Parhaat vappumunkit, hauskat churrot ja helpot uunidonitsit – leivo suussasulavat vappuherkut itse!

Itse tehdyt munkit on vapun paras herkku. Kokosimme parhaat ohjeet ja vinkit vappumunkkien paistamiseen. Kokeile myös helppoja uunipaistettuja donitseja ja herkullisia churroja.

Munkkitaikina kohotetaan kahdesti

Munkkitaikina on perinteinen pullataikina, jossa rasvan ja sokerin määrää on hieman vähennetty. Lisää jauhoja maltillisesti taikinaa tunnustellen ja uskalla jättää se riittävän löysäksi. Taikinan voi halutessaan maustaa esimerkiksi sitruunankuorella, vaniljalla tai kanelilla maun mukaan. Mustikkamunkkeihin ripautetaan kuivattua mustikkaa.

Munkit kohotetaan kahteen kertaan. Kohottamiseen kannattaa varata aikaa, sillä mitä paremmin taikina kohoaa, sitä kuohkeampia munkkeja saat. Ensimmäiseksi kohotusajaksi riittää 10-15 minuuttia, mutta valmiiksi leivotut mukit saavat kohota, kunnes taikinaan sormella kevyesti painamalla syntynyt kuoppa palautuu hitaasti takaisin muotoonsa.

Vappumunkit

Ohjeet:

Vappumunkit

Mustikkamunkit

Munkkien paistaminen

Paistamiseen tarvitset reilun kokoisen paksupohjaisen kattilan. Valurautainen pata on paras, mutta myös teräs- tai alumiinikattila sopivat käytettäväksi. Valitse paistorasvaksi varta vasten munkin paistoon tarkoitettua munkinpaistorasvaa tai neutraalin makuista sataprosenttista ruokaöljyä, kuten rypsi- tai auringonkukkaöljyä. Kookosrasvakin sopii munkin paistamiseen, mutta lopputulos ei välttämättä silloin ole yhtä pehmeä ja miellyttävä kuin muita rasvoja käytettäessä.

Kuuman rasvan kanssa on syytä olla varovainen. Kaikkien leivontavälineiden pitää olla kuivia, jottei rasva roiskuisi. Pidä myös kattilan kansi käden ulottuvilla leimahtamisen varalta.

Kuumenna rasva 170–180 asteteeseen maltilla, sillä liian nopea kuumentaminen voi saada öljyn käryämään. Oikean paistolämpötilan selvität kätevimmin lämpömittarilla, mutta voit testata rasvan kuumuuden myös pienellä taikinanokareella. Rasva on tarpeeksi kuumaa, kun taikina saa kullanruskean värin noin minuutissa.

Laske munkki öljyyn reikäkauhalla kohonnut puoli alaspäin. Paista pari minuuttia molemmin puolin, kunnes pinta on ruskea. Kypsennä 2–3 munkkia kerrallaan niin, että niillä on tilaa kellua öljyssä vapaasti ja jotta öljy ei jäähtyisi liiaksi. Tarkkaile rasvan lämpötilaa koko paiston ajan ja anna sen tarvittaessa lämmetä ennen uuden munkkisatsin lisäämistä. Jos rasva on liian kylmää munkit imevät itseensä liikaa rasvaa, kuumassa öljy savuaa ja munkit palavat.

Uppopaistajan oppaasta poimit parhaat vinkit munkkienja muiden vappuherkkujen paistamiseen.

mustikkamunkit

Munkkien sokeroiminen

Nosta valmiit munkit reikäkauhan avulla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja pyöräytä ne sitten sokerissa. Sokeri tarttuu parhaiten lämpimiin munkeihin. Rasvaa imenyt sokeri ei tartu, joten vaihda se tarvittaessa uuteen.

Jos haluat täyttää munkit, hillon voi pursottaa sisään munkkien ollessa vielä lämpimiä ja pehmeitä. Erilaiset sulavat täytteet, kuten kreemit kannattaa lisätä vasta jäähtyneeseen munkkiin.

Hävitä paistoöljy oikein

Samaa paistorasvaa voi käyttää parikin kertaa. Anna rasvan jäähtyä, siivilöi se ja laita jääkaappiin, jossa se säilyy hyvänä muutaman päivän. Pienen määrän öljyä voi laittaa biojätteeseen, suurempi määrä pitää hävittää suljetussa muoviastiassa sekajätteen joukossa. Viemäriin öljyä ei saa kaata.

Espanjalaset munkkitangot eli churrot valmistuvat nopeasti

Jos perinteiset vappumunkit tylsistyttävät, kokeile espanjalaisia munkkitankoja eli churroja. Churrotaikina valmistetaan tuulihattujen tapaan ilman kohotusta ja kypsennetään kuten perinteiset munkit eli uppopaistamalla. Pintaansa espanjalaiset pikamunkit saavat kanelia sekä sokeria. Kaveriksi sopii täyteläinen suklaakastike, johon dipattuna churrot ovat herkku vailla vertaa.

churrot ja suklaadippi

Ohje: Espanjalaiset munkkitangot eli churrot

Helpot donitsit tehdään uunissa

Jos uppopaistaminen ja rasvalla läträäminen ei innosta, huippuhyvät vappuherkut voi valmistaa myös uunissa. Donitsit valmistuvat donitsipellillä helposti ja nopeasti, mutta leivonnaiset onnistuvat myös ilman sitä pursottamalla taikinasta donitsin muotoisia rinkuloita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Suklaadonitsit maustetaan kaakaolla sekä maapähkinälevitteellä. Pintaansa ne saavat vastustamattoman suklaakuorrutteen. Keväisissä donitseissa ihastuttaa puolestaan raikas sitruuna sekä hauska sokerikuorrute ja koristerakeet.

donitsit

Ohjeet:

Suklaadonitsit

Donitsit uunissa

.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Parhaat vappumunkit, hauskat churrot ja helpot uunidonitsit – leivo suussasulavat vappuherkut itse!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X