot, kuten ranskalaiset perunat, ristikko- ja lohkoperunat sekä peruna-sipulisekoitus kuuluvat suomalaisten suosikkeihin. Viime vuosina suosiotaan ovat kasvattaneet myös bataattiranskalaiset.

Lue myös: Oikaise valmispyöryköillä – kokkaa helpot arkiruoat kaupan valmiista liha- ja kasvispullista

Miksi pakastevihannekset ovat loistava vaihtoehto?

Suoraan pellolta pakastettu kasvis on erinomainen vaihtoehto, kun kotimaisten tuoreiden kasvisten sesonki on päättynyt. Oikein käsitellyn pakastetun kasviksen ravintoarvot ovat hyvin lähellä tuoretta kasvista.

Pakastevihanneket helpottavat ja nopeuttavat ruoan valmistusta, sillä niitä ei tarvitse pestä, kuoria ja pilkkoa, vaan yleensä ne valmistuvat muutamassa minuutissa höyryttämällä, paistamalla tai keittämällä. Niitä on helppo lisätä ruokiin juuri tarvittava määrä ja säilöä loput pakastimessa seuraavaa ruokaa varten. Näin myös hävikin määrä tulee minimoitua.

Vain pieni osa suomalaisista syö kasviksia suositellut puoli kiloa päivässä. Tavoitteeseen pääsee helpommin, kun tuorekasvisten lisäksi ruokavaliossaan suosii kasviksia myös pakastetussa muodossa. Erilaiset vihannessekoitukset tuovat vaihtelua ruokavalioon, sillä ne sisältävät usein monipuolisesti kasviksia, joita muutoin ei kaupan heviosastolta tulisi ostoskoriin poimittua.

Pinaatti ja lehtikaali kannattaa hyödyntää pakasteinakin

Pakastepinaatti on todellinen arjen moniottelija. Pakastepinaatista pyöräytät hetkessä maittavan pinaattikeiton, iki-ihanan piirakan tai mehevät pinaattiletut. 

Kokeile lettujen sijaan pakastepinaattia myös pannaritaikinassa. Pinaatti-pannarimuffinit paistuvat näppärästi muffinivuoassa. Erilaisilla täytteillä ja lisukesalaatilla varioimalla saat muffineista myös herkullisen eväsruoan.

Mausteinen intialaisruoka tuo arkiruokaan herkullista vaihtelua. Saag paneer on alle puolen tunnin kasvisruoka, joka tehdään pakastepinaatista, tofusta ja aasialaisista mausteista. Tofun tilalla voi kokeilla myös kotijuustoa tai leipäjuustoa. 

Pakastevihannekset, kuten vaikkapa pakastepinaatti sopii myös astetta fiinimmälle aterialle. Parsa-vuohenjuustorisotto on hienostunut herkku. Keväisen risoton makua täydentävät valkosipuli, salottisipuli ja pakastepinaatti.

Feta-pinaattipastavuoka valmistuu mutkia oikoen. Helppo uuniruoka tehdään kerrostamalla vuokaan vuorotellen tuorejuuston ja pestokastikkeen tukevoittamaa feta-pinaattikastiketta, valmista tomaattipastakastiketta sekä pastaa. Emmentaljuustokuorrute viimeistelee kokonaisuuden.

Pakastepinaatin ohella kannattaa muista myös vihervoimainen lehtikaali, jota sitäkin löytyy pakasteena. Valmiiksi pilkottu ja pakastettu lehtikaali on kätevä lisätä keittoon. Tähän makkarakeittoon tuhdin maun antaa mausteinen Krakovan Wojtek -makkara.  

Pakasteherne, maissi, herne-maissi-paprika ja pakastepapu helpottavat arkea

Pakasteherneet maistuvat koko perheelle. Uskomattoman monipuolisista vihreistä helmistä valmistat supernopean hernekeiton, pehmeän hernehummuksen tai keväisen hernerisoton. 

Raastetuista juureksista valmistuu uunissa mehevä ja maittava juuresrösti. Pinnalleen se saa tuoretta pinaattia ja pakasteherneitä sekä kevyesti paistettuja kananmunia, jotka toimivat myös röstin kastikkeena.

Vihreät pavut taipuvat herneiden tapaa moneen. Sujauta pakastepapuja tuliseen makkaraminestroneen tai vaikkapa vuohenjuustolla mehevöitetyn munakkaan väliin.

Pussi pakastemaissia kannattaa pitää aina pakastimessa varalla. Maissilla höystät keltaisen kanakeiton herkuksi tai loihdit vaikka maukkaan salsan texmex-aterialle. Muhkeita makuja pullollaan oleva maissi-papusalsa on erinomaista esimerkiksi tacojen täytteenä tai grilliruokien lisukkeena.

Vai tarttuiko kaupasta mukaan vanha kunnon herne-maissi-paprikasekoitus? Klassikkopakaste taipuu vaikka mihin, mutta erityisen ihanaa se on perinteisen arkiruoan eli peruna-jauhelihalaatikon seassa. Sekoita pakastevihannekset mausteisen jauhelihakastikkeen joukkoon ja peitä pinta perunaviipaleilla. Ruoka kypsyy 180-asteisessa uunissa noin tunnissa.

Pakastejuurekset ja wokkivihannekset ovat mainio keiton pohja

Pakastejuureksista valmistat maittavat arkikeiton pikana pöytään. Esimerkiksi pakastekeittojuureksilla höystetty jauhelihakeitto valmistuu pienellä vaivalla, mutta suurella makunautinnolla. Soppa vain paranee, kun se saa maustua yön yli jääkaapissa, joten keittoa kannattaa tehdä isompi määrä kerrallaan.

Siskonmakkarakeitto lukeutuu sekin arkiruokien klassikoihin.  Maukkaat makkarat ja värikäs juuresten ja vihannesten kirjo tekevät keitosta herkullisen ja kauniin. Arjen kiireissä siskonmakkarakeitto valmistuu nopeasti, kun tuoreet juurekset vaihtaa vielä pussilliseen pakastettuja.

Kermaisen pehmeä kanakeitto valmistuu vaivatta valmiiksi grillatusta broilerista, pakastejuureskuutioista sekä kourallisesta mausteita. 

Pakastewokkisekoituksia löytyy kaupan pakastealtaasta liuta joka makuun. Niiden avulla maittava wokki valmistuu arkiruokapöytään pikapikaa, mutta näitä pakastevihanneksia kannattaa kokeilla myös aasialaisvivahteisten keittojen valmistuksessa. 

Lohi-kookoskeitto, thai-keitto broilerista ja aasialainen kalakeitto tuovat kaikki eksoottisia makuvivahteita arkiruokapöytään. 

Pakasteperunat: Peruna-sipulisekoitus ja viipaleperunat

Eikä perunapakasteitakaan kannata kaupassa ohittaa, sillä arjen kiireiden keskellä perunoiden peseminen, kuoriminen ja viipalointi ei aina innosta. Esimerkiksi peruna-sipulisekoituksen avulla loihdit vuoallisen maittavaa kiusausta muutamassa minuutissa uuniin. Maistuisiko tällä kertaa kinkkulohi- vai broilerikiusaus?

Peruna-sipulisekoitukselle kannattaa antaa mahdollisuus myös keittojen joukossa. Aurinkoinen broilerikeitto lämmittää kylmänä päivänä. Keitto valmistuu broilerinfileesuikaleista ja valmiista peruna-sipulisekoituksesta nopeasti ja vaivattomasti. Sulatejuusto tuo keittoon lisää täyteläisyyttä ja kermaisen pehmeää makua.

Herne-perunapyree tehdään kahdesta pakastealtaan suosikista: peruna-sipulisekoituksesta ja pakasteherneistä. Vihervoimaisen kaunis pyree on herkullista ja helppoa vaihtelua perinteiselle perunamuusille. Tarjoa sitä vaikkapa grillatun tai uunissa kypsennetyn kalan kanssa.

Perunamunakas uunissa on helppotekoinen sormisyötävä Espanjasta. Oikaise ja kurkkaa pakastealtaaseen: pakasteperunaviipaleet toimivat hyvin perunamunakkaan valmistuksessa.

Pakastevihannekset: Näin niitä kannattaa käyttää

Toki pakastevihannesten käyttö vaatii hieman harjoittelua, jotta ne eivät kypsennettäessä muutu vetisiksi.

Yleensä parhaaseen lopputulokseen pääsee, kun lisää pakastevihannekset ruokiin valmistuksen loppuvaiheessa. Monet pakastevihannekset ovat ryöpättyjä, eli ne laitetaan muutamaksi minuutiksi kiehuvaan veteen ennen pakastamista. Tämän vuoksi pakastevihannekset kypsyvät paljon nopeammin kuin tuoreet. Kun kasvikset lisätään ruokiin vasta valmistuksen loppuvaiheessa, ne säilyttävät rakenteensa, värinsä sekä suurimman osan vitamiineistaan. 

Muista myös, että pienet herneet vaativat lyhyemmän kypsennysajan kuin esimerkiksi isommat pakasteperunat ja vihanneskuutiot. Pakkausten kyljestä löytyy yleensä käyttöohje, joka kannattaa aina tarkistaa.

Ruokavirasto suosittelee, että riskiryhmiin kuuluvat käyttävät pakastevihannekset vain kunnolla kuumennettuina listeriariskin vuoksi. Lisäksi kaikkien kuluttajien on syytä noudattaa mahdollisia valmistajan pakkausmerkinnöissä antamia kuumennusohjeita.

Pakastetut kasvikset ovat parhaimmillaan keitoissa ja erilaisissa vuokaruoissa, mutta niistä on paljon muuhunkin ruoanvalmistukseen, kuten oheisista ohjeista huomaat.

Lue myös Anna.fi: Valmisruoat ovat kiireisen päivän pelastus! Annan toimitus listasi 12 oikeasti herkullista valmisruokaa – löydä uusi suosikkisi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pakastevihannekset pelastavat monet arkiateriat – selvitimme suomalaisten suosikit ja kokosimme parhaat vinkit ja reseptit!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.