Palsternakka piristää ruokia

Palsternakka sopii erinomaisesti keittoihin ja patoihin sekä tuhtien lammas- ja riistaruokien kumppaniksi.

Palsternakan täyteläisen, makeahkon maun salaisuus ovat sokeri ja eteeriset öljyt, jotka antavat palsternakalle tyypillisen mausteisuuden ja tuoksun.

Makeasta maustaan huolimatta palsternakka sisältää puolet vähemmän energiaa ja hiilihydraatteja kuin vaikkapa peruna.

Perunasoseen ravintoarvo paranee ja maku piristyy, kun osan perunasta korvaa palsternakalla. Palsternakkasose on mainio lisäke syksyn lammaspadoille tai karitsankyljyksille.

Palsternakka sopii perunan kumppaniksi myös uuniruokiin, esimerkiksi kermainen peruna-palsternakkagratiini maistuu lihan tai kalan kanssa.

Palsternakkavuokaan makua tuovat sienet, aurinkokuivatut tomaatit ja juustoraaste. Ruokaisa vuoka käy ateriastakin, kun sen kanssa tarjoaa raikasta salaattia.

Soppaan ja sämpylöihin

Palsternakka kypsyy nopeasti, joten siitä syntyvät helposti ja nopeasti niin uunijuurekset kuin kasvissosekeitotkin.

Palsternakkasosekeittoon saa uutta makua, kun kokeilee rohkeasti mausteeksi vaniljaa, tai lorauttaa mukaan kookoskermaa, jota on käytetty esimerkiksi palsternakka-mangokeitossa.

Leipä- ja sämpylätaikinoihin palsternakka tuo lempeän mausteista makua. Rosmariini-palsternakkaleipä on rustiikkinen maalaisleipä, palsternakkasämpylät on helppo pyöräyttää vaikka keiton kaveriksi.

Tiesitkö tämän palsternakasta?

  • Palsternakka on porkkanan sukulaisjuures, joka muistuttaa muodoltaan suurta porkkanaa, mutta on väriltään kermanvalkoinen.
  • Palsternakan viljely tunnettiin jo antiikin Kreikassa ja Roomassa. Sitä arvostettiin suuresti vielä keskiajalla, mutta sittemmin peruna ja porkkana syrjäyttivät sen.
  • Palsternakkaa on Suomessa kutsuttu ennen vanhaan nimillä morajuuri, pastinakka ja pasternakka.
  • Palsternakka tuo ruokaan kuitua ja folaattia, joista nykyisessä ruokavaliossa on helposti puutetta. Lisäksi se sisältää paljon kaliumia, magnesiumia, kalsiumia ja rautaa.
  • Palsternakat säilytetään kylmässä +2-+5 asteessa, mielellään kuivumista ehkäisevän muovin sisällä.

Lue myös:
Palsternakka

Kuvat: Pekka Holmströn ja Kristiina Kurronen
Lähde: Kotimaiset kasvikset ry

Avainsanat

Keskustelu

Ikävä puoli palsternakassa on sen huono säilyvyys. Se nahistuu tosi nopeasti, säilyttää sitä millai hyvänsä. Joskus ostaisin vähän ”varastoonkin” jääkaappiin odottamaan sellaista hetkeä, jolloin laittaa palsternakasta jotain. Täällä maalla kun on kauppojen vihannestiskit kaukana ja vaatimattomampiakin enkä minä ole sellainen viherpeukalo, joka saa puutarhassaan kukoistamaan mitään muuta kuin nukulaisia ja vesiheiniä.

Esikeitä palsternakkaa (mukaan voi muitakin juureksia lisätä) nopeasti n.5min. Kattilaan palat ja kiehuvaa vettä joukkoon. Maista kypsyys, kun ovat puolittain kypsyneet kaada keitinvesi toiseen kattilaan. Jäähdytä mieluummin ulkona (parvekkeella) sekä liemi että juurespalat. Säilyy jääkaapissakin vähän aikaa, pakkasessa annospakkauksessa useita kuukausia. Liemenkin voi pakastaa keittoa varten tai käyttää ruokaan, esim. kastikeliemeksi.

Kommentoi juttua: Palsternakka piristää ruokia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X