Pastaruoka kutsuu pöytään

Spagetti, lasagne ja makaronilaatikko lienevät suomalaisille tutuimmat pastaruoat. Vanhat ruokapöytien suosikit saavat rinnalleen myös uusia pastaherkkuja.

Helpoimmillaan pasta nautitaan yrteillä tai valkosipulilla maustetun oliiviöljyn tai voisulan ja parmesaaniraasteen kera. Nopea pastakastike syntyy myös valmiista yrtti- tai tomaattipestosta. Itse tehtyä tomaattikastiketta on hyvä hauduttaa pitkään.

Paistettujen sienten tai kermassa haudutetun sienikastikkeen kanssa pasta on jo gurmeeta. Juustoinen kastike syntyy vedellä notkistetusta sulatejuustokastikkeesta tai kermaan murennetusta sinihomejuustosta. Kevyt ja mieto pasta syntyy öljyssä paistetusta kesäkurpitsasta ja yrteistä.

Lapsuuden muistoja herättelee Isoäidin makaronilaatikko. Myös uunissa muhitettu lasagne vie kielen mennessään. Tutuin kerrosruoka on juustoinen jauhelihalasagne. Kokeile vaihtelun vuoksi myös kolmen juuston kasvislasagnea.

Cannelloniputkilot ovat lasagnen hienostelevia pikkuserkkuja. Sienitäytteiset cannellonit kypsennetään uunissa juustoisessa kastikkeessa.

Raviolit ovat pieniä tai isoja pyöreitä pastatyynyjä, joiden täytteenä voi olla lihaa, sieniä tai ricottajuustoa ja kasviksia. Tortellit ovat neliskanttisia tyynyjä. Kokeile yrttisiä salviaravioleja.

Kaikkien pastojen isoäiti eli nonna on bolognalainen tomaatti-jauhelihakastike, joka muhii täyteen makuunsa vain tuntikausia keittämällä.

Miilunpolttajan spagetti saa nimensä nokihippusia muistuttavasta mustapippurirouheesta. Maku tulee pekonista ja mehevän kermaisesta munakastikkeesta.

Kirpakan sitruunainen kermakastike maistuu äyriäisten kanssa. Erikoisäyriäiset voi korvata katkaravuilla tai graavi- tai kylmäsavulohella.

Pastan keittäminen
Pastan keitinveteen ei lisätä öljyä, koska se tekee pinnan liukkaaksi ja estää kastikkeen imeytymistä. Jos pastaa joudutaan säilyttämään lämpimänä, on valmiiseen pastaan hyvä lisätä öljyä. Parasta pasta on kuitenkin vastakeitettynä.

Tuorepastaa voi tehdä itsekin
Vehnäjauhoista, munista, öljytilkasta ja suolahippusesta sekoitettu napakka taikina kaulitaan ohueksi levyksi joko pastakoneella tai sinnikkäästi kaulimella. Vähemmällä pääsee, kun ostaa valmista tuorepastaa.

Pastan päälle juustoa
Yksinkertaisimmillaan pasta nautitaan vastaraastetun juuston kanssa. Useimmat pastaruoat viimeistellään juustoraasteella. Parhaiten tarkoitukseen sopivat kovat ja vahvanmakuiset parmesaani ja pecorino. Parmesaani on lehmänmaidosta valmistettu jopa vuosia kypsytetty kovarakenteinen ja tiukanmakuinen juusto. Useimmiten sitä käytetään raasteena ruoanvalmistuksessa. Ohuina lastuina se maistuu salaateissa. Makean hillon tai jälkiruokaviinin kanssa parmesaani on makunautinto. Pecorinoja on monta lajia. Se on kova, raasteena ruoanvalmistuksessa käytettävä lampaanmaitojuusto.

Lue myös:
Pasta kuuluu italialaiseen keittiöön
Spagetti on pastaruokien kuningas
Lasagne kuudella eri reseptillä
Lukijoiden parhaat pastaruoat

Kuvat: Elvi Rista

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pastaruoka kutsuu pöytään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X