Ruoka

Parhaat maitoherkut

Makea äidinmaito on ensimmäinen makuelämyksemme. Maito pysyy ruokapöydässä läpi elämämme, sillä siitä syntyy herkkuja niin arkeen kuin juhlaankin.

Ruoanvalmistukseen käytetään yleensä lehmän maitoa. Maitoallergisille saattaa sopia lampaan tai vuohen maito. Myös poron ja hevosen maitoa voi käyttää. Laktoosi-intoleranteille sopivat myös vähälaktoosiset tai laktoosittomat tuotteet.

Ruokiin käyvät parhaiten täys- tai kevytmaito. Kevyemmät lajit, kuten ykkösmaito ja rasvaton maito, ovat janojuomia. Yömaito antaa rauhallisen unen. Runsaasti liikkuville on kehitelty proteiinilla terästettyä maitoa ja vitaminoituja juomia.

Piimäksi hapatettu maito on janojuoma, joka sopii hyvin myös leipätaikinaan ja tuorejuuston valmistamiseen.

Kun maitoa keskipakoisvoimalla separoidaan, siitä erotetaan rasvainen ja herkullinen, jälkiruokiin ja leivontaan sopiva kerma. Jäljelle jää rasvaton maito. Erilaisilla bakteereilla ja hapatteilla maidosta saadaan jogurttia, viiliä, piimää, rahkaa, kermaviiliä ja ranskankermaa.

Viileät maitoherkut

Kerma ja muut maitotuotteet sopivat hyvin kylmiin jälkiruokiin. Maitokiisseli on pumpulinpehmeä jälkiruoka, jonka kotoinen lempeys nostaa muistoja mieleen.

Vaniljalla maustettu, makea kookosjäätelö saa potkua limettiraidoista.

Lassi on intialainen jogurttijuoma, joka voidaan maustaa hedelmillä. Viileän juoman voi tarjota hellepäivän janojuomana, mutta se sopii myös lieventämään intialaisen keittiön makuja.

Appelsiinibavarois on pehmeän kermainen, appelsiinin makuinen jälkiruokavanukas, jonka valmistaminen vaatii tarkkuutta.

Lisää lempeitä ruokaideoita:
Panna cotta päättää aterian lempeästi
Jäätelö kuuluu kesään
Kerroskiisseli x 4
Juustokakku seitsemällä tavalla
Ruoka.fi: Maitovanukas

Kuvat: Kristiina Kurronen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Parhaat maitoherkut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.