Ruoka

Palsternakka on paljon muutakin kuin liemijuures – nappaa talteen parhaat reseptit ja käyttövinkit

Palsternakka vaikuttaa vaatimattomalta, mutta ulkokuori kätkee sisäänsä todellisen makupommin. Palsternakka tunnetaan myös nimellä karamellikasvis. Eikä syyttä! Nappaa tästä parhaat palsternakkareseptit ja vinkit maukkaan juureksen käyttöön.

Palsternakka on porkkanan sukulaiskasvi. Se tunnetaan parhaiten liemijuureksena, mutta sitä kannattaa kokeilla kaikenlaiseen ruoanlaittoon.

Palsternakka on tunnettu Euraasiassa pitkään monipuolisena hyötykasvina. Villipalsternakkoja kasvatettiin jo Rooman valtakunnan aikaan Italiassa.

Suomeen juures tuli 1700-luvulla, mutta pian peruna, porkkana ja muut kasvikset syrjäyttivät palsternakan. Onneksi 2000-luvulla palsternakka on jälleen alkanut saada arvostusta kotikeittiöissä. 

Palsternakka: maku ja näkö 

Palsternakka on sukua porkkanalle. Se muistuttaakin isoa porkkanaa, mutta sekä kuoren että mallon väri on vaalea ja muoto porkkanaa harteikkaampi. 

Aromaattiset öljyt ja korkea sokeripitoisuus antavat palsternakalle tyypillisen vahvan sellerimäisen tuoksun ja makeahkon, hieman pähkinäisen maun. 

Palsternakan käyttö

Palsternakan käyttö on helppoa, eikä tarvitse edes kuoria, vaan huolellinen pesu riittää. Kuorista saa ruokaan ronskisti makua, eivätkä kuoren vitamiinit mene hukkaan.

Palsternakka tunnetaan parhaiten liemijuureksena porkkanan, purjon, sellerin sekä persiljan rinnalla, ja se antaakin hyvää makua keittoihin ja pataruokiin.

Palsternakan pähkinäinen ja hieman makea maku tuo lempeyttä ja pehmeyttä myös erilaisiin perunaruokiin. Esimerkiksi perunasosetta kannattaa tuunata palsternakalla. Palsternakan jauhoisuus sopii muusiin täydellisesti ja makukin muuttuu mukavan pähkinäiseksi.

Palsternakkaa kannattaa kokeilla kaikenlaiseen ruoanlaittoon, ja se sopii kaikkeen mihin porkkanakin. Edullinen juures sopii raakana raasteisiin ja salaatteihin sekä kypsennettynä keittoihin, patoihin, kasvispihveihin sekä suolaiseen ja makeaan leivontaan. 

Upean arominsa takia palsternakan soisi tulla maistelluksi myös ihan omana itsenään. Ehkä parhaiten palsternakan ominaismaku tulee esiin, kun sen paahtaa uunissa. Tällöin sen eteeriset öljyt ja ominaismaku pääsevät parhaiten valloilleen.

Yhdistämällä palsternakan yrtteihin, kuten timjamiin, rosmariinin tai salviaan, sekä pähkinöihin ja perunaan syntyy herkullisia makupareja.

Tee palsternakasta keitto

Palsternakka tunnetaan liemijuureksena, mutta sille kannattaa antaa keitossa myös pääroolin osa. Palsternakka onkin sosekeittojen tekoon mahtava raaka-aine, sillä se kypsyy keitettäessä perunaakin nopeammin. 

Palsternakan miedon maun pariksi sopivat monet maut. Yhdistä juureksen kanssa luonteikas cheddarjuusto tai parita se lempeän makuisen kukkakaalin kanssa. Viimeistele sosekeitot paahdetuilla pähkinöillä tai siemenillä.

Tai paloittele palsternakkaa sattumiksi kana- tai lihakeittoihin. Kirkaslieminen kana-minesrtonekeitto rikastetaan pastalla ja maustetaan tuoreilla, hienonnetuilla yrteillä sekä tabasco-kastikkeella. Lihakeitossa puolestaan maistuvat kotimaiset juurekset ja umamimaisen liemen salaisuus on ydinluu.

Lämpimiä ruokia palsternakasta

Raasteena palsternakka mehevöittää perinteisen jauhelihakastikkeen sekä herkulliset kasvispihvit ja tuo makua myös erilaisiin wokkeihin. 

Uskoisitko, että palsternakka sopii jopa pizzan päälle? Kyllä vain! Tee tomaattikastikkeen sijaan pizzaan maukas juureskastike ja viipaloi palsternakkaa ohuelti pizzan täytteeksi. 

Kokonainen ateria syntyy, kun yhdistät palsternakan padassa jauhelihan ja marokkolaisten mausteiden tai muiden juuresten ja karjalanpaistilihan kanssa. Tarjoa pataruoat arki- tai viikonloppuruokana yhdessä perunoiden tai muusin kanssa. 

Palsternakka lisukkeena tai salaateissa 

Uuni rakastaa palsternakkaa ja palsternakka uunia. Uunissa paahtaminen tuo palsternakan sokeripitoisuudesta ja eteerisistä öljyistä johtuvan makeuden ja pähkinäisen maun esille.

Kerrassaan vastustamattoman herkun saat, kun maustat uunipalsternakat fermentoidusta soijapavusta valmistetulla misotahnalla sekä hunajalla. Kokeile uunipalsternakkaa myös paneroituna, ranskalaisten muodossa tai yhdessä muiden juuresten kanssa salaatiksi koottuna. 

Perinteinen perunasose saa uusia ulottuvuuksia palsternakan avulla. Lisää vaaleaan juuresmuusiin perunan ja palsternakan lisäksi myös juuriselleriä, niin saat käytettyä monipuolisesti satokauden juureksia samassa ruoassa.

Palsternakka leivonnassa

Palsternakan luontaisesti makea maku sopii erinomaisesti suolaiseen ja makeaan leivontaan. Raastettu juures tuo leivonnaisiin myös lisämehevyyttä ja pehmeyttä.

Palsternakkaa voi käyttää esimerkiksi leipä– ja sämpylätainoissa sekä esimerkiksi porkkanakakkuresepteissä porkkanan tilalla vastaavan määrän. 

Palsternakkakakussa on porkkanakakusta tuttuja elementtejä, appelsiinilla maustettu täyteläinen tuorejuustokuorrute sekä pinnalla komea keko rouskuvia pähkinöitä.

Palsternakkaa pikkunälkään

Palsternakkaa voi mainiosti napostella myös pieneen nälkään. Palsternakkakreemillä päällystetyt falafel­bruschetat uppoa­vat nopeasti vierai­den suihin. Leivät sopivat täydellisesti illanistujaisten tarjottaviksi. 

Tai tee palsternakasta maittava tahna tai levite leivän päälle. Palsternakalla ryyditetty hummus sopii vaikka kasvistikkujen dippailuun ja paahdettu palsternakkalevite upeasti leivän päälle. 

Lue myös Anna.fi: Vastustamattomat uunijuurekset kruunataan fetalla tai marinoidaan appelsiinilla – 5 helppoa ja maukasta ohjetta

Palsternakka: ravintosisältö 

Sadassa grammassa palsternakkaa on energiaa 64 kcal. Rasvaa ja proteiinia siinä on vähän, joten valtaosa energiasta tulee hiilihydraateista.

Palsternakka on erinomainen kuidun lähde ja sisältää vitamiineja, kivennäisaineita, foolaattia ja antioksidantteja. Siinä on kaliumia enemmän kuin perunassa ja jonkin verran tärkkelystä. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Palsternakka on paljon muutakin kuin liemijuures – nappaa talteen parhaat reseptit ja käyttövinkit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.