sima, siman historia, yllättävää asiaa simasta, viikinkien voimajuoma, vappu

Nämä ainekset tarvitset siman valmistukseen – helpot ohjeet

Itse tehty sima on vapun kuningasjuoma. Siman valmistaminen on helppoa, edullista eikä se vaadi montaa raaka-ainetta. Poimi parhaan vappusiman ja muiden vappuhekkujen ohjeet tästä.

Siman valmistaminen aloitettiin Suomessa 1700-luvulla. Sima oli aluksi lähinnä kartanonherrojen juomaa sokerin ja tuolloin simassa yleisisti käytetyn hunajan kalleuden vuoksi. Raaka-aineiden tultua myös tavallisen kansan kukkarolle sopiviksi alettiin simaa siemailla vapun eli toukokuisen työväenjuhlan aikoihin.

Siman teko kannattaa ajoittaa oikein. Viileässä lämpötilassa sima valmistuu noin viikossa, huoneenlämmössä muutamassa päivässä. Simaan tarvitaan vettä, sokeria, hiivaa, sitruunoita ja rusinoita. Jos käytät fariinisokeria ja siirappia, tulee simasta tummempaa. Sitruuna taittaa sokerin makeuden ja tekee juomasta raikkaampaa. Perinteisen vappusiman ohjeen löydät täältä.

Yleensä simaan käytetään tuorehiivaa, mutta myös kuivahiivaa voi käyttää. Kuivahiivalla sima valmistuu nopeasti eikä pullon pohjaan tule sakkaa. Kuivahiiva on tehokasta, joten sitä pitää käyttää niukasti. Katso tästä kuivahiivalla valmistetun siman ohje.

sima, siman historia, yllättävää asiaa simasta, vappu, Seija Irmeli Kulmala

Simaa käytetään ensin isossa avoimessa astiassa, kuten kattilassa noin vuorokausi, minkä jälkeen se pullotetaan. Jokaiseen pulloon lisätään teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Rusinoiden tehtävänä on säädellä sokerien määrää ja turvottuaan nousta pintaan kertomaan siman juomakelpoisuus. Mikäli juoma ei siinä vaiheessa ole vielä riittävän hapokasta voi siman valmistamista jatkaa vielä pidempäänkin. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

Vappumunkit

Siman kanssa maistuvat tietysti munkitdonitsit ja tippaleivät.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Nämä ainekset tarvitset siman valmistukseen – helpot ohjeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X