Pataruokaa hitaasti haudutellen

Helpot pataruoat hautuvat kuin itsestään. Maistuisiko broileripata tai intialainen linssipata? Katso myös käyttöohjeet ja huoltovinkit eri materiaaleista valmistetuille padoille.

Patojen ja keittojen annetaan hautua lempeästi ja ateriakin syödään hitaasti nautiskellen.

Sakeaa papu-kaalikeittoa keitetään kerralla tuplasatsi useammaksi päiväksi. Kiinankaali lisätään keiton joukkoon lopuksi antamaan väriä ja makua.

Mehukkaat täytetyt uunisipulit maistuvat liharuokien seurassa. Keittämällä uunisipuleita hetken saa kuoren irtoamaan helpommin.

Padassa syntyy kerralla kokonainen broileriateria. Näyttävässä taginepadassa intialainen kasvispata pysyy pitkään lämpimänä.

Täyteläisen ja lämmittävän makkaraminestronen pintaan vuollaan aterioidessa parmesaania. Kuitupitoinen leipä paistuu kätevästi valurautapannussa. Taikina kohotetaan hitaasti lämpimässä paikassa.

Lihapata hautuu hitaasti mureaksi savipadan kosteudessa. Puoli kiloa kasviksia päivässä täyttyy hyvällä mallilla pataan upotetuista juureksista.

Jäljelle jäänyt tattariuunipuuro paistetaan pannulla rapeaksi ja nautitaan mehukeiton kanssa.

Erilaisten patojen käyttö ja huolto

Eri materiaaleista valmistetuilla padoilla on toisistaan poikkeavat ominaisuudet ruonlaitossa ja ne vaativat materiaalilähtöistä huoltoa.

Näin hoidat valurautapataa:

• Kestävä, lämpöä hyvin sitova pata, sopii kaikille liesityypeille, myös induktioliedelle sekä uuniin.
• Huomioi, että puiset kahvat tai muoviset nuppiosat sovellu uuniin.
• Valurautapata ei sovellu mikroon eikä myöskään ruoan säilyttämiseen.
• Vältä suuria lämpötilamuutoksia, jotka saattavat halkaista padan.
• Vaatii huoltoa, mutta paranee käytössä. Rasvaa astia aina pesun jälkeen ruokaöljyllä tai suolattomalla silavalla.
• Pese aina käsin kuumalla vedellä ilman astianpesuainetta.
• Käytön ja pesun jälkeen kuivaa huolella uunin jälkilämmössä, jottei pata ruostu. Säilytä kansi raollaan.

Emalipata on monipuolinen keittiöväline:

• Emalointi suojaa pataa ruostumiselta.
• Sopii kaikille liesityypeille, myös induktioliedelle sekä uuniin. Ei mikroaaltouuniin.
• Mattapintaisen emaloinnin ansiosta astiaa ei tarvitse öljytä.
• Emalipintaisessa padassa voidaan myös säilyttää ruokaa.
• Vältä suuria lämpötilamuutoksia.
• Emalipinta naarmuuntuu helposti, joten käytä mieluiten puisia tai muovisia kuin metallisia työvälineitä.
• Kannattaa pestä käsin ja välttää hankaavia pesuaineita ja -harjoja.

Keramiikka sopii vain uunikäyttöön:

• Liekinkestävät keraamiset padat sopivat sähkö-, kaasu- ja keraamiselle liedelle, uuniin ja mikroaaltouuniin, ei induktioliedelle. Tavallinen keraaminen pata vain uunikäyttöön.
• Sopii ruoan säilyttämiseen ja pakastamiseen.
• Padan voi pestä käsin tai astianpesukoneessa
• Vältä äkillisiä lämmönvaihteluita

Käytä lasipataa uunissa ja mikrossa:

• Lasipata sopii uuniin ja mikroon.
• Vältä äkillisiä lämmönvaihteluita.
• Ruoka voidaan säilyttää ja pakastaa lasipadassa.
• Helppo puhdistaa käsin tai astianpesukoneessa.
• Käytä mieluiten puisia tai muovisia työvälineitä.

Lasittamaton savi soveltuu vain uuniin:

• Savipata täytyy liottaa vedessä kunnolla ennen käyttöä. Savi imee kosteutta, joka höyrystyy uunissa ja pitää ruoan mehevänä.
• Vain uunikäyttöön, ei liedelle, eikä mikroon.
• Erittäin herkkä äkillisille lämmönvaihteluille. Laita savipata aina kylmään uuniin.
• Ei sovellu ruoan säilytykseen eikä pakastukseen.
• Pese käsin heti käytön jälkeen.

Taginepadasta ruoan voi myös tarjota:

• Marokkolainen pata, jossa ruoka valmistetaan ja myös tarjoillaan.
• Valmistetaan monenlaisista materiaaleista kuten lasittamattomasta ja lasitetusta savesta, liekin kestävästä keramiikasta (kuvassa) aina kauniisiin käsinmaalattuihin savipatoihin saakka.
• Kartiomaisen kannen ansiosta höyry nesteytyy ja palautuu ruokaan valmistuksen aikana.

 

 Katso lisää patarukaohjeita:

Gluteenittomat pataruoat arkeen ja juhlaan – 5 mehevää ohjetta
Pataruokien parhaat klassikot
Slow food hautuu hitaasti
Välimerellinen talvimenu

 

Keskustelu

Minulla on valurauta-pata ja olen todella tyytyväinen siihen…Pata eikun paranee vanhetessaan ja tänäänkin aion tehdä sillä ruokaa…

Kommentoi juttua: Pataruokaa hitaasti haudutellen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X