
Parsan keittäminen – kokosimme näppärät vinkit kevätherkun käsittelyyn ja kypsennykseen
Sanotaan, että parsan tulisi olla lautasella 10 tunnin sisällä sen leikkaamisesta. Poimimisen ja ruoaksi valmistamisen välillä parsat tulisi säilyttää kosteaan pyyhkeeseen käärittyinä viileässä. Siinä haastetta maahantuojille ja tukkukaupoille!
Parsan keittäminen on tutuin tapa kypsentää keväinen herkku. Parsan keittoa ei tarvitse turhaan jännittää. Oikeilla ohjeilla se nimittäin sujuu yllättävänkin helposti.
Lue myös: Parsa kuuluu kevääseen – katso parhaat vinkit ja ideat!
Sanotaan, että parsan tulisi olla lautasella kymmenen tunnin sisällä sen leikkaamisesta. Aivan tähän harvoin päästään, mutta kaupasta napattuja parsoja ei kannata turhaan säilöä kotona. Poimimisen ja ruoaksi valmistamisen välillä parsat tulisi säilyttää viileässä kosteaan pyyhkeeseen käärittyinä.
Parsan käsittely
Käsittele parsa ennen keittämistä. Huuhtele parsat ja poista parsan tyvestä mahdollisesti kuivahtanut ja huokoinen osa pois. Leikkaamisen sijaan parsatankoa voi varoen taivuttaa. Siten saat sen napsahtamaan poikki kohdasta, jossa menee tuoreen ja huokoisen varren raja.
Jos parsat on tarpeen kuoria, tee se vasta juuri ennen keittämistä. Valkoiset parsat kuoritaan aina säikeisen kuoren takia. Vihreä parsakin kannattaa kuoria, jos varsi tuntuu tyviosasta puumaiselta ja kuori paksulta. Kuori varret latvasta tyveen mieluiten liikkuvateräisellä kuorimaveitsellä leikkuualustasta tukea ottaen. Hauras varsi katkeaa helposti käsissä kuorittaessa.
Parsan keittäminen parsakattilassa tai laakeassa kasarissa
Paras keittoastia on korkea ja kapea parsakattila, johon saattaa kuulua reiällinen ja sangallinen keittokori. Parsakattilassa parsat voi kypsentää pystyasennossa, puuvillalangalla nipuksi sidottuna. Parsan hennot nuput jätetään vesirajan yläpuolelle höyryyn kypsymään. Jos keittiössä ei ole tilaa parsakattilalle, parsat voi keittää lappeellaan laakeassa paistokasarissa nipussa tai niputtamatta.
Laita parsat aina kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen kiehumaan. Parsan keittoveteen voi lisätä suolan lisäksi myös hivenen sokeria ja sitruunamehua.
Parsan keittoaika
Parsan keittäminen on tarkkaa puuhaa, sillä ylikypsä parsa maistuu vetiseltä. Parsan keittoaika on vain muutaman minuutin parsan paksuudesta riippuen. Vihreä parsa kypsyy nopeammin kuin valkoinen. Ohuet vihreät parsat kypsyvät parissa minuutissa, paksummat viidessä minuutissa. Valkeiden, paksuvartisten parsojen keittoaika voi olla 15 minuuttiakin.
Kokeile kypsyyttä cocktailtikuilla parsojen tyvestä tai tarkista se maistamalla. Parsan tulisi olla napakka, ei läpeensä pehmeä.
Keitetyt parsat voi tarjota kylminä tai lämpiminä. Jos tarjoat keväisen herkun kylmänä, pysäytä kypsyminen kastamalla juuri ja juuri kypsät parsat kylmässä vedessä, jolloin väri ja säilyvät paremmin kuin hitaasti jäähdytettäessä.
Parsan parhaat makuparit
Yksinkertaisimmillan keitetty parsa on herkkua sellaisenaan vain voilla sipaistuna. Keitetyn parsan voi lisätä myös salaatteihin tai tarjota esimeriksi lohen, hollandaise-kastikkeen, kinkun tai kypsytettyjen juustojen kera.
Lue myös Anna.fi: Jos rakastat parsaa, nämä reseptit ovat sinulle! Grillausideat, kastikkeet, piirakat ja salaatit hurmaavat parsan ystävän
-
Parsa-mansikkasalaatti ja yrttikastike
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Hedelmäinen parsa-juustosalaatti ja sitruunavinaigrette
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Parsasalaatti
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Parsaa ja tyrnivoikastiketta
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
-
Parsaa ja kinkkua
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Hollandaisekastike parsalle tai uppomunavoileiville
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Papu-parsasalaatti
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Jääkellarin limettilohi
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
-
Parsa-perunasalaatti
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
Kommentoi
Kommentoi juttua: Parsan keittäminen – kokosimme näppärät vinkit kevätherkun käsittelyyn ja kypsennykseen
Olipa tosi makoisaa, kevään ensimäinen parsasalaatti! Vihreätkin parsat on syytä kuoria.
Hyvää Parsaa!
Kiehautin ensin ,kietaisin pekoniin ja grillasin pekonin rapaksi .Nam:)
Valkoista parsaa vedettiin. Ei kovin kaksista ollut, tuskin nousee gourmee-listalla top sataan!
Keittoaika, kuorinta, lisukkeet, kastike, viini tai seura.
Joku näistä ilmeisesti pahasti pielessa 😉
Miksi vihreä parsa pitää kuoria?
Mielestäni riittää kun napsauttaa poikki siitä kohdasta josta se menee taivutettaessa poikki.
Valkoisen parsan kuorimisen ymmärrän, ehkä, mutta vihreäkin.
Syödäänhän perunoitakin kuorineen, niin miksei vihreää parsaa.
Siinähän menee vitamiinit hukkaan.
jännä tämä vihreä parsa
Parsakattila?.