Grillatut persikat

Parhaat grilliherkut

Grillissä voi valmistaa koko aterian jälkiruokaa myöten. Ulkotulien virittäminen, kuumien hiilien hehku ja kaasugrillin kohina saavat veden kielelle. Kokkailu pihagrillissä on kesäpuuhaa parhaimmillaan.

Kun mietit, mikä olisi parasta grillattavaa, tutustu Kotilieden grillausresepteihin. Tarjolla on lihaa, kalaa, kasviksia – jälkiruokia unohtamatta. Näitä herkkuja kokkaillessasi vietät ihanan grillauskesän.

Grillattavaksi kasviksia

Grillikausi alkaa grillatulla parsalla, jonka voi tarjota alkupalana tai kevyenä lisukkeena grillatulle hoisin-lohelle.

Mozzarellalla tai vuohenjuustolla täytetty grillitomaatti sopii niin pääruoaksi kuin alkupalaksikin. Jos haluat päästä helpolla grillaa tomaatteja sellaisenaan. Pienet kirsikkatomaatit eivät vaadi mausteeksi kuin sipaisun oliiviöljyä, suolaa, pippuria ja tuoreita yrttejä.

Paahdetut munakoisoviipaleet saavat makua valkosipulilla ja yrteillä maustetusta kastikkeesta.

Erilaiset paprikat saavat grillissä upean maun. Kokeile vaikkapa trendiherkkua, Pimientos de Padron -paprikoita. Paprikat voi sujauttaa myös vartaisiin. Vartaassa kypsyvät kätevästi myös grilllatut herkkusienet, jotka voi tarjota kasvisaterian pääruokana tai liharuokien lisukkeena.

Lihaa grillattavaksi

Grillattu liha on kesän suosikkeja. Nauti ihanat lihaherkut maukkaiden grillikasvisten kanssa ja tee kylkeen vielä raikas salaatti.

Mehukas grillipihvi tehdään naudan välikyljyksestä eli entrecôtesta ja viimeistellään glaseerauksella. Jos ostat kaupasta isomman palan entrecôtea, leikkaa siitä noin 2,5 – 3 sentin paksuiset pihvit, jolloin sen rakenne ei hajoa grillattaessa.

Valkosipulilla ja rosmariinilla tai timjamilla maustetut, grillatut karitsan kyljykset ja ulkofileet ovat lihansyöjän lempiherkku.

Vartaassa grillatut broilerinfileet kylvetetään ennen tarjoilua aasialaisittain maustetussa liemessä.

Kalaa grilliin

Kun valitset grillattavaa kalaa, nappaa kalatiskiltä siikaa, silakkaa, lohta tai nieriää. Ne ovat herkkua grillattuina, koska ovat sopivan rasvaisia kaloja, eivätkä kuivu niin helposti. Mausta kalat ennen grillaamista.  Kypsyessään kala voi hajota, joten grillaa kala nahkoineen. Hauraampien kalojen grillauksessa kannattaa käyttää halsteria, parilaa tai tehdä foliosta vaikkapa kalanyyttejä. Nyyteissä kalan voi grillata ilman nahkaa. Kun grillaat kalan miedolla lämmöllä, saat parhaan lopputuloksen.

Folion, halsterin ja parilan lisäksi kalaa voi grillata varrastikuissa. Jos käytät puisia varrastikkuja, muista liottaa niitä vedessä ennen grillausta, jotteivät ne syty palamaan.

Jälkiruoaksi grillattuja hedelmiä

Kesäaterian jälkiruoaksi grillataan hedelmiä. Grillattavaksi sopivat esimerkiksi ananas, persikat, nektariinit, omenat, päärynät ja banaanit. Tarjoa paahdetut hedelmät vaikkapa vanilja-, kookos- tai nougatjäätelön kera.

Lisää kesäisiä grilliherkkuja:

Grillikekkereiden juhannusmenu
Grillattuja lisukeruokia

Epäsuora grillaus sopii suurille lihapaloille

Parhaat marinadit grillaamiseen

Ruoka.fi: Lihan grillausvinkit

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Parhaat grilliherkut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X