Ruoka

Parsa on rakastettu sesonkiherkku – katso parhaat käsittelyvinkit ja herkulliset resepti-ideat!

Valkoista vai vihreää parsaa? Miten parsa säilytetään ja kypsennetään? Kokosimme Kotilieden suuren parsapaketin käsittelystä kypsennykseen ja alkupalasta piirakkaan.

Parsa tuo kevään keittiöön. Hennon vihreiden parsanippujen ilmestyminen kauppoihin, ravintoloihin ja kotikeittiöihin on varma kevään merkki.

Lue myös: Parsan keittäminen

Parsan paras sesonkiaika on kesän korvilla, toukokuusta juhannukseen. Euroopan perinteisissä parsamaissa, Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä, Hollannissa ja Italiassa parsasatoa odotetaan samaan tapaan kuin Suomessa uusia perunoita tai mansikoita. Parsasesongin aikaan siellä syödäänkin lounaalla usein samana aamuna korjattua parsaa.

Vihreää, valkoista ja violettia parsaa

Tutun vihreän parsan ohella vihannestiskiltä löytyy myös valkeaa ja toisinaan jopa kärjistään violettia tankoparsaa. Viljelytapa vaikuttaa parsan väriin. Vihreän annetaan kasvaa vapaasti maanpinnalla, valkoinen peitellään mullan alle. Violetin parsan nuput saavat pilkistää mullasta, jolloin muodostuu niille tyypillinen violetti väri.

Sekä valkoinen, violetti että vihreä parsa maistuvat tuoreina todella herkullisilta. Niiden maku on mieto, mutta hienostunut. Valkoisessa parsassa voi maistaa lievää karvautta, joka taittuu keitinveden sokerilla. Vihreässä parsassa puolestaan löytyy nuoren herneenpalon aromia.

Vihreä parsa, valkoinen parsa ja violetti parsa

Parsan käsittely

Sekä parsan säilytyksessä että valmistuksessa kannattaa ottaa huomioon, että parsa on herkkä kasvis. Parsat on parasta säilyttää kylmässä, muutaman plusasteen lämpötilassa, kosteassa ja pimeässä. 

Jos et käytä parsoja heti, ne voi säilyttää jääkaapissa kosteaan, kuivaksi väännettyyn astiapyyhkeeseen kääräistynä, erillään voimakkaan tuoksuisista ruoista. Parsa on parasta aivan tuoreena ja se pyritään käyttämään muutaman tunnin sisällä poimimisesta. Aivan tähän ei kotikeittiössä useinkaan päästä. Älä kuitenkaan säilö parsaa montaa vuorokautta, vaan käytä mahdollisimman pian, mielellään vuorokauden sisään ostopäivästä.

Parsat kuoritaan vasta juuri ennen keittämistä. Valkoiset parsat kuoritaan aina säikeisen kuoren takia. Vihreä parsakin kannattaa kuoria, jos varsi tuntuu tyviosasta puumaiselta ja kuori paksulta. Taivuttamalla parsaa varovasti saat sen napsahtamaan poikki kohdasta, jossa menee tuoreen ja huokoisen varren raja. Parsat kuoritaan parsan kuorimaveitsellä latvasta tyveen päin.

Parsa – keittäminen ja keittoaika

Parsan herkkää luonnetta kannattaa kunnioittaa paitsi säilytyksessä ja käsittelyssä, myös sen valmistuksessa. Lyhyt kypsennysaika ja kevyt maustaminen tuovat parsan parhaat puolet esiin.

Parsan keittäminen on taitolaji, sillä ylikypsä parsa maistuu vetiseltä. Parsojen keittoon paras on kapea ja korkea kattila, jossa ne voi kypsentää pystyasennossa, nipuksi sidottuna. Nuput saavat jäädä veden pinnan yläpuolelle, sillä niiden kypsymiseen riittää kattilassa muodostuva höyry. Laakeassa kattilassa tai pannussa parsat voi keittää pitkittäin.

Parsat lisätään aina kiehuvaan veteen. Mausta keitinvesi suolalla ja halutessasi ripauksella sokeria ja tilkalla sitruunamehua.

Parsan keittoaika on vain muutaman minuutin parsan paksuudesta riippuen. Vihreä parsa kypsyy nopeammin (3-8 minuuttia) kuin valkoinen (10-14 minuuttia). Kokeile kypsyyttä cocktailtikuilla parsojen tyvestä tai tarkista se maistamalla – kypsänkin parsan tulisi olla napakka, ei läpeensä pehmeä.

Parsa – valmistus onnistuu myös grillissä, höyryttämällä tai pannulla

Keittäminen on tutuin tapa kypsentää parsa, mutta kokeile parsaa vaihteeksi pannulla paistettuna, höyrytettynä tai grillissä. Nämä kypsennystavat takaavat sen, ettei parsan hienostuneesta mausta valu mitään viemäriin keitinveden mukana. Myös valkoiset parsat voi kypsentää grillaamalla tai paistamalla.

Parsa: höyrytys

Höytytys on lempeä tapa kypsentää parsa. Mittaa höyrykattilan pohjalle vettä pari senttiä ja nosta ritiläosa paikoilleen. Kun vesi kiehuu, lisää parsatangot. Sulje kansi ja kypsennä muutama minuutti parsan paksuudesta riippuen. Kokeile kypsyyttä tikulla. Mausta höyrytetty parsa suolalla ja tarjoa heti.

Parsa grillissä

Kelien salliessa parsat kypsennetään grillissä. Aseta öljyllä sivellyt parsat kuorimattomina grilliin ja paahda kypsiksi pari kolme minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla tai haarukalla.

Tarjoa grillattu parsa simppelisti öljy-viinietikkakastikkeen kanssa. Grillatut parsat voi tarjota kastikkeen kera alkupalana tai vaikka kala-aterian lisukkeena.

Parsa pannulla

Pannulla voi-öljyseoksessa paistaminen on ehkä helpoin tapa valmistaa parsaa. Siten myös parsan omat aromit korostuvat ihanasti.

Kun paistat parsan pannulla, voit paloitella varret kolmeen tai neljään osaan varren pituudesta riippuen. Paksuimmat varret kannattaa lisätä pannulle ensimmäisenä, ohuemmat varret hieman myöhemmin ja herkät nuput aivan viimeiseksi, sillä niille riittää vain nopea paisto.

Mausteeksi riittää suolaripaus sekä tilkka sitruunamehua. Halutessasi voit raastaa päälle vielä parmesaanijuustoa.

Parsa uunissa

Uunissa paahtaminen on helppo ja herkullinen tapa kypsentä parsa. Kuumenna uuni 225 asteeseen, sipaise parsat kevyesti öljyllä ja mausta suolalla sekä pippurilla. Paahda noin 10–12 minuuttia. Uunissa kypsennetty parsa tarjoillaan usein sellaisenaan tai salaateissa.

Parsasalaatti voi olla kepeä ja raikas tai kokonainen ateria

Parsasalaatti tuo kevään kielelle. Parsat sopivat salaatteihin niin ohuiksi lastuiksi höylättynä kuin keitettynä ja höyrytettynäkin. 

Hentoaromisen parsan makupariksi sopivat erinomaisesti pitkään kypsytetyt juustot. Esimerkiksi tämä helppo alkuruoaksi tai lisukkeeksi sopiva parsasalaatti saa makua pecorinojuustosta. Hedelmäisessa juusto-parsasalaatissa puolestaan on parsan, karambolan ja viinirypäleiden kaverina goudaa.

Peruna-parsasalaatti maistuu pääsiäisaterialla kananmunien kanssa. Kun lisäät salaattiin vadelmaetikassa marinoitua punasipulia ja jätä kananmunat rohkeasti löysäksi sisältä, on salaatissa taatusti niin makua kuin mehevyyttäkin.

Peruna ja parsa loistavat myös tässä alkukesän raaka-aineille kunniaa tekevässä salaatissa. Kokeile salaatissa rohkeasti erilaisia villiyrttejä ja lisää mansikkaiseen parsasalaattiin pinaatin sijaan esimerkiksi voikukanlehtiä, vuohenputkea ja voikukannuppuja. Sitruunan raikastama yrttikastike tehdään villiyrttiguru Sami Tallbergin mukaan.

Parsa on klassinen alkuruoka

Keitetty parsa tarjotaan useimmiten alkuruoaksi sellaisenaan, voisulan tai erilaisten kastikkeiden, kuten hollanninkastikkeen kera. Miedot maut eivät peitä sen hienostunutta aromia. 

Parsan kanssa maistuvat ilmakuivattu kinkku, parmesaanilastut tai homejuustomurut. Keski-Euroopassa parsa saatetaan tarjota porsaanleikkeen tai grillatun lohen kanssa.

Parsasta valmistuu myös maukas keitto aterian alkuun. Tämä parsakeitto on nopea ja helppo valmistaa. Kermaisen pehmeä parsakeitto saa täyteläisyyttä perunasta ja valkosipulituorejuustosta, raikkautta tuoreista yrteistä. Osan nesteestä voi korvata tilkalla valko-tai kuohuviiniä. Parsakeittoon käytetään joko koko parsa tai vain varret, jolloin nuput tarjotaan erikseen.

Savu-parsalohikeitto on yhtä aikaa raikas ja kermaisen täyteläinen, sillä tilkka  sitruunamehua viimeistelee ja raikastaa maun. 

Vai miltä kuulostaisi parsamousse? Parsamousse on herkullinen alkupala ja juhlava aloitus aterialle. Siihen ei tarvita montaa ainesta. Laadukas parsa ja ripaus mausteita riittää. 

Bruschettat kesäkaalipestolla ovat alkukesään sopivia herkkuleipiä, jotka syntyvät varhaiskaalista valmistetusta tahnasta ja päälle ohuiksi lastuiksi höylätystä vihreästä parsasta.

Parsaa pääruoaksi

Parsarisotto on kevätklassikko, johon ohjeita on yhtä monta kuin on kokkiakin. Simppeli parsarisotto saa raikkautta sitruunasta, mutta makupariksi voi yhdistää myös vuohenjuustoa tai savulohta.

Vai pyöräyttäisitkö parsasta vaihteeksi peston? Sekoita parsapesto pastan joukkoon ja höystä kevään ihanin herkku rapeaksi paistetuilla korvasienillä. 

Ruokaisa, kauniin keväinen munakas syntyy helposti vihreistä parsoista, kevätsipulista ja tuoreista yrteistä. Tämän munakkaan juju on kuullottaa parsaa ja kevätsipuleita hetki öljyssä. Yrttinen parsamunakas sopii tarjottavaksi keväisillä brunsseilla sekä juhlavana iltapalana, mutta sopii myös kevyeksi lounaaksi salaatin kera.

Jos valmistat munakkaan mieluummin uunissa, on parsafrittata valintasi. Parsafrittata eli parsamunakas valmistuu helposti uunissa ja lopputuloksena on mehevä tortillamainen munakas. Keväinen parsafrittata saa lisämakua parmesaanijuustosta ja basilikasta.

Hienostunut ja herkullinen pyttipannu pyöräytetään varhaisperunasta, parsasta ja katkaravuista. Alkukesän pyttipannun maustaa pikantti suolayrtti.

Pizzaa parempaa purtavaa saa hakea. Valloita vieraasi tai hemmottele perhettäsi värikkäällä varhaisvihannespizzalla. Vihreät parsat, kevätsipulit sekä herneet ja herneenversot tuovat kevään kielelle.

Parsapiirakkaa kahvipöydän suolaiseksi tarjottavaksi

Keväisen kahvipöydän paras tarjottava on iki-ihana parsapiirakka. Yhdistä parsan makupariksi pekonia, lohta, nokkosta tai erilaisia juustoja. Parsapiirakan voi leipoa perinteiseen piirakkapohjaan, mutta vaihtelun vuoksi kannattaa kokeilla myös rapeaa filotaikinaa.

Parsa: ravintosisältö

Parsa on paitsi herkullista, myös varsin terveellistä syötävää. Keventäjäkin voi syödä sitä huoletta, sillä energiaa sadassa grammassa vihreää parsaa on vain 32 kcal. Sen sijaan kuitua ja vitamiineja parsassa on sitäkin enemmän.

Erityisesti vihreä parsa on loistava folaatin lähde. Sen saanti jää suomalaisilla usein alle suositusten, joten parsan syöminen todella kannattaa. Lisäksi parsassa on runsaasti monia muita B-ryhmän vitamiineja sekä muun muassa A-,E- ja K-vitamiinia.

Vaikka vihreä parsa päihittää valkoisen parsan vitamiinipitoisuudella, leveilee valkoinen parsa erityisesti kuitupitoisuudella.

Osta vain hyvälaatuista

Vihreät parsat korjataan juuri ennen nuppujen aukeamista, jolloin sen maku on parhaimmillaan. Sanotaankin, että parsat tulisi syödä kymmenen tunnin sisällä sen leikkaamisesta.

Parsan ostajan on lupa olla vaativa asiakas. Hyvä parsatanko on paksu, napakka ja tuore tyvestä latvaan. Ostoksia pakatessa kannattaa olla tarkka. Aseta parsat ostoskassin päällimmäiseksi tai kanna nippu kotiin vaikka kädessä. Näin herkät nuput eivät vaurioidu kuljetuksessa.

Artikkelia on täydennetty uusilla resepteillä 29.3.2022

Lue myös Anna.fi: Jos rakastat parsaa, nämä reseptit ovat sinulle! Grillausideat, kastikkeet, piirakat ja salaatit hurmaavat parsan ystävän

Kommentoi

Kommentoi juttua: Parsa on rakastettu sesonkiherkku – katso parhaat käsittelyvinkit ja herkulliset resepti-ideat!

Inke

Höyrytetty parsa maistuu erinomaiselta myös hollanninkastikkeen ja kylmäsavustetun lohen kanssa.

Ei kovin kokki

Entäs grillattuna, nam!
Ja mikä parasta hollanninkastiketta ei tarvitse tumpelon osata itse jouksettumatta tehdä, sitä saa kaupasta pienissä tetroissa. Sen kun lämmittää ja hyvää on.

kysynvaan

onko parsa raakana nautittuna epäterveellinen(alleregiaa aiheuttava)? kysyy epätietoinen.

Hellapoliisi

Asun Saksan parhaan parsaseudun äärellä,ja voin jo vuosien kokemuksesta sanoa,että tuore parsa raakana ei ole epäterveellistä.Popsimme sitä aina kuorimisen yhteydessä muutaman varren ja laitamme myös salaattiin raakana.Mutta parsan on oltava tosi tuoretta,niin,että varret narskuu kun niitä hankaa yhteen ja vesi pirskahtaa,kun siihen puraisee.Vanha parsa on kitkerää ja kuituista.Puhun tässä nyt valkeasta parsasta,jota syön mieluiten…allergioista en tiedä…mutta voin sanoa,että jonkun supermarktin näivettynyt parsa ei missään muodossa ole syötävää…

Parsat ilman kattilaa

Olen ostamassa parsakattilaa lahjaksi mutten etsimisestä huolimatta ole mistään löytänyt.Olisiko netissä esim joku liike josta voi tilata?

parsa

Ntistä en tiedä mutta itse ostin juuri Stockalta 🙂

Sinun täytyy kommentoidaksesi.