Ruoka

Parhaat grilliherkut – ota talteen ihanat reseptit ja vinkit, joiden avulla kokkaat kesän huikeimmat herkut

Mietitkö, mikä olisi parasta grillattavaa? Grillissä voi valmistaa koko aterian jälkiruokaa myöten. Ulkotulien virittäminen, kuumien hiilien hehku ja kaasugrillin kohina saavat kesyimmässäkin uroossa luolamiesvaistot pintaan. Kesäkokkailu pihagrillillä onkin usein isännän omaa aluetta.

Parhaat grilliherkut on koottu sinulle, joka  mietit, mikä olisi parasta grillattavaa. Tarjolla on lihaa, kalaa, kasviksia – suussa sulavai jälkiruokia unohtamatta. Näitä herkkuja kokkaillessasi vietät ihanan grillauskesän.

Grillattavaksi kasviksia

Grillikausi alkaa grillatulla parsalla, jonka voi tarjota alkupalana tai kevyenä lisukkeena grillatulle hoisin-lohelle.

Mozzarellalla tai vuohenjuustolla täytetty grillitomaatti sopii niin pääruoaksi kuin alkupalaksikin. Jos haluat päästä helpolla grillaa tomaatteja sellaisenaan. Pienet kirsikkatomaatit eivät vaadi mausteeksi kuin sipaisun oliiviöljyä, suolaa, pippuria ja tuoreita yrttejä.

Paahdetut munakoisoviipaleet saavat makua valkosipulilla ja yrteillä maustetusta kastikkeesta.

Erilaiset paprikat saavat grillissä upean maun. Kokeile vaikkapa trendiherkkua, Pimientos de Padron -paprikoita. Paprikat voi sujauttaa myös vartaisiin. Vartaassa kypsyvät kätevästi myös grilllatut herkkusienet, jotka voi tarjota kasvisaterian pääruokana tai liharuokien lisukkeena.

Lihaa grillattavaksi

Grillattu liha on kesän suosikkeja. Nauti ihanat lihaherkut maukkaiden grillikasvisten kanssa ja tee kylkeen vielä raikas salaatti.

Mehukas grillipihvi tehdään naudan välikyljyksestä eli entrecôtesta ja viimeistellään glaseerauksella. Jos ostat kaupasta isomman palan entrecôtea, leikkaa siitä noin 2,5 – 3 sentin paksuiset pihvit, jolloin sen rakenne ei hajoa grillattaessa.

Valkosipulilla ja rosmariinilla tai timjamilla maustetut, grillatut karitsan kyljykset ja ulkofileet ovat lihansyöjän lempiherkku.

Vartaassa grillatut broilerinfileet kylvetetään ennen tarjoilua aasialaisittain maustetussa liemessä.

Kalaa grilliin

Kun valitset grillattavaa kalaa, nappaa kalatiskiltä siikaa, silakkaa, lohta tai nieriää. Ne ovat herkkua grillattuina, koska ovat sopivan rasvaisia kaloja, eivätkä kuivu niin helposti. Mausta kalat ennen grillaamista.  Kypsyessään kala voi hajota, joten grillaa kala nahkoineen. Hauraampien kalojen grillauksessa kannattaa käyttää halsteria, parilaa tai tehdä foliosta vaikkapa kalanyyttejä. Nyyteissä kalan voi grillata ilman nahkaa. Kun grillaat kalan miedolla lämmöllä, saat parhaan lopputuloksen.

Folion, halsterin ja parilan lisäksi kalaa voi grillata varrastikuissa. Jos käytät puisia varrastikkuja, muista liottaa niitä vedessä ennen grillausta, jotta ne eivät syty palamaan.

Hedelmät ovat helppoa grillattavaa

Kesäaterian jälkiruoaksi grillataan hedelmiä. Grillattavaksi sopivat esimerkiksi ananas, persikat, nektariinit, omenat, päärynät ja banaanit. Tarjoa paahdetut hedelmät vaikkapa vanilja-, kookos- tai nougatjäätelön kera.

Lue myös Anna.fi: Lihan grillausvinkit

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Parhaat grilliherkut – ota talteen ihanat reseptit ja vinkit, joiden avulla kokkaat kesän huikeimmat herkut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.