Pasta kuuluu italialaiseen keittiöön

Pasta on italialaisen aterian peruselementti. Se voi olla pääruoka tai alkupalan jälkeen tarjottava väliruoka. Pane pasta runsaaseen kiehuvan kuumaan, reippaasti suolattuun veteen. Keittoaika riippuu pastan rakenteesta ja koostumuksesta.

Kuivapasta kypsyy noin 7 minuutissa. Tuorepastan keittoaika on vain 2-3 minuuttia. Tarkista keittoaika aina pakkauksesta, sillä pasta ei saa olla raakaa eikä ylikypsää, vaan al denteä eli pureskeltavaa. Kaada kypsä pasta lävikköön ja tarjoa kastikkeessa.

Pastaperhe on laaja. Italiassa on tarkoin määrätty, minkä muotoista pastaa minkäkin kastikkeen kanssa voi tarjota. Pastaa voidaan värjätä porkkanalla, pinaatilla, punajuurella tai mustekalan musteella.

Pastaperheen jäseniä

Cannelloni: suuri, täytettävä pastaputki
Cappelletti: täytetty pastahattu
Cavatelli: pieni uurteinen pastasimpukka
Conchiglie: kotiloa muistuttava pastasimpukka
Farfalle: rusetti- tai perhospasta
Gnocchi: peruna-jauhomyky
Makaroni: lyhyt, ontto pasta
Lasagne: litteä, leveä pastalevy
Linguine: kapea, litteä nauhapasta
Pappardelle: kapea, poimureunainen nuudeli
Penne: ontto, sulkakynän terän muotoinen pasta
Spagetti: ohut nauhapasta
Ravioli: pyöreä tai puolikuun muotoinen pastatyyny
Rigatoni: ontto, lyhyt, uurteinen, putkipasta
Tagliatelle: litteä nauhapasta
Tortelli: täytetty pastaneliö
Tortellini: täytetty sormuksen muotoinen pasta
Vermiselli: erittäin ohut nauhapasta

Pastaa voi valmistaa kotioloissa itsekin, tarvitaan vain vehnäjauhoja, munia ja öljyä. Myös durumvehnä sopii tuorepastan valmistukseen. Itse valmistetut tuorepastalevyt voi täyttää esimerkiksi sienillä tai salvialla ja juustolla. Ne sopivat hyvin myös lasagneen.

Lue myös:
Pastaruoka kutsuu pöytään
Spagetti on pastaruokien kuningas
Lasagne kuudella eri reseptillä
Lukijoiden parhaat pastaruoat

Keskustelu

KERMA pastan valmistuksessa.
Italiassa tykätään kovasti kermasta, mutta ruoan valmistuksessa sitä ei paljonkaan käyetetä ja ennen kaikkea pasta ruokien käytössä maito ja kerma on todella off. Cannelloni resepti jonka Kotiliesi tarjoaa tässä on todella OK, ja maitoa on käytetty siinä ainoaan oikeaan tapaan: besciamella kastike joka laitetaan vain uunissa valmistettujen pastaruokien päälle. Muute yksi harvoista pastakstikkeista jossa on kermaa on sitruuna kastike…aivan ihana

Kertokaa sitten ihmeessä minkälaista kastiketta minkäkin muotoisen pastan kanssa kuuluu syödä!

Kommentoi juttua: Pasta kuuluu italialaiseen keittiöön

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X