Ruoka

Parsan keittäminen – kokosimme näppärät vinkit kevätherkun käsittelyyn ja kypsennykseen

Sanotaan, että parsan tulisi olla lautasella 10 tunnin sisällä sen leikkaamisesta. Poimimisen ja ruoaksi valmistamisen välillä parsat tulisi säilyttää kosteaan pyyhkeeseen käärittyinä viileässä. Siinä haastetta maahantuojille ja tukkukaupoille!

Parsan keittäminen on tutuin tapa kypsentää keväinen herkku. Parsan keittoa ei tarvitse turhaan jännittää. Oikeilla ohjeilla se nimittäin sujuu yllättävänkin helposti.

Lue myös: Parsa kuuluu kevääseen – katso parhaat vinkit ja ideat!

Sanotaan, että parsan tulisi olla lautasella kymmenen tunnin sisällä sen leikkaamisesta. Aivan tähän harvoin päästään, mutta kaupasta napattuja parsoja ei kannata turhaan säilöä kotona. Poimimisen ja ruoaksi valmistamisen välillä parsat tulisi säilyttää viileässä kosteaan pyyhkeeseen käärittyinä. 

Parsan käsittely

Käsittele parsa ennen keittämistä. Huuhtele parsat ja poista parsan tyvestä mahdollisesti kuivahtanut ja huokoinen osa pois. Leikkaamisen sijaan parsatankoa voi varoen taivuttaa. Siten saat sen napsahtamaan poikki kohdasta, jossa menee tuoreen ja huokoisen varren raja.

Jos parsat on tarpeen kuoria, tee se vasta juuri ennen keittämistä. Valkoiset parsat kuoritaan aina säikeisen kuoren takia. Vihreä parsakin kannattaa kuoria, jos varsi tuntuu tyviosasta puumaiselta ja kuori paksulta. Kuori varret latvasta tyveen mieluiten liikkuvateräisellä kuorimaveitsellä leikkuualustasta tukea ottaen. Hauras varsi katkeaa helposti käsissä kuorittaessa.

Vihreän parsan kuoriminen ennen keittämistä
Jos vihreän parsan varsi tuntuu tyviosasta puumaiselta ja kuori paksulta, kannattaa se kuoria kevyesti. Kuva: Mirva Kakko

Parsan keittäminen parsakattilassa tai laakeassa kasarissa

Paras keittoastia on korkea ja kapea parsakattila, johon saattaa kuulua reiällinen ja sangallinen keittokori. Parsakattilassa parsat voi kypsentää pystyasennossa, puuvillalangalla nipuksi sidottuna. Parsan hennot nuput jätetään vesirajan yläpuolelle höyryyn kypsymään. Jos keittiössä ei ole tilaa parsakattilalle, parsat voi keittää lappeellaan laakeassa paistokasarissa nipussa tai niputtamatta.

Laita parsat aina kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen kiehumaan. Parsan keittoveteen voi lisätä suolan lisäksi myös hivenen sokeria ja sitruunamehua.

Parsan keittäminen parsakattilassa
Parsakattilassa herkät nuput jäävät vedenpinnan yläpuolelle, ne kypsyvät höyryssä. Kuva: Mirva Kakko

Parsan keittoaika

Parsan keittäminen on tarkkaa puuhaa, sillä ylikypsä parsa maistuu vetiseltä. Parsan keittoaika on vain muutaman minuutin parsan paksuudesta riippuen. Vihreä parsa kypsyy nopeammin kuin valkoinen. Ohuet vihreät parsat kypsyvät parissa minuutissa, paksummat viidessä minuutissa. Valkeiden, paksuvartisten parsojen keittoaika voi olla 15 minuuttiakin. 

Kokeile kypsyyttä cocktailtikuilla parsojen tyvestä tai tarkista se maistamalla. Parsan tulisi olla napakka, ei läpeensä pehmeä. 

Keitetyt parsat voi tarjota kylminä tai lämpiminä. Jos tarjoat keväisen herkun kylmänä, pysäytä kypsyminen kastamalla juuri ja juuri kypsät parsat kylmässä vedessä, jolloin väri ja säilyvät paremmin kuin hitaasti jäähdytettäessä.

Parsan parhaat makuparit

Yksinkertaisimmillan keitetty parsa on herkkua sellaisenaan vain voilla sipaistuna. Keitetyn parsan voi lisätä myös salaatteihin tai tarjota esimeriksi lohen, hollandaise-kastikkeen, kinkun tai kypsytettyjen juustojen kera. 

Lue myös Anna.fi: Jos rakastat parsaa, nämä reseptit ovat sinulle! Grillausideat, kastikkeet, piirakat ja salaatit hurmaavat parsan ystävän

Kommentoi

Kommentoi juttua: Parsan keittäminen – kokosimme näppärät vinkit kevätherkun käsittelyyn ja kypsennykseen

Mer

Olipa tosi makoisaa, kevään ensimäinen parsasalaatti! Vihreätkin parsat on syytä kuoria.

Tuulikki.

Hyvää Parsaa!
Kiehautin ensin ,kietaisin pekoniin ja grillasin pekonin rapaksi .Nam:)

Julkku

Valkoista parsaa vedettiin. Ei kovin kaksista ollut, tuskin nousee gourmee-listalla top sataan!

picolo

Keittoaika, kuorinta, lisukkeet, kastike, viini tai seura.
Joku näistä ilmeisesti pahasti pielessa 😉

ihmettelen

Miksi vihreä parsa pitää kuoria?

Mielestäni riittää kun napsauttaa poikki siitä kohdasta josta se menee taivutettaessa poikki.

Valkoisen parsan kuorimisen ymmärrän, ehkä, mutta vihreäkin.
Syödäänhän perunoitakin kuorineen, niin miksei vihreää parsaa.
Siinähän menee vitamiinit hukkaan.

parsa

jännä tämä vihreä parsa

Ulla

Parsakattila?.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.