Parhaat marinadit grillaamiseen
Hyvä kotitekoinen marinadi antaa grilliruoille makua ja mureuttaa grillattavan lihan. Katso tästä marinadi kanalle, kalalle, lampaalle ja muille liharuoille.
Marinadi on mausteliemi, joka parantaa lihan makua. Kun mausteliemeen lisätään jotain hapanta raaka-ainetta, kuten esimerkiksi viiniä, viinietikkaa, olutta, sitruunamehua tai jogurttia, se myös mureuttaa lihan.
Näin helposti se käy!
Kätevimmin marinointi onnistuu muovipussissa. Laita marinoitavat lihat esimerkiksi pakastepussiin ja kaada päälle marinadi. Puristele pussia niin, että lihat peittyvät kauttaaltaan marinadiin. Puristele ylimääräinen ilma pois pussista, sulje pussin suu ja anna marinoitua jääkaapissa tarvittavan ajan. Kääntele pussia jääkaapissa muutaman kerran marinoinnin ajan, jotta marinadi imeytyy tasaisesti.
Mitä kauemmin lihaa marinoidaan sitä maukkaampi lopputulos. Pihvit, kyljykset ja vartaisiin pujotettavat lihapalat marinoituvat muutamassa tunnissa, isommat lihat kuten kokonaiset fileet noin vuorokaudessa.
Pyyhkäise marinadi pois lihan pinnalta ennen grillaamista, jottei se pala kiinni lihaan tai grilliritilään tai valu grillin pohjalle.
Marinadi kanalle
Kanan perusmarinadiksi sopii hyvin yrteillä ja sitruunamehulla maustettu marinadi. Marinadin joukkoon voi lisätä myös raastettua sitruunankuorta lisämakua antamaan.
Broilerin marinadille lisäpotkua antavat myös curry, chilikastike ja soija. Satay-vartaat marinoidaan inkiväärillä, chilillä ja korianterilla maustetussa itämaisessa marinadissa.
Aasialaistyyppiset broilerivartaat hurmaavat. Valkosipulilla ja sitruunalla maustettu korianterikastike antaa kanalle raikkaan maun.
Inkiväärillä ja valkosipulilla maustettu jogurttimarinadi sopii sekä lampaan- että broilerinlihalle.
Marinadi lampaalle
Miedomman karitsanlihan marinointiin riittää lyhyempikin aika, mutta lampaanlihaa kannattaa marinoida pidempään. Lampaanlihan marinadiksi sopii öljy-tai jogurttipohjainen liemi. Mausteita voi vaihdella omien makumieltymysten mukaan. Kokeile tuoreita yrttejä, kuten timjamia tai minttua ja valkosipulia.
Lampaanlihan jogurttimarinadin voi säväyttää myös mintulla ja kanelilla.
Lampaalle sopii myös punaviinipohjainen tulinen maustekastike tai valkosipulilla, timjamilla ja soijakastikkeella maustettu marinadi.
Marinadi porsaan- ja naudanlihalle
Kyljyksille ja naudanlihalle sopii hyvin tomaattipyreellä, sweet chili –kastikkeella ja soijakastikkeella maustettu maustekastike.
Aasialaiset ribsit saavat herkullisen twistin seesamiöljystä ja inkivääristä. Esikeitettyjä ribsejä valellaan ahkerasti koko grillauksen ajan marinadilla. Ribsit vimeistellään seesaminsiemenillä ja tuoreella ruohosipulilla.
Grillikylki marinoidaan makean mausteisessa siirapilla maustetussa marinadissa. Possun kyljykset puolestaan maustetaan yrttimarinadilla.
Näin marinoit kalan
Erilaisilla marinadeilla saat kalan maustettua aina uudella tavalla. Kala marinoidaan perinteisesti sitruunamehulla ja ruohosipulilla sekä muilla yrteillä maustetussa marinadissa.
Barbeque-marinadi lohelle syntyy soijasta, limetistä, ketsupista, seesamiöljystä ja chilitahnasta. Mausteinen lohi maistuu mainiolta raikkaan kurkkukastikkeen kanssa.
Myös erilaiset eksoottisen mausteliemet sopivat kalalle. Kokeile, miten itämainen maustekastike korianterilla ja inkiväärillä maustaa kalan. Inkiväärillä ja sitruunalla maustetusta lohesta tulee ihanan raikas.
Lue myös Anna.fi: Näin syntyvät kesän herkullisimmat vartaat
Artikkelia on muokattu 29.5.2023 klo 21:20
Kommentoi
Kommentoi juttua: Parhaat marinadit grillaamiseen
Omat marianadit ovat maukkaimpia! Nyt vielä toivotaan, että kesälläkin saisi marinoimatonta broileria kaupoista. Eikä vain niitä supersuolaisia aina samanmakuisia valmiiksi marinoituja.
olet oikeassa, itse tehdystä tietää mitä siinä on! itse tein just naudalle marinadin periaatteella ”mitä kotoa löytyi ja kaupasta muisti ottaa mukaan”. eli oliiviöljyä, punaviinietikkaa, tummaa muscovadoa, konjakkia, suolaa, mustapippuria, tuoretta inkivääriä, tuoretta chiliä, valkosipulia. saas nähdä miten käy!
Meikäläisellä on ollut noin parin vuoden ajan hakea hyviä ruoka-aineita viikonloppua varten ja kokeilla saisko niistä mitään syötävää aikaiseksi. Olen ostanut kyseiset tuotteet tampereen kauppahallista.
Ihan vain kokeilemalla olen oppinut seuraavia:
– kaupan ”marinoitu kana” on paprika-mausteella myyntipäivää pidennetty erä, koska ei maista koska liha on vanhaa.
– light versiot tuotteista tarkoittaa että niitä pitää laittaa monin kertainen määrä, eikä maku ole edes samankaltainen.
– Lähes tulkoon kaikissa tuotteissa on liikaa sokeria/makeutusaineita
En sitten suosittele lähtemään kauppahalli-linjalle, koska minulla ainakaan ei kestänyt kuin pari viikkoa kun en enää pystynyt ostamaan halpaa lihaa/kalaa normi kaupoista.
olen hintti
Ikävä on aina todeta, että liekit tulee kaasugrillista aika lailla, ja pintä kärventyy, vaikka olisi kuinka pienellä. Rasva palaa !
niin olen minäkin <3
tykkään mopoista
ja paras
ok tyypi tosi kypsöö