Perussämpylät

Parhaat sämpylät tehdään itse

Erilaiset sämpylät ovat helppoja ja edullisia leivonnaisia, jotka sopivat vaikkapa lounaskeiton kylkeen. Millaisia sämpylöitä voisikaan viikonloppuna leipoa?

Perussämpylöiden ohje on varsin yksinkertainen: jauhoja, nestettä ja hiivaa. Ohje muuntuu helposti nestettä ja jauhoja vaihtamalla. Voit käyttää veden ja maidon lisäksi vaikkapa piimää tai jogurttia. Myös erilaiset kasvimaidot sopivat sämpylöihin. Kokeile esimerkiksi ruis-piimäsämpylöitä.

Palsternakkasämpylät

Sämpylöiden leipominen on sopii myös tähteiden hyödyntämiseen. Aamiaiselta yli jääneet kaurapuuron tähteet tai edellisen päivän perunamuusit voi hyvin sekoittaa sämpylätaikinaan.

Juurekset antavat sämpylöille vastustamatonta mehevyyttä. Kokeile niiden lisäämistä raasteena tai soseena. Palsternakkasämpylöissä käytetään nesteenä löysää palsternakkasosetta. Porkkanasämpylöissä käytetään sekä vettä että porkkanasosetta.

Siemensämpylät

Pähkinät, siemenet sekä kuivatut hedelmät sopivat nekin mainiosti sämpylätaikinan joukkoon. Seesamin- ja auringonkukansiemenillä ryyditetyt siemensämpylät ovat maukkaita kavereita vaikkapa salaatille. Kuivatuilla hedelmillä ja marjoilla maustetut hedelmäsämpylät maistuvat suolaisten juustojen ja leikkeleiden kanssa.

Sämpylätaikinaa voi maustaa loputtomasti. Välimerelliset sämpylät syntyvät lisäämällä taikinaan oliiveja ja aurinkokuivattua tomaattia. Kuivatut yrtit antavat taikinalle mukavasti makua, kuten myös sipuli sekä juusto.

sämpylät

Keliaakikko leipoo sämpylänsä gluteenittomasta jauhoseoksesta. Kun taikinaan lisätään psylliumia, tulee siitä rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan parempaa. Gluteenittomia sämpylöitä voi muuten muokata mieleisikseen aivan kuten muitakin sämpylöitä.

Lue lisää:

Leipäsiä leipomaan
Leivotaan leipää
Lämmin leipä palkitsee leipojan
Ruoka.fi: Superhelpot sämpylät

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Parhaat sämpylät tehdään itse

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X