Paprikat ovat modernin kokin perusraaka-aineita ja sopivat lähes kaikkeen ruoanlaittoon. Paprika värittää juustotarjottimen, säväyttää keitot ja pataruoat. Paitsi että paprikat ovat maukkaita, ne ovat myös vitamiinipommeja.

Paprikoiden vitamiinipitoisuus laskee jonkin verran kypsennyksessä lämmön vaikutuksesta. Paprikoista C-vitamiinipitoisimpia ovat keltaiset lajikkeet, A-vitamiinia taas on eniten punaisessa paprikassa.

Maku ja näkö

Paprikat jaetaan maun voimakkuuden mukaan kahteen pääryhmään: voimakkaan tulisiin maustepaprikoihin ja makeisiin vihannespaprikoihin. Maustepaprikat ovat vihannespaprikaa pienempiä ja muodoltaan suippoja. Vihannespaprikat ovat kooltaan isoja ja kulmikkaita, pyöreitä tai suippoja. Polttavan kirpeä maku aiheutuu kapsaisiinistä, jota paprikoista eniten on juuri chileissä.

Paprikan väri vaihtelee. Se voi olla punainen, vihreä, keltainen, oranssi, valkoinen ja jopa musta. Valkoiset paprikat ovat todella mietoja ja niitä voi rouskutella sellaisenaan. Vihreä paprika on voimakkaimman makuinen, punaiset ja keltaiset lajikkeet ovat makeampia.

Käyttö

Vihannespaprikat ovat hyvin monikäyttöisiä. Ne sopivat sellaisenaan syötäviksi esimerkiksi salaateissa, leivän päällä, juustolautasella ja dippivihanneksena. Kypsennettynä paprika sopii niin kastikkeisiin, keittoihin, patoihin, wokkeihin kuin grilliinkin. Paprikoista tehtävät jauheet ovat tavallisia mausteita ruoanlaitossa.

Käsittely ja säilytys

Paprikan siemenet sisältävät kirpeää kapsaisiiniä. Siemeniä ei syödä vaan siemenkanta poistetaan ja irtosiemenet huuhdellaan pois ennen käyttöä.

Paprika on hyvin kylmänarka. Ihanteellinen säilytyslämpötila on +7-12 astetta. Paprika tulee säilyttää muovin sisällä, ettei se kuivu. Paprikoita voi myös pakastaa, esimerkiksi puolikkaina tai valmiiksi suikaloituna lyhyen esikiehautuksen jälkeen.

Kokeile Kotilieden paprikareseptejä:

Paahdettu paprikakeitto
Täytetyt paprikat
Paprikarelissi
Paprika-kinkkupiirakka
Savustetut ja grillatut paprikat
Kasvishöystö
Tapas Santa Maria

Lue myös: Paprikaa pöytään

Teksti: Leena Kalliokoski

Keskustelu

Kommentoi juttua: Paprika

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X