Ruoka

Paras joulusuklaa 2022 yllättää edullisuudellaan – maistoimme markettien konvehtirasiat aikuiseen makuun

Kotiliesi maistoi ja pisteytti yhdeksän aikuiseen makuun sopivaa konvehtirasiaa. Paras joulusuklaa 2022 on hinta-laatusuhteeltaan loistotuote.

Joulusuklaa kuuluu suomalaisten joulun odotukseen, aattoillan pakettiin ja joulupyhien herkkuhetkiin. Markettien hyllyiltä löytyy yhtä jos toista levyä, pussia ja rasiaa niin perheen pienemmille kuin varttuneemmallekin väelle. 

Kotiliesi testasi konvehtirasiat aikuiseen makuun ja laittoi ne paremmuusjärjestykseen kouluarvosanojen perusteella. Mukana oli yhdeksän suklaalajitelmaa, joista parhaat ilahduttivat tyylikkyydellään ja laadullaan. Moitteita saivat liian tyyriit rasiat, tunkkaiset konvehdit ja pakkausselosteet, joissa ei kerrottu konvehtimakuja riittävän selkeästi.

Paras joulusuklaa 2022 -titteli jaettiin testin edullisempiin kuuluvan Carletti Jakobsen Coffee Time -suklaakonvehtien ja ylellisen Lindtin Swiss Luxury Selection -rasian kanssa.

Joulusuklaa 2022
Testissä oli mukana yhdeksän konvehtirasiaa eri valmistajilta. © Sinimaria Halonen

1. Paras joulusuklaa 2022: lahjaksi heille, joihin haluaa tehdä vaikutuksen

Carletti Jakobsen Coffee Time -suklaakonvehdit 4,49 €, 140 g

Carletti Jakobsen Coffee Time -suklaakonvehdit
© Sinimaria Halonen

Mikä: Yhdeksän konvehdin lajitelma, jossa on kuusi eri makua: tumma suklaa minttutäytteellä, maitosuklaa toffeetäytteellä, tumma suklaa marsipaanilla ja kokonaisella mantelilla, maitosuklaa nougattäytteellä, valkosuklaa marsipaanilla ja appelsiinitäytteellä sekä tumma suklaa inkiväärillä maustetulla toffeetäytteellä.

Kiitämme: Tanskalainen konvehtilajitelma on eleettömän tyylikäs sekä päältä että sisältä. Konvehdeista paistaa laatu. Suklaakuori on maukas ja riittävän ohut. Etenkin inkiväärillä maustettu toffeekonvehti saa raatilaisilta ylistyssanoja. Inkivääriä on juuri sopivasti, ja maku on tasapainossa suklaan kanssa. Kokonaisuuden kruunaa pieni suolaisuus.

Vajaalla viidellä eurolla irtoava rasia on hinta-laatusuhteeltaan ensiluokkainen. Jos hankit vain yhden konvehtirasian tänä vuonna, tartu tähän. Lahjaksi konvehdit sopivat kenelle tahansa aikuisen maun omaavalle, mutta varsinkin sellaiselle henkilölle, johon haluaa tehdä vaikutuksen.

Konvehdeilla on Rainforest Alliance -ympäristösertifikaatti. Merkin myöntämisen ehtoina ovat ympäristön ja työntekijöiden työolot huomioiva tuotanto.

Moitimme: Tästä rasiasta on hankala keksiä mitään moitittavaa. Pakkaussuunnittelu jakaa kuitenkin raatilaisten mielipiteitä: Osa pitää yksinkertaista ilmettä tyylikkäänä, jopa testin parhaana. Osa jäi kaipaamaan ilmeeseen juhlavuutta.

Arvosana: 9

2. Ylelliseen hemmotteluhetkeen rakkaan kanssa

Lindt Swiss Luxury Selection 10,95 €, 145 g

Lindt Swiss Luxury Selection
© Sinimaria Halonen

Mikä: Lajitelma sveitsiläisiä konvehteja. 14 konvehtia ja viisi eri makua.

Kiitämme: Sveitsiläisen Lindtin suklaakonvehdit kuuluvat vuodesta toiseen joulusuklaiden yläluokkaan. Swiss Luxury Selection ei ole poikkeus. Vaikka pakkaus onkin hieman tylsä, sisällä oleva kultalevy ja kauniit, yksityiskohtaiset konvehdit huokuvat ylellisyyttä. Maut ovat taattua laatua. Etenkin appelsiinin makuinen konvehti saa ylistyssanoja.

Nämä hemmottelukonvehdit nauttii mieluiten yksin tai oman rakkaan kanssa jälkiruoaksi samppanjalasillisen kera.

Moitimme: Makuvaihtoehdot olisi voinut kertoa jo pakkauksessa. Nyt ne selviävät vasta pakkauksen sisällä olevaa lehtistä selaamalla. Lehtisessä makuja oli kuusi, mutta itse rasiassa niitä oli vain viisi. Epäselväksi jää puuttuiko rasiasta yksi maku vai oliko mukaan sujahtanut vahingossa lehtinen, jossa makuja oli liikaa. Kerrotun ja todellisen sisällön välinen ristiriita oli pieni pettymys.

Arvosana: 9

3. Joulusuklaa 2022: Suomalaista laatua arvostavalle

Kultasuklaa-konvehtirasia 22,95 €, 155 g

Kultasuklaa-konvehtirasia
© Sinimaria Halonen

Mikä: 14 konvehdin lajitelma. Kahdeksan eri makua: tumma suklaa appelsiinitäytteellä, maitosuklaa mustikkatäytteellä, mansikkasuklaa, tumma suklaa mustaherukkatäytteellä, maitosuklaa mansikkatäytteellä, maitosuklaa mokkatäytteellä, valkosuklaa mokkatäytteellä ja maitosuklaa hasselpähkinä-mantelitäytteellä.

Kiitämme: Kultasuklaan konvehdit on valmistettu käsityönä Suomessa, mistä kertoo myös Avainlippu-merkki. Se myönnetään tuotteelle, jonka kotimaisuusaste on vähintään 50 prosenttia. Tuotteella on kestävästä kaakaon viljelystä viestivä UTZ-sertifikaatti.

Myös tyylikäs pahvipakkaus ilahduttaa. Muovin määrä on minimaalinen verrattuna moneen muuhun pakkaukseen. Mystinen kansi ei paljasta sisällöstä mitään, mutta se ei haittaa, sillä maut ja niiden kuvat löytyvät pakkauksen pohjasta.

Sisältä paljastuu suloinen kukkaismeri. Paperivuokiin asetellut kukka-, ruusu- ja lehtikonvehdit ovat ilo silmälle. Luontoteema jatkuu marjaisissa mauissa. Mustikan maku on aito, ei lainkaan esanssinen. Myös täytteen pehmeä rakenne on miellyttävä.

Upeat konvehdit ovat jälkiruoka jo itsessään. Yksi tai kaksi konvehtia riittää. Näitä maistattaisi mielellään myös ulkomailla asuvilla vierailla.

Moitimme: Konvehdit ovat melko imeliä. Jos et siis ole todellinen makean ystävä, ei tämä rasia ole välttämättä sinulle. Reilu 20 euron hintalappu hipoo myös rajoja – vaikka konvehdit ovatkin käsin tehtyjä.

Arvosana: 8½

4. Karl Fazer Handmade Pralines 

Karl Fazer Handmade Pralines 14,95 €, 120 g

Karl Fazer Handmade Pralines
© Sinimaria Halonen

Mikä: Lajitelma käsin tehtyjä suklaakonvehteja. Pakkauksessa on yhdeksän konvehtia neljällä eri maulla: vaniljatryffeli, marc de champagne, maitosuklaatryffeli ja tumma suklaatryffeli.

Kiitämme: Sinivalkoisen pakkauksen tunnistaa heti Fazerin valmistamaksi. Kulta kertoo, että sisältö on pikkuisen parempaa kuin perus linjastosuklaa. Käsin tehdyt konvehdit ovatkin varmaa laatua. Konvehdit luottavat yksinkertaisiin makuihin, pehmeään sisukseen ja napakkaan suklaakuoreen.

Samppanja-suklaa on liköörikonvehdeista tykkäävän valinta. Aikuiseen makuun sopivat konvehdit ovat parhaimmillaan jälkiruokaviinin kylkiäisinä.

Moitimme: Viittätoista euroa hipova hinta on kova siihen nähden, että pakkauksessa on yhdeksän pientä konvehtia. Rasiassa oli vain yksi samppanjakonvehti. Miksi muita makuja on useampi ja tätä vain yksi? Konvehdit ovat myös keskenään niin samannäköisiä, että yksittäisiä makuja on ulkonäön perusteella vaikea erottaa.

Arvosana: 8

5. Joulusuklaa 2022: Hänelle, joka pitää likööristä

Baileys-suklaakonvehdit 10,95 €, 138 g

Baileys-suklaakonvehdit
© Sinimaria Halonen

Mikä:  13 konvehdin lajitelma Baileys-kermaliköörilla maustettuja suklaakonvehteja. Kuusi eri makuvariaatiota: maitosuklaa mantelimaidolla, maitosuklaa kermakaramellilla, maitosuklaa kahvilla, kermainen valkosuklaa, brownie rapealla maitosuklaakuorella sekä tumma suklaa. 

Kiitämme: Jos Baileys kuuluu suosikkeihisi, tykkäät taatusti myös näistä konvehdeista. Kermalikööriä löytyy nimittäin jokaisesta konvehdista, ja sen myös haistaa ja maistaa. Erityisesti kermakaramelli ja mantelimaidolla maustettu konvehti toimivat liköörin parina.

Liköörisuklaat ovat parhaimmillaan voimakasta makua tasapainottavan vaniljajäätelön kanssa. Lajitelma sopii lahjaksi Baileys-fanille, mutta ei välttämättä innosta muita.

Moitimme: Pakkaus näyttää arkiselta, tylsältä ja halvalta, vaikka onkin Baileys-brändin näköinen. Konvehdit on aseteltu läpinäkyvän muovikennon päälle, mikä lisää halpaa vaikutelmaa. Ripaus ylellisyyttä olisi tehnyt konvehtirasialle tarpeellisen kasvojen kohotuksen.

Laatikon pohjassa oleva suomenkielinen pakkausseloste ontuu. Huonosta suomen kielestä on vaikea saada selvää ja se vaikuttaa nololta konekäännökseltä. Viimeistelyssä olisi voinut olla huolellisempi.

Arvosana: 7½

6. Nuorekkaisiin illanistujaisiin

Panda Vaajakoski Artisan 4,45 €, 116 g

Panda Vaajakoski Artisan
© Sinimaria Halonen

Mikä: 13 konvehdin lajitelma. Kuusi eri makua: kinuski-hasselpähkinä, mangomarmeladi, marmoroitu mutakakku, hunajatoffee, mustaherukka ja mansikkamuru.

Kiitämme: Rasian graafiset pyöreät kuvitukset sekä trendikkäät ja iloiset värit luovat modernin ja nuorekkaan vaikutelman. Myös kauniiden konvehtien kuvat kannessa houkuttelevat ja kertovat heti, mitä on luvassa. Konvehdit sopivat gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle.

Suklaan muotit ovat Juhlapöydän konvehdit -klassikkorasiasta tutut, mutta koristelua on viety astetta pidemmälle näyttävillä raidoituksilla. Edullinen rasia toimii esimerkiksi illanistujaisten napostelupöydässä tai viemisenä kaverille, jonka kanssa ei ole tapana vaihtaa arvokkaita lahjoja.

Suklaalla on Rainforest Alliance -sertifikaatti, mikä viestii ympäristön kannalta vastuullisemmasta tuotannosta. Plussaa myös palmuöljyttömyydestä.

Moitimme: Vaikka kekseliäissä täytteissä on selkeää yritystä, lopputulos ei mene aivan maaliin asti. Itse suklaa on nimittäin valitettavan halvan makuista, ja osa konvehdeista liian sokerisia. 

Arvosana: 7

7. Joulusuklaa hyvin toimeentulevalle vegaanille

Dammenberg Pralinsortiment -konvehtilajitelma 44,95 €, 280 g

Dammenberg Pralinsortiment -konvehtilajitelma
© Sinimaria Halonen

Mikä: 20 käsin tehdyn konvehdin lajitelma. Neljä eri makua: toffee, vadelma, minttu ja suolamaissi. 

Kiitämme: Vegaaniset, pähkinättömät, soijattomat ja gluteenittomat konvehdit sopivat moneen ruokavalioon. Lempääläisen perheyrityksen käsin tehdyt konvehdit ovat upean näköisiä. Erityisesti suolamaissin makuinen konvehti saa kiitosta. Suolaista ja makeaa yhdistävä, popcornmainen makumaailma on onnistunut, tasapainoinen ja leikkisä, ja koostumuksessa on kivaa purutuntumaa.

Moitimme: Kallis hinta rokottaa pisteitä reippaasti. 45 euron suklaarasia on yksinkertaisesti liian tyyris, vaikka sisältö olisi kuinka kotimaista käsityötä. Tähän hintaan toivoisi myös pakkauksen olevan viimeistellympi. Konvehtien ulkonäköön luottava ikkunakansi on ajatuksena hyvä, mutta valitettavasti muovipinta on naarmuinen ja kulunut. Myös pakkauksen ympärille kiedotun silkkinauhan reunat ovat rispaantuneet.

Raati jäi toivomaan pakkausselosteeseen kuvia eri mauista, jotta konvehtien ja kerrottujen makujen yhdistäminen olisi helpompaa. Nyt maku selviää vasta maistamalla. Vegaaninen suklaa jätti suuhun paikoin vahamaisen tuntuman.

Arvosana: 6½

8. Söpöjä leivoksia arvostavalle leipurille

Deluxe Cupcake -konvehtilajitelma, 5,49 €, 155 g

Deluxe Cupcake
© Sinimaria Halonen

Mikä: Lajitelma kuppikakun näköisiä suklaakonvehteja. Pakkaus sisältää 20 konvehtia viidessä eri maussa.

Kiitämme: Lidlin kuppikakkuja imitoivat konvehdit ovat todella suloiset. Näitä asettelisi mielellään lautaselle tarjottavaksi tai sujauttaisi leipurin herkkukoriin. Vastuullisesti tuotetusta Reilun kaupan kaakosta tulee iso plussa!

Moitimme: Vaikka itse konvehdit ovatkin äärimmäisen söpöt, on pakkaus valitettavan ankea ja liian arkinen lahjaksi. Ihmetystä aiheuttaa myös se, ettei pakkauksessa kerrota lainkaan konvehtien makuja. Yleisesti ottaen konvehdit ovat hyvin makeita ja tuoksuvat ja maistuvat vahvasti rasvaiselta kaakaovoilta.

Arvosana: 6½

9. Joulusuklaa 2022: Rouskuvan crumblen ystävälle

Nestle L’Atelier -suklaarasia 7,99 €, 186 g

Nestle L’Atelier -suklaarasia
© Sinimaria Halonen

Mikä: 15 suklaakonvehdin lajitelma, jossa on neljä eri makua: hasselpähkinä, suolainen karamelli, vadelma ja kaakao.

Kiitämme: Kimmeltävällä kullalla koreileva pakkaus istuu juhlakauteen. Myös konvehtien kuvat paljastavat heti, mitä sisällöltä voi odottaa. Makuvaihtoehdot on kerrottu selvästi – vaikkakin ranskaksi.

Konvehdit ovat kauniita ja niissä on kaikissa päällä suussa mukavasti rouskuvaa crumblea. Vadelmakonvehdin pakastekuivattu vadelma tuo tummaan suklaaseen myös toivottua raikkautta.

Moitimme: Valitettavasti tärkein, eli maku, ontuu. Suklaa maistuu tunkkaiselta, karvaalta, jopa bensamaiselta. Maut ovat niin vahvoja, että kolmasosakin konvehtia on liikaa. Voimakas suklaa kaipaa parikseen jotakin neutraalia, esimerkiksi lasin maitoa.

Täytteet ovat tahmaisia, joten konvehti kannattaa haukata kerralla, jos haluaa säästyä sotkuisilta sormilta.

Arvosana: 5½

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paras joulusuklaa 2022 yllättää edullisuudellaan – maistoimme markettien konvehtirasiat aikuiseen makuun

Sinun täytyy kommentoidaksesi.