Ruoka

Paljonko perunamuusiin kuuluu laittaa voita? Kokki Kape Aihinen: ”Paljon voita ja aina käsin, ei koskaan vatkainta!”

Perunamuusi on suomalaisten rakastama lohturuoka. Nyt tunnetut kokit ja ruokavaikuttajat paljastavat, paljonko voita perunamuusiin kuuluu laittaa.

Paljonko voita perunamuusiin? Kysyimme TV:stä ja julkisuudesta tutuilta keittiö-ja ruokaihmisiltä millaisella voin määrällä syntyy hyvä muusi.

Unohda valmiit pakastemuusiainekset ja perunajauheet. Itse tehtyä perunamuusia ei voita mikään. Hyvä muusi ei kaipaa paljon makuaineita. Jos peruna on laadukas ja hyvän makuinen, muusin kanssa ei tarvitse kikkailla. Vain voita ja suolaa, ehkä vähän täysmaitoa ja se on siinä.

Lue myös: Kermaperunat – ota haltuun perusohje ja maukkaat muunnelmat

Paljonko voita perunamuusiin?

Satokausikalenterin kanssa hääräävä Samuli Karjula luottaa perunan omaan makuun ja kertoo lisäävänsä kiloon perunoita 25–50 g voita.

”Laitan kiloon perunoita 25–50 g voita, riippuen perunalajikkeesta. Maitoa laitan myös vähän, sen pitää olla punaista!”

Julkkiskokki Teresa Välimäki luottaa aidon voin makuun.

”Teen perunamuusin Puikulasta tai Rosamundasta. Kiloon laitan varmaan sellaisen 50 g voita, 2–3 reilua ruokalusikkaa. Saattaa joskus mennä vähän enemmänkin,” Välimäki sanoo ja nauraa.

Ruokatoimittaja Pirjo Toikkanen tunnetaan perunan ystävänä.

”Teen muusin käyttämällä sähkövatkaimen lankavispilöitä. Soseutan perunat kevyesti, liian pitkään ei saa vatkata. Yleensä teen kevytmaitoon, mutta onhan täysmaito hyvä vaihtoehto. Voita riittää muutama ruokalusikallinen,” Toikkanen kertoo.

TV:stä tuttu kokki Sikke Sumari sanoo, että hän suosii voin ja maidon lisäämisen sijasta oliiviöljyä ja sitruunaa.

”En tee perinteistä voi-maitomuusia kovinkaan usein. Luotan rustiikkiseen oliiviöljyn ja sitruunan yhdistelmään ja murskaan perunat kevyesti haarukalla käsin. Jos teen perinteistä muusia, niin se pitää tehdä survimella, ei vatkaamalla koneella,” Sumari vinkkaa.

Paljonko voita perunamuusiin keittiömestari Kape Aihinen? Kape luottaa keittiömestareiden tapaan runsaaseen voihin. Isolla määrällä voita ei voi mennä pieleen.

”Käytän aina Lapin Puikulaa, paljon voita ja punaista maitoa. Käytän normaalisuolaista voita kiloon perunoita 200–250 g ja lisään myös vielä suolaa joukkoon. Muusia ei koskaan saa vatkata koneella vaan se pitää tehdä käsin,” Aihinen neuvoo.

Paljonko voita perunamuusiin?

Parhaat vinkit hyvän perunamuusin valmistukseen

  1. Valitse hyvän makuinen peruna. Lapin Puikula ja Rosamunda ovat mainioita lajikkeita muusin valmistukseen. Myös muut jauhoiset lajikkeet kuten Van Gogh tai Pito ovat hyviä. Jos peruna on hyvän makuinen, muusi ei paljon muuta kaipaa.
  2. Perunan voi keittää kuorineen. Kuori se kuitenkin heti keittämisen jälkeen ja muussaa välittömästi. Kuuma peruna on harmillisen tuskainen kuorittava, ja sormet palavat helposti. Jos sormesi eivät kestä kuuman perunan kuorimista, kuori perunat etukäteen ja keitä kuorittuna. Laita keitinveteen aina vähän suolaa. Kaada keitinvesi pois ja anna perunoiden höyrystyä hetki ennen muusin valmistusta.
  3. Soseuta perunat perunasurvimella. Jos perunat ovat keitetty riittävän kypsiksi, survominen on helppoa, eikä vaadi koneita. Myös haarukalla survominen onnistuu. Liiallinen koneen käyttö tekee muusista liisteriä. Lisää survottujen perunoiden joukkoon voi ja suola. Sitten vasta lämmitetty maito.

Artikkelia on muokattu 13.7.2024

Lue myös Anna.fi: Näin teet perunamuusin Välimeren tapaan

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paljonko perunamuusiin kuuluu laittaa voita? Kokki Kape Aihinen: ”Paljon voita ja aina käsin, ei koskaan vatkainta!”

Kyllikki Ruotsalainen

Minäkin laitan vain pienen ”makuvoin”. Muusin tulee olla tanakkaa joten punaista maitoa vain kostukkeeksi. Loviisassa eräs vanha ukkeli oli palkattu seurakunnan IP-kesäparkkiin lapsia muonittamaan, ei osannut ukkeli edes perunoita kuoria joten tekomuusia ja hirmuköntti voita. Ainoa ”mauste” jonka papparainen tiesi oli voi ja sillä hän ”maustoi” ruoan kuin ruoan runsaskätisesti. Kerhossa noin 15 tenavaa ja voin kulutus 1,5 kg viikossa. Olen joskus maistanut vaarin tekeleitä, syömättä jäi.

Psola

En laita voita vain mItoo ja suolaa

Sisko

Ruokalusikallinen n.puolitoista kiloa perunoita,punasta maitoa pari desiä,kiehuvana

Hyvä kokki

Ei yhtään voita!
Kevyt maito ja sopivasti suolaa!
Hyvä kokki tekee hyvää ruokaa ilman tolkutonta rasvan lisäystä!

Pitokokki

Kaks kiloo puikulaa, pual pakettia voita, sualaa , loraus Kermaa.

Hannun keittiö😍

Kunnon muusiin laitettava muusin määrästä riippuen myös hienoa sokeria!

Jorma

Annabelle- perunaa 750g, suolaa 4 tl, yksi muna, 50g voita, loraus punaista maitoa, huullostettu pienehkö sipuli. Vatkaimella sopivaksi niin, että muusi irtoaa vatkaimen langoista.

Kotikokki

Muusista ei tuu liisteriä koneella vatkatessa kun ensin soseuttaa perunoita hieman puunuijalla kaataa vähän maitoa sekaan ja vasta sitten vatkaimella ja lisää lopun maidon vähitellen voin laitan maidon joukkoon tulee hyvä ja pehmeä muusi

nössö

niin monta kokkia kun on tekijääki,Tapelkaa saatte tupakkia!

Heljä

Noin ruokalusikallinen voita. Äitini laittoi aikoinaan myös kananmunan sekaan, joka antoi muusiin kuohkeutta.

tintti

Kapen ohje on se ainoa oikea muusiohje. Sääli ettei enää mistä löydy van Goghia se oli lempi laijikkeeni ei kyllä Pitoakaan enää ole kaupoissa.
Columbaan tai Afraan täytyy tyytyä.

Kokeilunhaluinen

Hyvää perunaa: Puikulaa-van Goghia-Pitoa.
Perunat keitetään suolalla maustetussa vedessä, kuorittuina ja paloiteltuna! (kiehuvat nopeasti)Otetaan keitinvesi talteen ja ei kaadeta ihan kaikkea pois perunoistakaan! Muusataan perunasurvaimella lisätään keitinvettä tarpeen mukaan + n. (50g/kg perunoita)- voita ja loraus ruokakermaa. Muusataan tasaiseksi! Namskis!

Sennockian

Paahdan perunat uunissa pehmeiksi, kuorin ja muussaan, reilusti suolaa ja voita, lopuksi tilkka punaista maitoa. Joskus olen lisännyt vähän raastettua juustoa. Paahtaminen antaa muussille kivan pähkinäisen maun.

sterna

Itse en tee muussia, mutta vaimo tekee ja se on hyvää. Lähes aina perunana on Bellarosa, aikaisemmin käytettiin Rosamundaa, mutta sitä ei enää saa. Alkuun muussaus käsipelillä, sitten kevytmaitoa tarpeen mukaan ja voita, jonka määrää en tiedä. Loppusekoitus kuitenkin sauvasekoittimella. Ei ole koskaan ollut liisteriä vaan kuohkeaa ja hyvää syötävää.

Sirpa

Kape laittaa järkyttävän määrän voita. Pitäis kieltää tollaset ohjeet.

Kotimummu

Turhaa höpinää, että muusia ei saisi sekoittaa vatkaimella. 50 vuotta olen näin tehnyt, eikä kertaakaan ole liisteriä tullut. Kuoritut perunat keitän; suola, voi ja punainen maito mukaan, hyvää tulee. Kauhistus on sellainen muusi, mistä puuttuu kuohkeus. Se saadaan nopsaan vain koneella vatkaten, ei käsin. Kaikki ovat muusista tykänneet. Voita 2 litran muusimäärään n. 80 grammaa. Nam, nam.

Voi voi

Ei voita mikään voita!

Ammattikokki

10 kg kattila täyteen pottuja – keitä kypsäksi – suolaa sopivasti- (1 -2) pakettia voita – litra/toista kermaa. Vatkaus ja sormilla maistellaan. Voita pitää olla sen verran, että osa kelluu pinnalla. Ei tarvitse mennä ravintolaan syömään tuon muusin maistettua 🙂

Lukija476439

Kiloon höyryssä keitettyyn puikulaan 100g voita ja 2dl kuohukermaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.