paprikat

Paprika parhaimmillaan

Maistuisiko perinteinen punainen paprika tai sen vielä raaka ja vihreä versio? Entä turtuuko suu tulisista chileistä vai maistuuko mieluummin makea ja mehukas suippopaprika? Vuoden 2020 vihanneksesta eli paprikasta on moneksi.

Puutarhaliitto ja Kotimaiset kasvikset ry ovat valinneet koisokasvien sukuun kuuluvat paprikat vuoden 2020 vihannekseksi. Valinnan tavoitteena on lisätä teemavihanneksen viljelyä ja kulutusta sekä tutustuttaa suomalaisia uusiin kasviksiin ja makuihin.

Lue myös: Täytetyt paprikat: 80-luvun klassikko on arkiruokien aatelia – milloin maistoit viimeksi?

Paprikoista on moneksi

Paprikoita on monen värisiä, -muotoisia ja -makuisia. Paprikat jaetaan maun voimakkuuden mukaan makeisiin vihannespaprikoihin ja tulisiin maustepaprikoihin, jotka puhekielessä tunnetaan myös chileinä. Kaikki paprikat sisältävät kapsaisiini nimistä ainetta, joka aiheuttaa poltteen tunteen kipua aistivissa hermosoluissa.

Lue myös: Oletko koukussa chiliin? Tämän takia chilin syöminen aiheuttaa meissä hyvän olon

Vihannespaprikat ovat kooltaan isoja ja muodoltaan joko kulmikkaita, pyöreitä tai suippoja. Niiden väri voi vaihdella valkoisesta mustan sinipunaiseen ja vihreästä oranssiin. 

Punaisen paprikan maku on lähinnä perinteistä mielikuvissa olevaa paprikan makua. Keltahedelmäiset lajikkeet ovat maultaan hieman punaisia miedompia, oranssit puolestaan muita makeampia. Sen sijaan vihreät, maultaan aavistuksen kirpeät paprikat ovat todellisuudessa raakoja paprikoita, jotka kypsyessään muuttuvat yleensä keltaiseksi tai punaiseksi paprikoiksi.

Paprikaa kannattaa popsia paitsi maun, myös hyvän ravintoarvon takia. Paprika sisältää C-vitamiinia keskimäärin neljä kertaa niin paljon kuin appelsiini, minkä lisäksi siinä on runsaasti E-vitamiinia sekä B-vitamiineja. Etenkin punaisessa paprikassa on huomattavasti myös A-vitamiinin esiastetta eli beetakaroteenia.

Vihannespaprikat ovat hyvin monikäyttöisiä. Ne sopivat raakana esimerkiksi salaatteihin, leivän päälle, juustolautaselle ja dippivihannekseksi. Paprika on oiva vihannes myös lämpimiin ruokiin, sillä se pysyy mehukkaana kuumentamisesta huolimatta. Kypsennettynä paprika sopii niin kastikkeisiin, keittoihin, patoihin, wokkeihin kuin grilliinkin tai täytettynä vaikka uuniin. 

Maustepaprikat, puhekielessä chilit, ovat vihannespaprikaa pienempiä ja voimakkaamman makuisia. Tulinen maustepaprika onkin oleellinen maun ryydittäjä muun muassa intialaisessa, thaimaalaisessa ja kiinalaisessa keittiöissä. 

Paprikaa patoihin ja paistoksiin

Tomaatin, kesäkurpitsan ja munakoison kera hauduttamalla paprikasta syntyy ratatouille, ranskalaisesta keittiöistä tutuksi tullut muheva kasvispata. Klassikkoruoan voi tarjoilla kasvisruokana riisin tai perunan kanssa tai lihan tai kalan lisukkeena.

Linsseistä, pavuista ja paprikoista pyöräytetty chili sin carne on tuhti ja lämmittävän mausteinen kasvisruoka, jonka lisänä voi tarjota ranskankermaa sekä nachoja tai keitettyä riisiä.

Paprika on herkkua myös suositun uunifetan kanssa. Savupaprikasta ja omenasiideristä säväyksen saava uuniruoka sopii paitsi pastan kylkeen, myös leivän päälle ja pitaleivän täytteeksi.

Täytetyt paprikat 

Juustolla täytetyt paprikat ovat maukasta ja värikästä naposteltavaa. Pienet paprikat täytetään halloumilla, emmentalilla ja ricotalla. 

Valkosipuli, chili, tomaatti ja juusto tekevät tästä tonnikalatäytteestä täydellisen. Halkaistut, täytetyt paprikat kypsyvät uunissa alle 30 minuutissa. Helppoa ja nopeaa!

Täytetyt paprikat meksikolaisittain eli Chiles en nogada on Meksikossa suosittua ruokaa, jota syödään tyypillisesti loppuksesätä ja alkusyksystä Meksikon itsenäisyyspäivän aikoihin. Yllättävät, mutta toimivat makuparit tekevät tästä ruoasta kokeilemisen arvoisen.

Paprika keitoissa 

Paprika sopii hyvin myös erilaisiin keittoihin, onhan se tullut monelle suomalaiselle alkujaan tutuksi juuri unkarilaisten patojen ja keittojen, gulassien myötä.

Unkarilaisessa kalakeitossa halászléssa on punaisten paprikoiden lisäksi tomaattia ja siikaa.  

Savupaprikakeitto keitetään punaisista paprikoista ja tomaateista. Makua keitto saa savupaprikajauheesta ja ruokaisuutta pinnalle viipaloidusta chorizomakkarasta. 

Paahdetuista paprikoista surautettu sosekeitto maistuu aivan säilötylle kesälle, sillä paahdettuna paprikat muuttuvat todella makeiksi.

Grilliin ja grilliruokien lisukkeeksi

Grillissä paahtamalla paprikoista saa helpon lisukkeen lihalle, kanalla tai kalalle. Marinoidut paprikat paahdetaan liki mustiksi ja upotetaan maustumaan yrtti-valkosipuliöljyyn. 

Grillatut paprikat eli pimientos de Padron ovat espanjalaisesta tapaspöydästä tuttuja pikkupaprikoita, jotka maistuvat myös kotoisten grilliherkkujen kyljessä.

Veikeä salsa grilliherkkujen kylkeen tehdään mustikoista ja paprikoista.

Paahdetuista paprikoista surautettu savupaprikakastike on kaikenlaisten grilliherkkujen kaveri, joka sopii myös marinoimiseen tai leivän levitteeksi. 

Paprika sopii grillattavaksi myös vartaissa vaikka kesäkurpitsan ja halloumin tai grillimakkaroiden kanssa.

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry ja Martat

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Paprika parhaimmillaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X