Ruoka

Paras runebergintorttu on selvillä – tuomaristo valitsi Porvoon parhaan runebergintortun yksimielisesti  

Porvoon paras runebergintorttu 2021 -kilpailun semifinaalit käytiin Porvoossa tammikuun lopussa. Voittaja on nyt selvillä. Finaali käytiin Runebergin päivänä Porvoossa.

Porvoon paras runebergintorttu 2021 -kilpailun voitto meni perinteiselle tortulle, jonka leipoi porvoolainen Café Cabriole. Tuomaristo oli yksimielinen siitä, että runebergintortun pitää olla perinteinen ja kostea sekä sopivasti mantelinen.

”Voittaja löytyi helposti, eikä tarvinnut miettiä montaa minuuttia kuka voitti. Täydellinen runebergintorttu on juuri sellainen kuin tortun pitää olla: kostea ja maistuva sekä perinteisen näköinen. Voittaja ei päässyt paikalle kommentoimaan voittoaan, ja siksi tyydyimme vain maistamaaan tätä ihanaa torttua”, tuomaristo ja järjestäjät totesivat.

Kaikille avoin leivontakilpailu järjestettiin Porvoossa ensimmäistä kertaa. Kilpailun takana ovat porvoolaiset yrittäjät. Mikä olisikaan paras tapa vahvistaa kaupungin brändiä, kuin järjestää kaikille avoin kilpailu maankuulun porvoolaisen leivoksen ympärille.

Porvoon paras runebergintorttu 2021 on porvoolaisen Café Cabriole -kahvilan valmistama. 
Porvoon paras runebergintorttu 2021 on porvoolaisen Café Cabriole -kahvilan valmistama.  Kuva: Sanna Mansikkamäki
Porvoon paras runebergintorttu 2021 -kilpailussa kisasi 7 erilaista torttua. Tyhjä lautanen odotti torttua pakasteesta.
Porvoon paras runebergintorttu 2021 -kilpailussa kisasi 7 erilaista torttua. Tyhjä lautanen odotti torttua pakasteesta.  Kuva: Sanna Mansikkamäki
Porvoon paras runebergintorttu -kilpailussa finaalissa kisasi myös jäätelötorttu, joka ylsi lopulta pronssille. 
Porvoon paras runebergintorttu -kilpailussa finaalissa kisasi myös jäätelötorttu, joka ylsi lopulta pronssille. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Porvoon paras runebergintorttu 2021 – finalisteissa moderneja ja klassisia torttuja

Porvoo tunnetaan kansallisrunoilijamme J.L. Runbergin kotikaupunkina. Perinteinen runebergintorttu kehitettiin Porvoossa.

Runoilijan vaimo Fredrika Runeberg leipoi miehelleen mantelisia torttuja, joiden ohje muotoutui nykyiseen malliinsa vuosisadan saatteessa. Frendrikan alkuperäisessä tortussa ei ollut edes vadelmahilloa, vaan omenahilloa.

Mahtaisi Fredrika olla ihmeissään Porvoon paras runebergintorttu 2021 -finalistitorttuja maistelleessa, sen verran moderneja toteutuksia oli joukossa.

Finaalissa oli seitsemän torttua, joista erikoisin ei näyttänyt runebergintortulta yhtään. Se oli graafisen kaunis moussemainen leivos, joka maistui kuitenkin tutulta karvasmantelilta.

Porvoon paras runebergintorttu 2021 -kilpailun finaalin erikoisin torttu oli graafisen kaunis. 
Porvoon paras runebergintorttu 2021 -kilpailun finaalin erikoisin torttu oli graafisen kaunis.  Kuva: Sanna Mansikkamäki
Prossille tuli porvoolaisen ravintolan Zum Beispielin jäätelötorttu, hopealle tuli monitoimiyritys WB Servicen purkkitorttu, johon ruiskutettiin sisään punssia. Voiton vei perinteinen Café Cabriolet kahvila-leipomon torttu. 
Pronssille tuli porvoolaisen ravintolan Zum Beispielin jäätelötorttu, hopealle tuli monitoimiyritys WB Servicen purkkitorttu, johon ruiskutettiin sisään punssia. Voiton vei perinteinen Café Cabriolet kahvila-leipomon torttu.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

”Finaalin seitsemästä tortusta vain yksi oli perinteinen. Erikoiset tortut olivat hyviä, mutta eivät vetäneet vertoja perinteisesti tehdylle tortulle”, tuomaristo sanoi.

Kaikille avoimen leivontakilpailun järjesti porvoolainen Design Pour Vous -projekti, mainostoimisto People’s Village ja ravintola One. Tuomareina toimivat ravintoloitsija Samuli Wirgentius, kokki Teresa Välimäki ja ravintoloitsija Alexander Gullichsen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paras runebergintorttu on selvillä – tuomaristo valitsi Porvoon parhaan runebergintortun yksimielisesti  

Sinun täytyy kommentoidaksesi.