Ruoka

Paras grillimakkara 2024 -testin voittajassa maistuu rakastettu ja vihattu juusto – makkaran halpa hinta plussaa

Paras grillimakkara 2024 on mehevä ja juustoinen. Sen hinta-laatusuhde on kohdillaan ja makkarassa on sitä jotain. Kotilieden makuraati maisteli vuoden 2024 grillimakkarauutuudet ja löysi ihania makuja grillaukseen.

Kotilieden testaajat maistelivat grillimakkarauutuudet. Raati koostui Naistenmedian toimittajista, jotka ovat sekasyöjiä ja rakastavat grillimakkaraa.

Paras grillimakkara 2024 -testiryhmän suosikeiksi nousivat sinihomejuustoinen grillimakkara ja lihaisat, hieman tuliset makkarat. Testiin valikoitui kymmenen vuoden 2024 uutuusmakkaraa grillimakkarakategoriasta Snellmanilta, HK:lta, Atrialta ja Lidlistä. Makkarat ostettiin K-, S- ja Lidl-ryhmän kaupoista.

Voittajaksi vuonna 2024 nousi Lidlin sinihomejuustoinen ja valkosipulinen Grillimaisteri grillimakkara, joka vakuutti raadin pehmoisella koostumuksella, herkullisella maulla, sopivalla hinnalla ja täydellisellä suolaisuudella, joka tuli pehmeästä juustosta. Heti perään kiilasi Atrian Hujoppi, joka hurmasi raadin laadukkaan lihaisella maullaan ja hujoppimaisella olemuksellaan.

Paras grillimakkara on jälleen juustoinen

Vuoden 2023 -paras grillimakkarakisassa oli lähes samanlainen lopputulos: juustoinen ja edullinen voittaja ja heti perässä kakkosena pitkulainen ohut grillimakkara.

Suomalaiset rakastavat perinteisesti juustoisia grillimakkaramakuja. Tämä näkyy myös vuoden 2024 uutuuksissa. Useammassa uutuudessa on juustoa: cheddaria, sinihomejuustoa ja sulatejuustoa. Myös chili ja pippuri maustavat uutuusgrillimakkaroita.

HKScanin grillimakkaratiedotteen mukaan grillimakkara on ylivoimaisesti suosituin grillattava. Makkaroita syödään Suomessa kesäkaudella toukokuusta elokuuhun, noin 30 miljoonaa pakettia. Kesällä makkaraa syödään valtakunnallisesti joka päivä keskimäärin lähes miljoona kappaletta.

Paras grillimakkara 2024
Paras grillimakkara 2024 on juustoinen ja maukas. © Anni Reenpää

1. Paras grillimakkara 2024: Kotilieden suuren grillimakkaratestin voittajassa maistuu suomalaisten rakastama juusto

Voittajamakkaraa kuvailtiin täydelliseksi grillimakkaraksi. Hinta on sopiva, kuori ohut ja rasvaa on tarpeeksi, mutta ei liikaa. Makkara ruskistui grillissä täydellisesti ja juusto suli sen sisältä. Sinihomejuuston maku ei ollut ylitseampuva eikä dominoinut liikaa. Se toi grillimakkaraan rasvaisuuttaa ja suolaisuutta. Valkosipuli toi pientä potkua.

”Pehmeän juustoinen ja miellyttävän valkosipulinen. Tämän kanssa ei tarvitse edes sinappia. Yllättävän toimiva yhdistelmä! Juuri sopivassa suhteessa valkosipulia ja sinihomejuustoa, kumpikaan ei hallitse liikaa. Juustokaan ei tee makkarasta liian tuhtia.”

Lidl Grillimaisteri Railakas sinihomejuusto-valkosipuli grillimakkara, 320 g, 2,45 e

Arvosana: 4,5 / 5

Paras grillimakkara 2024
Paras grillimakkara 2024 on juustoinen ja maukas. © Anni Reenpää

2. Nakkimainen, mutta makkaran maku – hyvä hodarin väliin

Makkaran nimi Hujoppi lunastaa lupauksen. Pitkulainen, ohut ja näppärän kokoinen hujoppi oli  maultaan ihan tavallinen, mutta se teki siitä raadin yhdestä suosikeista.

”Turvallinen valinta esimerkiksi hodarin väliin ilman erityisiä kikkailuja. Maistuu kivan lihaisalta, ei keinotekoiselta. Ostaisin tätä koko perheen kekkereihin. Makkara oli napakka, eikä sen hujoppimaisuus haitannut yhtään. Pitkulainen makkara sopivan rasvainen, mutta lihaisa ja laadukkaan makuinen.”

Atria Wilhelm Hujoppi 330 g, 3,99 e

Arvosana: 4,3 / 5

Paras grillimakkara 2024
Hujoppi oli raadin makuun. © Atria

3. Tulinen, mutta maukas

Nduja-tahnasta on tullut suomalaisten suosikki muutaman vuoden aikana. Se on perinteisesti pizzassa käytetty tulinen makkaratahna, mutta sitä näkee käytettävän elintarviketeollisuudessa mausteena. Makkaraan se sopii loistavasti mausteeksi. Kotilieden raadin tämä laadukas makkara vakuutti.

”Huh, tässä on tuju tapaus! Tämä makkara lunastaa lupauksensa tulenlieskoista suussa. Suu palaa vielä minuutteja puraisun jälkeen. Makkara on murea ja lihaisa, chili leviää ihanan hitaasti suuhun, loppua kohden kutkuttavaksi poltteeksi. Tulisuus ei kuitenkaan onneksi peitä maukasta makua alleen. Laadukkaan makkaran ystävälle, jota tulisuus ei säikäytä.”

Snellman hot nduja grillimakkara 230 g, 3,49 e

Arvosana: 4 / 5

Paras grillimakkara 2024
Ndujamakkaratahna maustaa tämän grillimakkaran. © Anni Reenpää

4. Ohukainen iltapalaksi

Ohuet makkarat olivat Kotilieden raadin mieleen. Ohut makkara sopii niin hodariin kuin grilliinkin. Se ei ole ole liian suuri ja sopii hyvin vaikka iltapalaksi salaatin kylkeen. Tämän ohukaisen maku oli maukas ja laadukas.

”Tämä menee jatkoon! Pidän mausteisuudesta, tässä makkarassa on juuri sopivasti potkua. Hyvä makkara aikuiseen makuun. Vaikka nimessä on sana mausteinen, mutta maussa ei korostu liikkaa mausteet. Makkara on erittäin maukkaan makuinen. Chiliä on hyvin maltillisesti, ihan pikkuinen polte jää suuhun. Paprikaa en suoranaisesti erota, mutta kokonaisuus on tasapainoinen. Söisin mielellään iltapalaksi uusien perunoiden ja salaatin kera, siihen tarkoitukseen myös mukavan ohut.”

Atria Artesaani Mausteinen Paprika-Chili Makkara 240 g, 3,29 e

Arvosana: 4 / 5

Paras grillimakkara 2024
Mausteinen ja sopivasti potkua. © Anni Reenpää

5. Juustoa ja pientä poltetta

Cheddarjuustoinen ja pienellä jalapenon poltteella viimeistelty makkara oli aikuiseen makuun.

”Kiva vaihtoehto aikuisten grillibileisiin perinteisen perusgrillimakkaran lisäksi. Jalopeno tuo poltetta, mutta hyvin miedosti. Cheddarin maku jäi hyvin miedoksi. Muhevan ja laadukkaan makuinen makkara. Juustoa olisi voinut olla enemmänkin. Cheddarin maku ei juurikaan tule esiin. Ihan kelpo maustettu grillimakkara, jos haluaa jotain hiukan erilaista perusgrillimakkaran vaihtoehdoksi – mutta ei liian erilaista.”

Snellman Kunnon jalapeno-cheddar grillimakkara, 3,69 e

Arvosana: 3,5 / 5

Paras grillimakkara 2024
Makkara aikuiseen makuun. © Anni Reenpää

6. Antaa ymmärtää, mutta ei ymmärrä antaa

Mexican ”Ai Karamba” -sana makkaran nimessä vei maistajien ajatukset tuliseen ja railakkaaseen menoon. Makuraati koki pienen pettymyksen, sillä makkara ei lunastanut lupaustaan. Pientä menoa ja meininkiä oli, mutta ”Ai Karamba-huutoja” ei kuulunut.

”Enemmän tomaattinen, kuin tulinen. Maku jäi vaisuksi, mutta ehkä tämän tarkoituskin on olla koko perheen meksikolainen makkara. Sopii varmasti lapsille. Tämä on loistava makkara hinta-laatusuhteeltaan ja sopii varmasti grillibileisiin grillatun maissin ja kasvisten kylkeen.”

Lidl Grillimaisteri Mexican ”Ai Karamba” tomaatti-juusto grillimakkara, 320 g, 2,45 e

Arvosana: 3,5 / 5

Paras grillimakkara 2024
Sopivan mausteinen, sopii myös lasten makuun. © Anni Reenpää

7. Ruoanlaittoon ja grillibileisiin

Ravintoloitsija Kari Aihinen on suunnitellut tämän uutuuden makumaailman. Tämä ei ole perinteinen grillimakkara, vaan tuhti ja rasvainen chorizo, jossa on myös parmesaanijuustoa mausteena. Tämän tyyppinen makkara sopii hyvin erilaiseen grillin äärellä kokattavan ruoan mausteeksi. Se sopii esimerkiksi loistavasti muurinpohjapannulla valmistettavan paellaan mausteeksi tai grilliherkkusienien täytteeksi. Rasvaisuutensa takia se on myös loistava pizzan täyte. Raadin mielestä se ei sopinut sellaisenaan grillimakkaraksi, mutta ruoanlaittoon se on loistava.

”Makkara on niin rasvainen ja mausteinen, ettei tätä tee mieli syödä montaa kerralla. Yksi riittää. Rasvaisuuden takia käyttäisin tätä erilaiseen grillin ääressä tehtävään ruoanlaittoon kuten paellaan tai pizzan. Jos tämän haluaa syödä sellaisenaan, tekisin kaveriksi raikkaan vesimeloni-fetasalaatin tai ihan vain vihreän salaatin herkullisella vinaigrettekastikkeella.”

HK Maakarit Kapen Pikkusen Parempi Chorizo, 4,29 e

Arvosana: 3,2 / 5

Paras grillimakkara 2024
Todella rasvainen makkara, joka sopii vaikka ruoanlaittoon. © Anni Reenpää

8. Hyvä perusmakkara grilliin pippurin ystävälle

Kabanossi oli raadille tuttu. Se on kivan lihaisa grillimakkara ja tässä maussa oli lisänä pippuria ja juustoa. Pippuri ei kuitenkaan vakuuttanut raatia.

”Aika peruskabanossi tulee mieleen heti ensi haukkaisulla. Pippurisuus puree nopeasti ja ottaa vallan. Tämä on pippurisen makkaran ystävälle. Ehkä tämän kanssa sopisi hyvin makea sinappi. Tämä on perinteinen lihaisa ja suolainen grillimakkara pienellä pippurilisällä. Juusto jäi vaisuksi, sitä olisi voinut olla enemmänkin.”

HK Kabanossi pippurijuusto, 3,19 e

Arvosana: 3 / 5

Paras grillimakkara 2024
Tuttu Kabanossi on lihaisa pienellä pippurin puraisulla. © Anni Reenpää

9. Sulatejuustoinen

Juusto ja pippuri ovat suomalaisten suosikkeja. Tässä uutuudessa on tuotu näitä molempia mukaan makumaailmaan. Juustoa oli jopa liikaa makuraadin mukaan. Makkara suorastaan tursuaa juustoa.

”Makkara oli koostumukseltaan ihanan pehmeä, suussa sulava grillimakkara. Jälkimaun tulisuus vähän yllätti. Maun puolesta tämä makkara jää hieman latteaksi. Makkara on suorastaan kermaisen täyteläinen, vähän jopa liian rasvainen maku. Ulos pursuava juusto oli vähän liikaa. Tämä vaatisi seurakseen jotain hyvin raikasta salaattia tai juomaa.”

Atria Wilhelm Jack & Pepper 350 g, 2,89 e

Arvosana: 2,5 / 5

Paras grillimakkara 2024
Runsaan juuston ystävälle. © Anni Reenpää

10. Lapsiperheen makuun

Mieto, pehmoinen ja hyvin suussa sulava olivat raatilaisten kommentit tästä makkarasta. Camping tunnetaan monen suosikkina. Tähän uutuuteen on lisätty sulatejuustoa makua tuomaan, joka tekee makkarasta erityisen rasvaisen.

”Makkaran maku on mieto ja hyvin perinteinen pehmoinen grillimakkara. Juustoinen maku tekee makkarasta rasvaisemman kuin se perinteinen versio. Sopii varmasti lapsille. Tämä ei ole mikään herkuttelumakkara. Mietojen makujen ystävälle. Sulaa hyvin suussa. Ehkäpä jonnekin leirinuotiolle viileään kesäiltaan.”

HK Camping Koskenlaskija 360 g, 2,99 e

Arvosana: 2,5 / 5

Paras grillimakkara 2024
Tuttu makkara miedon juustoisella lisällä lapsiperheen makuun. © Anni Reenpää

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paras grillimakkara 2024 -testin voittajassa maistuu rakastettu ja vihattu juusto – makkaran halpa hinta plussaa

Lukija279949

Kumma kyllä, juustoiset makkarat eivät kyllä kaupassa kelpaa. Tavalliset myydään heti mutta juustoiset vasta punalaputettuina jos silloinkaan.
Itsekin suosin originaaleja.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.