parsakaali on herkullinen superruoka

Parsakaali on herkullinen ja terveellinen superruoka – kurkkaa mihin kaikkiin ruokiin broccoli sopii

Parsakaali on keittiön vihreä maku- ja vitamiinipommi. Se on huippuherkullinen, nopea ja helppo raaka-aine arjen ja juhlan kokkailuihin. Parsakaalia kannattaakin käyttää monipuolisesti monenlaisessa ruoanlaitossa.

Parsakaali eli broccoli muistuttaa ulkonäöltään serkkuaan kukkakaalia. Toisin kuin nimestä voisi päätellä, parsalle parsakaali ei ole sukua.

Lue myös: Mitä eroa on varsiparsakaalilla ja parsakaalilla? Näin valloittavia vihanneksia kannattaa käyttää keittiössä

Parsakaali – näin käytät sitä keittiössä  

Mieto mutta maukas parsakaali sopii monelle aterialle joko lisukkeena tai pääraaka-aineena. Se maistuu herkulta niin kypsennettynä kuin raakanakin.

Parsakaali on parhaimmillaan kukintonuppujen ollessa terhakkaan pieniä ja kirkkaan vihreitä. Tuoreena sen varsi on erityisen pehmeä ja herkullinen. Kaupan parsakaalit ovat monesti puisevia ja saattavat toisinaan olla jo parhaat päivänsä nähneitä. Kannattaakin kurkata luomuosaston parsakaalit: huomaat eron helposti värissä ja varren pehmeydessä. 

Käytä parsakaali aina kokonaan, sillä myös varsi on syötävää. Varren voi raastaa tai pilkkoa mukaan ruokaan kuin ruokaan, mutta varren kypsentäminen vaatii muutaman minuutin enemmän aikaa kuin kukinnon kypsentäminen.

Parsakaalin kypsennys – tai nauti vaikka raakana

Parsakaalin voi kypsentää monin eri tavoin. Keittäminen lienee yksi yleisimmistä, mutta maista parsakaalia myös pannulla paistettuna, uunissa herkuksi paahdettuna tai lempeästi höyrytettynä. Ja tokihan kasvis maistuu myös raakana vaikka viherjuomaan puristettuna.

Parsakaalin keittäminen ja keittoaika 

Keittäminen on helppo tapa kypsentää parsakaali, mutta vaatii hieman tarkkuutta. Broccoli kypsyy melko nopeasti ja on parhaimmillaan, kun sitä ei kypsennä läpikypsäksi, vaan malttaa jättää rakenteeseen suutuntumaa.

Huuhdo kaali huolellisesti ennen keittämistä mahdollisten multajäämien ja toukkien varalta. Keitä parsakaali kypsäksi kiehuvassa vedessä. Koska varret vaativat pidemmän kypsymisajan kuin kukinto, laita kaali varsi edellä kattilaan. Varsiosan on peityttävä kokonaan veden alle, mutta kukinto voi jäädä vedenpinnan yläpuolelle. Se kypsyy kannen alla höyryssä.

Halutessasi voit keittää parsakaalin myös kukinnoiksi paloiteltuna. Muista myös tällöin hyödyntää varsi. Lisää varren palat kiehuvaan veteen ensin ja kukinnot parin minuutin kuluttua.

Parsakaalin keittoaika on 6-8 minuuttia. Varo keittämästä liian pitkään, sillä silloin parsakaalin kukinnot hajoavat, vitamiinit tuhoutuvat ja väri muuttuu sameaksi.

Tarjoile keitetty parsakaali heti tai pysäytä kasviksen kypsyminen upottamalla se jääkylmään veteen. Näin sen rakenne säilyy haluttuna ja väri kauniin heleän vihreänä. 

Parsakaali: höyrytys

Höyrytys sopii monille kasviksille, myös parsakaalille. Höyryttämnen säilyttää kasviksen värin, maun ja vitamiinit paremmin kuin vedessä keittäminen. Myös mikroaaltouunissa pienessä astiassa vesitilkassa kypsennys toimii. Höyryttämällä parsakaali kypsyy muutamassa minuutissa. Tarkista kypsyys esimerkiksi tikulla tai veitsellä. 

Parsakaali pannulla 

Pannulla paistettu parsakaali on herkullista, sillä paahteinen maku tuo siihen uuden ulottuvuuden. Paista parsakaalia öljyssä muutama minuutti niin, että rakenteeseen jää mukavasti suutuntumaa. Mausteeksi riittää ripaus suolaa, mutta halutessasi voit lisätä makua ronskimminkin. Kokeile esimerkiksi valkosipulia, chiliä tai seesamiöljyä. 

Parsakaali uunissa

Uunissa parsakaalista tulee todellista herkkua. Uunissa paahdettu parsakaali maistuu saletisti niillekin, jotka eivät parsakaalista muutoin liiemmin välitä. Paloittele parsakaali kukinnoiksi ja pilko pellille myös varsi. Hiero pintaan öljyä sekä suolaa ja halutessasi myös muita mausteita maun mukaan. 200-asteisessa uunissa parsakaali kypsyy noin vartissa. Älä säikähdä, nuput saavat saada hieman paahteista väriä ja herkullista rapsakkuutta. Halutessasi voit raastaa pinnalle vielä hieman parmesaanijuustoa.

Parsakaali raakana

Kun nautit parsakaalin raakana, eivät kasviksen terveelliset ravintoaineet pääse tuhoutumaan kypsennyksen aikana. Raaka parsakaali on esimerkiksi mainio vihersmoothien ainesosa. Smoothiesta saat kaikki varsiparsakaalin vitamiinit ja kuidut helposti juotavassa muodossa. Parsakaali maistuu myös raakana dippivihanneslautasella. Sitä voi pilkkoa myös salaatteihin ihan sellaisenaan.

Kokosimme alle herkullisia ruokia, joihin parsakaali sopii loistavasti.

Tee parsakaalista keittoa, lisukkeita tai pikkusyötävää

Parsakaali sopii loistavasti lisukkeeksi eri tavoin valmistettuna. Yksi parhaista tavoista on paistaa parsakaalinkukinnot nopeasti ja silata ne herkuksi maukkaalla maustekastikkeella. Esimerkiksi nopeasti seesamiöljyssä paistetusta parsakaalista ja paksoista valmistuu helppo ja herkullinen kasvislisuke misolla maustetulle lohelle.

Myös pikapaistetuissa kasviksissa maistuu aromaattinen seesamiöljy. Värikkäät kasvikset maistuvat lisukkeena melkein minkä kaverina vain, mutta lisäämällä kasvisten joukkoon jotain proteiinipitoista sekä keitettyjä nuudeleita, on koossa kokonainen ateria.

Kylmä, Ranskasta kotoisin oleva pirsakka gribichekastike maustaa tässä ohjeessa sekä kalan että lisukkeena tarjottavan parsakaalipyttipannun. Tällä kala-aterialla hurmaat myös viikonloppuvieraasi.

Keitoissa parsakaali maistuu niin soseutettuna kuin kukinnoiksi paloiteltunakin. Samettinen parsakaalikeitto täytelöityy kermalla sekä cheddar- ja parmesaanijuustolla. Kruunaa annos paahdetulla pekonilla. 

Parsakaalisosekeitto puolestaan sopii astetta kevyempään herkutteluun. Lempeän makuinen sosekeitto saa pehmeän maun perunasta ja kevytkermasta. Jos keitosta haluaa juustoisen, voi maun pyöritää sulatejuustolla.

Jos aasialainen makumaailma on mieleesi, kokeile kirkasta kasvis-nuudelikeittoa tai itämaisesti maustettua kesäkeittoa.  

Nopea kanakeitto syntyy kätevästi uunibroilerin tähteistä, pavuista ja parsakaalista. Jos kaipaat keittoon lisää ruokaisuutta, lisää joukkoon kypsää pastaa tai perunaa.

Uskoisitko, että parsakaalia voi levittää myös leivän päälle? Kyllä vain! Parsakaalista, aurinkokuivatuista tomaateista sekä valkosipulituorejuustosta pyöräytät pikapikaa maukkaan parsakaalitahnan, joka on taivaallista tuoreen leivän kera. 

Sujauta parsakaalia lämpimiin ruokiin

Mehukkaat parsa­kaalipihvit voi herkutella vaikkapa kermaisen maissisoseen ja lehtikaalipestolla maustettujen Hasselbackan perunoiden kera.

Uunissa paahdettuna parsakaalista saa erityisen herkullista. Valmista arjen iloksi nopea peltiruoka, johon voi pilkkoa melkein mitä tahansa jääkaapin aarteita. Tässä ohjeessa yhdellä pellillä valmistuvat lihapullat, parsakaali ja italialaistyyliset lisukkeet samalla vaivalla. Mozzarella ja basilika viimeistelevät perheen suosikkiruoan.

Pastan joukossa parsakaali on todellinen ässä. Upota kukinnot kermalla pyöräistettyyn tonnikalapastavuokaan, ujuta ne vuohenjuuston kaveriksi spagetin sekaan tai sattumiksi lehtikaalipeston silaamaan kasvispastaan.

Wokkeihin parsakaali sopii kuin nakutettu. Kaali-kasvisvokkiin parsakaali pilkotaan kukinnoiksi, mutta jos ruokapöydän ääressä istuu kaaliskeptikko, varmin tapa saada ruoka maistumaan on pyöräyttää parsakaali maukkaaksi pestoksi. Parsakaalipeston silaamassa kasvisvokissa on sattumina sieniä ja porkkanaa.

Pilko parsakaalia salaatteihin ja kulhoruokiin

Maukkaan papu-parsakaalisalaatin salaisuus on täydellinen rakuuna-vinegretti. Sekaan kannattaa lisätä myös pähkinöitä, jotka tuovat sekä makuun että rakenteeseen lisäjujua. 

Kasvis-nuudelisalaatti on kätevä lounaseväs, kun sen kokoaa lasipurkkiin. Tee se illalla jääkaappiin valmiiksi ja nappaa aamulla lounaspurkki mukaan. Kerroksittain koottu salaatti säilyy lounashetkeen asti raikkaana. Jos kaipaat salaattiin ruokaisuutta, lisää joukkoon grillattua tofua tai halloumijuustoa.

Kahden kaalin caesarsalaatti on mukavaa vaihtelua klassikolle. Mehevästä varhaiskaalista ja rapsakasta parsakaalista syntyy maukas salaattipohja, joka silataan itse tehdyllä caesarkastikkeella ja rapsakoilla macadamiapähkinöillä.

Kulhoon koottu ateria on trendikäs ja hauska tapa nauttia jääkaapin aarteet tai omat mieliherkut. Tässä kotimaista kauraa ja härkäpapuja sisältävässä vegekulhossa on runsaasti vatsaa helliviä kuituja, parsakaalia ja lehtikaalia sekä samettinen tahinikastike, joka niputtaa ainekset kokonaisuudeksi.

Jos salaattien popsimiseen ei ole aikaa, näppärä tapa kasvattaa päivän kasvispottia on surauttaa salaattiaineksista ravitseva vihermehu. Kurkusta, fenkolista ja parsakaalista puristettu juoma energisoi kehoa ja on täydellinen valinta kiireisiin päiviin.

Tee parsakaalista piirakka, voileipäkakku tai muffinit

Vai leipoisitko parsakaalista piirakkaa? Feta-parsakaalipiirakka valmistuu mutkia oikoen. Kaupan valmispohja helpottaa ja nopeuttaa leivontaa. Edes piirakkavuoka ei ole välttämätön, sillä rennon piirakan voi leipaista vaikka suoraan leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille. Suolainen piirakka ei voisi olla enää helpompi tehdä. 

Parsakaalipiirakka on maukas kasvispiirakka, joka saa mehukkuutta kolmesta eri juustosta. Parsakaalipiirakan pohja tehdään gluteenittomista jauhoista, joten se sopii myös keliaakikolle. Ohjeella leivot piirakaa koko pellillisen, joten siitä riittää syötävää isommallekin joukolle.

Myös tähän ohjeeseen juustot tuovat herkullista mehevyttä. Sinihomejuusto sekä parmesani- ja emmental-juustoraasteet tekevät tästä parsakaalipiirakasta uskomattoman maukkaan.

Jos perinteinen piirakkamuoto tylsistyttää, tartu tähän ohjeeseen. Kaunis kranssi kätkee sisäänsä ruokaisan yllätyksen: lohi-parsakaalitäytteen. Kaunista juhlapöytäsi ja yllätä vieraasi!

Mitä olisi juhlapöytä ilman kunnon voileipäkakkua? Tämä vegaaninen unelma maistuu myös makkaranpurijalle. Selkeät maut sekä raikas ja rapsakka suutuntuma hurmaavat. Kakun täytteenä on kurkkua, valkosipulia, avokadoa, vegaanista yrttituorejuustoa sekä parskaalia. Vegaanin voileipäkakku sopii vaikka kasvissyöjän lakkiaisiin tai mihin tahansa juhlapöytään.

Parsakaali sopii mainiosti myös suolaisten muffinien täytteeksi. Fetajuusto täydentää parsakaalin makua ja tuo pehmeyttä muffineihin.

Somat parsakaalimunakasmuffinit puolestaan ovat oiva tarjottava juhlapöytään tai viikonlopun brunssille. Pienet muffinit on helppo tehdä muffinivuoassa ja ne suorastaan sulavat suuhun. 

Parsakaali: ravintosisältö

Parsakaalilla on supervihanneksen maine. Ravinteikas broccoli sopiikin hyvin terveyttään tarkkailevan herkuttelijan ruokavalioon, sillä sata grammaa parsakaalia sisältää vain 34 kilokaloria. Sen sijaan kuitua siinä on runsaasti ja moniin muihin kasviksiin verrattuna myös aimo annos proteiinia.

Parsakaali on myös oikea vitamiinipakkaus, jossa on muun muassa A- ja C-vitamiinia sekä kalsiumia. Muiden vihreiden kaalien tapaan parsakaali on myös erinomainen folaatin lähde, jonka saanti suomalaisilla jää usein alle suositusten.

Lue myös Anna.fi: Vuoden vihannekset, kukkivat kaalit taipuvat moneen: jauhotonta piirakkaa ja riisitöntä risottoa

Parsakaali: säilytys viileässä ja kosteassa

Hyvän parsakaalin tunnistaa tummanvihreistä, vielä nuppuisista kukinnoista. Säilytä parsakaali viileässä, 2–6 °C asteessa jääkaapissa tai vihanneslokerossa. Liian lämpimässä säilytetyn parsakaalin kukinto alkaa menettää väriään nopeasti. Silloin myös kukinto aukeaa ja menettää napakkuutensa.

Muiden kaalikasvien tapaan parsakaali kuivuu helposti. Sen voi estää käärimällä kaalit kosteaan pyyhkeeseen. Parsakaali on hyvin herkkä esimerkiksi tomaattien ja omenien erittämälle etyleenille, joka edistää kypsymistä ja saa kasvin pilaantumaan nopeasti. Kukintoja ei myöskään kannata leikata säilytystä varten, sillä vihannes kestää paremmin, jos siinä on jäljellä kunnon pätkä vartta ja lehtiä.

Avainsanat

Keskustelu

Olen annika ja asun jyväskylässä.
En ymmärtäny ohjeesta mitään ja niinpa pakastin pärsakaalin ja raastoin sen jäisenä lautaselle lapsilleni. Eipä poijjat tykänny?
Eli siis miten? Voiko sen ripustaa kuivamaan ja sitten pölistellä laataselle?,,vai..?

Kommentoi juttua: Parsakaali on herkullinen ja terveellinen superruoka – kurkkaa mihin kaikkiin ruokiin broccoli sopii

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X