Ruoka

Pinnoitettu, keraaminen vai valurautainen pata? Kokosimme parhaat vinkit padan valintaan ja käyttöön

Pata on näppärä ruoanvalmistusastia, jossa moni pataruoka hautuu muhevan meheväksi. Jos olet hankkimassa pataa, kiinnitä huomiota erityisesti sen kokoon ja materiaaliin.

Pata kannattaa hankkia erityisesti silloin, jos rakastat hissukseen hautuneita pataruokia. Kokosimme vinkit, joiden avulla valitset itsellesi sopivan padan. Katso myös herkulliset pataruokaohjeet.

Millainen pata kannattaa ostaa?

Padan hankintaan kannattaa käyttää aikaa. Kaupassa pata on hyvä ottaa käteen ja tunnustella sitä kaikessa rauhassa. Hyvän padan tunnistaa painosta. Painava pata varaa itseensä enemmän lämpöä ja hauduttaa siten ruokaa paremmin. Tämä on tärkeää, sillä moni pataruoka hautuu liedellä tai uunissa jopa useita tunteja. 

Pataruokia kannattaa tehdä kerralla reilu satsi, sillä moni pataruoka vain paranee uudelleen lämmityksessä. Siksi kannattaa ostaa mieluummin hieman liian iso kuin liian pieni pata. 

Mieti myös mihin ja miten pataa enimmäkseen käytät. Esimerkiksi keraamiset padat sopivat yleensä vain uunikäyttöön, mutta lasiset padat voi laittaa myös mikroon. Molemmat sopivat myös ruokien säilytykseen sekä tarjoiluun.  

Aloittelevan patakokin kannattaa valita helppokäyttöinen emaloitu tai pinnoitettu valurautapata. Niiden peseminen on helppoa, eikä ruoka jämähdä niihin kiinni yhtä helposti kuin paljaaseen valurautaan. Valurautapata on kestävä ja varaa hyvin lämpöä. Oikein käytettynä se on lähes ikuinen, mutta vaatii hoitoa ja huoltoa pysyäkseen hyvänä. 

Pinnoitettu alumiinipata

Pinnoitetun alumiinipadan etuihin kuuluu keveys ja helppokäyttöisyys. Sisäpinnoitteen ansiosta pata on helppo puhdistaa, sillä ruoka ei tartu helposti kiinni astiaan. Yleensä pinnoitettu alumiinipata on myös konepesun kestävä. 

Pinnoitettu alumiinipata sopii kaikille liesityypeille sekä uuniin, mutta ei kuitenkaan mikroon. Lämmönkestävyys riippuu pinnoitteen laadusta sekä kahvojen materiaalista. 

Keraaminen pata

Kermaaminen pata kestää korkeita lämpötiloja ja sopii hyvin ruokien hauduttamiseen. Toisaalta se ei kestä suuria lämmönvaihteluita ja on yleensä tarkoitettu vain uunikäyttöön. 

Moni keraaminen pata sopii myös ruokien säilytykseen sekä pakastamiseen ja kestää toisinaan myös mikroaaltouunia. Yleensä keraaminen pata on myös konepesun kestävä. 

Valurautapata

Valurautapata on painava ja sillä loistava lämmönvaraamiskyky. Siksi se on myös erinomainen paisto- ja haudutusastia. Valurautapata käy kaikille liesityypeille ja uuniin. Mikroon tai astianpesukoneeseen sitä ei kuitenkaan saa laittaa eikä sitä suositella myöskään ruokien säilytykseen.

Oikein käytettynä valurautapata on pitkäikäinen ja oikeastaan vain paranee vanhetessaan. Se vaatii kuitenkin huoltoa pysyäkseen hyvänä. Ennen käyttöä valurautapata pitää rasvapolttaa ja jokaisen pesun jälkeen se on hyvä rasvata. Jotta pata ei ruostu, se kannattaa pesun jälkeen kuivata huolella uunin jälkilämmössä.

Pataruoka on lemppari

Pataruoka on viikonloppuruokaa parhaimmillaan ja onnistuu niin liha-, kana– kuin kasvisversiona.

Sujauta vain ainekset samaan pataan niin ruoka valmistuu kuin itsekseen. Vähäisestä vaivasta huolimatta lopputulos vie kielen mennessään ja sopii tarjottavaksi vieraillekin.

Nappaa alta vinkkejä parhaiden pataruokien valmistukseen.

Lue myös Anna.fi: Lihapata voi olla edullista arkiruokaa tai viikonlopun herkku – näillä ohjeilla murea ja maukas pataruoka onnistuu

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pinnoitettu, keraaminen vai valurautainen pata? Kokosimme parhaat vinkit padan valintaan ja käyttöön

Sinun täytyy kommentoidaksesi.