Parhaat perunareseptit

Kotoinen peruna on paitsi maukasta ja edullista, myös terveellistä ja monipuolista ruokaa. Se peittoaa ravintoarvollaan monet muut tutut lisukkeet ja sopii siksi myös painoaan tarkkailevan lautaselle.

Perunassa on runsaasti hiilihydraattia sekä proteiinia ja kuitua, mutta se sisältää vähemmän energiaa kuin esimerkiksi riisi tai pasta: 150 grammassa keitettyä perunaa on energiaa vain noin 100 kilokaloria.

Useita tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita puolestaan saa perunasta selvästi enemmän kuin makaronista tai valkoisesta riisistä. Syömällä kolme perunaa päivässä saa noin kolmanneksen päivittäisestä C-vitamiinin tarpeesta.

Maukkaat perunalisukkeet

Paprikalla, chilillä ja valkosipulilla maustetut rapeat uuniperunat sopivat kanan, kalan tai lihan lisukkeeksi. Uunissa kypsyvät myös helpot rosmariiniperunat, jotka maistuvat erityisen mainiolta lampaan kaverina.

valkosipulitorttu

Valkosipuli-perunatorttu on hauska kakun muotoinen muunnelma tutuista valkosipuliperunoista. Se on näyttävä lisäkeruoka viikonlopun ruokapöytään. Valkosipuli-perunatortun voi halutessaan valmistaa hyvissä ajoin etukäteen ja vain lämmittää juuri ennen tarjoilua.

Viikonlopun ruokapöytään sopivat myös herkulliset Hasselbackan perunat, jotka kuorrutetaan korppujauhoilla, juustoraasteella ja timjamilla.

perunat

Tryffeliperunat maustetaan tryffeliöljyllä ja timjamilla ja paahdetaan rapeiksi uunissa. Maukkaat tryffeliperunat voi tarjota lihan lisukkeena, mutta ne ovat myös herkullista sormisyötävää sellaisenaan.

Caesar-perunasalaatti on maukas lisuke vaikka paistetulle kalalle.

Kunnon perunamuusi on lapsuudesta tuttu lempeän pehmeä herkku, jota ei voita mikään.

rieskat

Kun perunamuusia keittää kerralla reilun kattilallisen, voi aterialta ylijääneestä muusista pyöräyttää pinon vaivattomia perunarieskoja vaikka iltapalaksi. Peruna-sienirieskojen taikinaan saa upotettua perunasoseen tähteiden lisäksi myös pakastimessa piileksivän sienisaaliin rippeet.

Keitetyistä, aterialta jäähtyneistä perunoista puolestaan syntyy saunaillan perunaleipä, joka maistuu sellaisenaan hiukopalaksi tai grillatun kalan kera.

Pääruokia perunasta

Janssoninkiusaus on ihanan nostalginen kotiruoka. Perunoista, anjovisfileistä ja kermasta syntyy uunissa maukas, edullinen ja helppo arkiateria.

merimiehen kiusaus

Samaan tapaa tehdään myös merimiehen kiusaus, johon käytetään anjoviksen sijaan kylmäsavulohta ja katkarapuja.

Tuhti perunavuoka taltuttaa suuremmankin nälän. Perunoista, pekonista, kermasta ja juustosta haudutetun uunivuoan voi valmistaa myös edelliseltä aterialta ylijääneistä keitetyistä perunoista.

Pieneen nälkään tai ruokaisaksi iltalaksi on omiaan muheva uuniperuna, joka täytetään tuorejuustolla ja kylmäsavulohella.

Lue lisää perunasta:
Uuniperuna neljällä täytteellä
Perunasta perusruokaa
Perunalajikkeet tutuiksi
Näin maustat perunan
Ruoka.fi: Perinteinen perunasalaatti

Kuvat: Norman Ojanen, Sampo Korhonen, Kristiina Kurronen ja Jukka Pakarinen / OM-arkisto, lähde: Pro peruna

Avainsanat

Keskustelu

Tässä alkuperältään pohjanmaalainen imelletty perunalaatikko ohje. Kun ”suomensin” sen, niin ohje on käytännössä sama kuin imelletyn perunalaatikon ohje.

Imelletty perunalaatikko.

Ei sokeria, ei siirappia, makeus saadaan onnistuneesti imeltämällä. Arkista imellettyä perunalaatikkoa ei myöskään mausteta. Monien mielestä imelletty perunalaatikko on aidon makuisena eli maustamatta parasta.

Ainesosat:

Niukasti vettä keittämiseen
2½ kg jauhoisia perunoita tai hyvin soseutuvia kiinteitä perunoita
4-5 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoa tai jotain muuta imeltävää jauhoa
60-120 g voita
1 litra maitoa, määrä vaihtelee perunalajikkeen ja myös halutun lopputuloksen mukaan
2½ teelusikallista suolaa – maun mukaan

Valmistusohjeet:

Kuori ja kuutioi tai leikkaa lohkoiksi perunat kattilaan ja lisää niukasti suolatonta vettä niin että vesi voi jäädä soseeseen. Nosta kattila liedelle ja keitä perunoita kunnes ne ovat täysin kypsiä ja pehmenneet. Ota kattila liedeltä, soseuta perunat kuumina suoraan niukkaan keittoveteen. Tässä vaiheessa ei saa lisätä suolaa, voita, maitoa ja ei mitään mahdollisia muitakaan aineita. Varsinkin suola ja voi estää tehokkaasti imeltymistä, sekä maito saattaa hapantua.
Anna perunasoseen jäähtyä 70-75 asteiseksi ja laita uuni sillä välin lämpenemään noin 65-70 asteeseen. Sekoita sosetta jäähtymisen aikana. Kun perunasoseen lämpötila on noin 70-75 astetta, lisää soseeseen vehnäjauhot pikkuhiljaa ripotellen ja samalla sekoittaen. Peitä kattila kannella, nosta se 65-70 asteiseen uuniin ja anna perunasoseen imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita 2-3 kertaa imeltymisen aikana.
Ota kattila uunista. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi. Lisää maitoa niin että saadaan notkean puuromainen sose. Lisää suola.
Laita perunasose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita ja paista noin 200 asteisessa uunissa, niin että pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

Kommentoi juttua: Parhaat perunareseptit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X