Parsa kuuluu kevääseen

Parsan ilmestyminen kauppoihin, ravintoloihin ja kotikeittiöihin on varma kevään merkki. Eurooppalainen parsakausi on parhaimmillaan huhtikuun lopusta juhannukseen. Parsaa tuodaan meille muun muassa Hollannista, Unkarista ja Saksasta.

Parsaa voi kasvattaa Suomessakin. Maan päällä kasvavan vihreän parsan viljeleminen on helpompaa kuin valolta suojatussa penkissä kasvatettavan valkoisen parsan.

Vaadi laatua

Parsan ostajan on lupa olla vaativa asiakas. Älä hyväksy pikkusormen paksuisia, nuivettuneita, kuivia ja jopa homeisia parsoja ostoskoriisi. Hyvä parsatanko on paksu, napakka ja tuore tyvestä latvaan. Parsamaissa parsat huuhdotaan ja pakataan heti keräämisen jälkeen. Parsat säilytetään kostean pyyhkeen suojassa ja pyritään käyttämään muutaman tunnin sisällä poimimisesta.

Käsittele oikein

Keittiössä parsasta leikataan mahdollisesti kuivahtanut tyviosa pois. Taivuttamalla parsaa varovasti saat sen napsahtamaan poikki kohdasta, jossa menee tuoreen ja huokoisen varren raja. Voit herkutella nuppuisilla latvaosilla ja käyttää varren ruokiin.

Valkea parsa sisältää enemmän kuitua kuin vihreä parsa. Kuori valkeat parsat huolellisesti kuorimaveitsellä tyvestä latvaan joko kämmeness

ä tai leikkuulautaa vasten tukien. Ohutkuoriset vihreät parsat voi käyttää kuorimattominakin, kuoriminen on kuitenkin suositeltavaa.

Grillissä tai kattilassa

Kokeile vihreää parsaa grillattuna. Aseta parsat kuorimattomina grilliin ja paahda kypsiksi, tarjoa öljy-viinietikkakastikkeen kanssa.

Keitettäessä parsa kypsyy paksuudesta riippuen 5­­- 15 minuuttia. Parsakattila on korkea ja kapea keittoastia, johon nipuksi sidotut parsatangot asetetaan tyviosa alaspäin. Nuppuinen latvaosa jää vedenpinnan yläpuolelle. Pehmeä nuppu kypsyy höyryssä.

Harvoin käytettävä parsakattila ei ole välttämätön hankinta. Parsat voi keittää myös lappeellaan laakeassa paistokasarissa. Mausta keitinvesi suolalla, ripauksella sokeria ja tilkalla sitruunamehua.

Herkuttele heti

Tarjoa parsat heti joko viinietikkakastikkeen tai sitruunaisen hollanninkastikkeen kanssa. Parsan kanssa maistuvat ilmakuivattu kinkku, parmesaanilastut tai homejuustomurut. Keski-Euroopassa parsa saatetaan tarjota porsaanleikkeen tai grillatun lohen kanssa.

Ruokia parsasta

Useimmiten parsat nautitaan alkuruokana. Niistä voi tehdä myös keittoa, muhennosta, tai kermaista moussea. Parsa sopii hyvin salaatteihin, joihin voi lisätä esim. hedelmiä, kinkkua tai katkarapuja.

Avainsanat

Keskustelu

Höyrytetty parsa maistuu erinomaiselta myös hollanninkastikkeen ja kylmäsavustetun lohen kanssa.

Entäs grillattuna, nam!
Ja mikä parasta hollanninkastiketta ei tarvitse tumpelon osata itse jouksettumatta tehdä, sitä saa kaupasta pienissä tetroissa. Sen kun lämmittää ja hyvää on.

onko parsa raakana nautittuna epäterveellinen(alleregiaa aiheuttava)? kysyy epätietoinen.

Asun Saksan parhaan parsaseudun äärellä,ja voin jo vuosien kokemuksesta sanoa,että tuore parsa raakana ei ole epäterveellistä.Popsimme sitä aina kuorimisen yhteydessä muutaman varren ja laitamme myös salaattiin raakana.Mutta parsan on oltava tosi tuoretta,niin,että varret narskuu kun niitä hankaa yhteen ja vesi pirskahtaa,kun siihen puraisee.Vanha parsa on kitkerää ja kuituista.Puhun tässä nyt valkeasta parsasta,jota syön mieluiten…allergioista en tiedä…mutta voin sanoa,että jonkun supermarktin näivettynyt parsa ei missään muodossa ole syötävää…

Olen ostamassa parsakattilaa lahjaksi mutten etsimisestä huolimatta ole mistään löytänyt.Olisiko netissä esim joku liike josta voi tilata?

Kommentoi juttua: Parsa kuuluu kevääseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X