Parsa kuuluu kevääseen – katso parhaat vinkit ja ideat!

Valkoista vai vihreää parsaa? Miten parsa säilytetään ja kypsennetään? Kokosimme Kotilieden suuren parsapaketin käsittelystä kypsennykseen ja alkupalasta piirakkaan.

Parsa tuo kevään keittiöön. Hennon vihreiden parsanippujen ilmestyminen kauppoihin, ravintoloihin ja kotikeittiöihin on varma kevään merkki.

Parsan paras sesonkiaika on kesän korvilla, toukokuusta juhannukseen. Euroopan perinteisissä parsamaissa, Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä, Hollannissa ja Italiassa parsasatoa odotetaan samaan tapaan kuin Suomessa uusia perunoita tai mansikoita. Parsasesongin aikaan siellä syödäänkin lounaalla usein samana aamuna korjattua parsaa.

Vihreää, valkoista ja violettia parsaa

Tutun vihreän parsan ohella vihannestiskiltä löytyy myös valkeaa ja toisinaan jopa kärjistään violettia tankoparsaa. Viljelytapa vaikuttaa parsan väriin. Vihreän  annetaan kasvaa vapaasti maanpinnalla, valkoinen peitellään mullan alle. Violetin parsan nuput saavat pilkistää mullasta, jolloin muodostuu niille tyypillinen violetti väri.

Vihreä parsa, valkoinen parsa ja violetti parsa

Sekä valkoinen, violetti että vihreä parsa maistuvat tuoreina todella herkullisilta. Niiden maku on mieto, mutta hienostunut. Valkoisessa parsassa voi maistaa lievää karvautta, joka taittuu keitinveden sokerilla. Vihreässä parsassa puolestaan löytyy nuoren herneenpalon aromia.Valkea parsa sisältää enemmän kuitua kuin vihreä.

Parsaa voi kasvattaa Suomessakin. Maan päällä kasvavan vihreän parsan viljeleminen on helpompaa kuin valolta suojatussa penkissä kasvatettavan valkoisen parsan.

Osta vain hyvälaatuista

Vihreä parsa korjataan juuri ennen nuppujen aukeamista, jolloin sen maku on parhaimmillaan.

Parsan ostajan on lupa olla vaativa asiakas. Hyvä parsatanko on paksu, napakka ja tuore tyvestä latvaan. Parsamaissa parsat huuhdotaan ja pakataan heti keräämisen jälkeen. Parsat säilytetään kostean pyyhkeen suojassa ja pyritään käyttämään muutaman tunnin sisällä poimimisesta.

Parsan käsittely

Parsa säilyy parhaiten kylmässä, muutaman plusasteen lämpötilassa, kosteassa ja pimeässä. Jos et käytä parsoja heti, ne voi säilyttää jääkaapissa kosteaan, kuivaksi väännettyyn astiapyyhkeeseen kääräistynä, erillään voimakkaan tuoksuisista ruoista.

Käsittele parsa ennen kypsennystä:

  • Huuhdo ja kuiva parsat
  • Napsauta tai leikkaa parsan puiseva ja mahdollisesti kuivahtanut tyvi pois
  • Kuori parsa tarvittaessa kevysesti

Parsat kuoritaan vasta juuri ennen keittämistä. Valkoiset parsat kuoritaan aina säikeisen kuoren takia. Vihreä parsakin kannattaa kuoria, jos varsi tuntuu tyviosasta puumaiselta ja kuori paksulta. Taivuttamalla parsaa varovasti saat sen napsahtamaan poikki kohdasta, jossa menee tuoreen ja huokoisen varren raja. Parsat kuoritaan parsan kuorimaveitsellä latvasta tyveen päin.

Parsan kypsennys

Kuoritut parsat voi laittaa odottamaan keittämistä kylmään veteen. Parsojen keittoon paras on kapea ja korkea kattila, jossa ne voi kypsentää pystyasennossa, nipuksi sidottuna. Nuput saavat jäädä veden pinnan yläpuolelle, sillä niiden kypsymiseen riittää kattilassa muodostuva höyry. Laakeassa kattilassa tai pannussa parsat voi keittää pitkittäin.

Parsat lisätään aina kiehuvaan veteen. Mausta keitinvesi suolalla, ripauksella sokeria ja tilkalla sitruunamehua.

Vihreä  kypsyy nopeammin (3-8 minuuttia) kuin valkoinen (10-14 minuuttia). Kokeile kypsyyttä cocktailtikuilla parsojen tyvestä tai tarkista se maistamalla – kypsänkin parsan tulisi olla napakka, ylikypsä parsa maistuu vetiseltä.

Kokeile vihreää parsaa grillattuna. Aseta parsat kuorimattomina grilliin ja paahda kypsiksi, tarjoa öljy-viinietikkakastikkeen kanssa. Grillatut parsat voi tarjota kastikkeen kera alkupalana tai vaikka kala-aterian lisukkeena.

Parsa – alkuruoaksi tai ateriaksi

Keitetty parsa tarjotaan useimmiten alkuruoaksi sellaisenaan, voisulan tai erilaisten kastikkeiden kera. Miedot maut eivät peitä sen hienostunutta aromia.

Katso myös: Parsarespetit keväiseen herkutteluun

Parsan kanssa maistuvat ilmakuivattu kinkku, parmesaanilastut tai homejuustomurut. Keski-Euroopassa parsa saatetaan tarjota porsaanleikkeen tai grillatun lohen kanssa.

.

Hollanninkastike ja parsa on perinteinen alkuruoka, mutta parsan pariksi voi kokeilla myös vaikka kevyttä limettiaiolia tai ilmakuivattua kinkkua.

Alkuruoaksi sopii myös hienostuneen makuinen parsakeitto, jolle yrtit antavat keväistä aromia.

Sitruunainen parsarisotto koristellaan keväiseksi parsannupuilla ja viiriäisenmunilla.

Parsapiiraan voi leipoa kevään ensimmäisen eväsretken kunniaksi tai tarjota kahvikutsujen suolapalana.

 

Artikkelia on täydennetty uusilla resepteillä 18.3.2020

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Parsa parhaimmillaan

 

 

Avainsanat

Keskustelu

Höyrytetty parsa maistuu erinomaiselta myös hollanninkastikkeen ja kylmäsavustetun lohen kanssa.

Entäs grillattuna, nam!
Ja mikä parasta hollanninkastiketta ei tarvitse tumpelon osata itse jouksettumatta tehdä, sitä saa kaupasta pienissä tetroissa. Sen kun lämmittää ja hyvää on.

onko parsa raakana nautittuna epäterveellinen(alleregiaa aiheuttava)? kysyy epätietoinen.

Asun Saksan parhaan parsaseudun äärellä,ja voin jo vuosien kokemuksesta sanoa,että tuore parsa raakana ei ole epäterveellistä.Popsimme sitä aina kuorimisen yhteydessä muutaman varren ja laitamme myös salaattiin raakana.Mutta parsan on oltava tosi tuoretta,niin,että varret narskuu kun niitä hankaa yhteen ja vesi pirskahtaa,kun siihen puraisee.Vanha parsa on kitkerää ja kuituista.Puhun tässä nyt valkeasta parsasta,jota syön mieluiten…allergioista en tiedä…mutta voin sanoa,että jonkun supermarktin näivettynyt parsa ei missään muodossa ole syötävää…

Olen ostamassa parsakattilaa lahjaksi mutten etsimisestä huolimatta ole mistään löytänyt.Olisiko netissä esim joku liike josta voi tilata?

Kommentoi juttua: Parsa kuuluu kevääseen – katso parhaat vinkit ja ideat!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X