Libanonilainen linssikeitto

Pavut ja linssit ovat edullista arkiruokaa – näin valmistat ne oikein

Palkokasvit ovat maailman ravintorikkaimpia ruoka-aineita. Niistä syntyy edullisia keittoja ja herkullisia patoja, mutta ne höystävät myös maukkaat pateet ja pihvit.

Papuja

Pavut ja linssit ovat hyvä valkuaisen lähde. Niistä saa myös runsaasti hiilihydraatteja, hivenravintoaineita ja kuituja. Ne puhdistavat vatsan suolikanavaa ja poistavat ylimääräistä kolesterolia.

Soijapavuissa ja niistä valmistetuissa tuotteissa on samanlainen aminohappokoostumus kuin lihassa. Soijan on todettu ehkäisevän luukatoa eli osteoporoosia sekä vähentävän sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Papuja ja linssejä joka makuun

Eri palkokasvit sopivat erilaisiin tarkoituksiin. Monelle tuttu punainen kidney- eli tarhapapu käy chili con carnen lisäksi keittoihin ja patoihin. Ruokaisaan papusalaattiin taas voi sujauttaa vaikkapa vihreitä mungopapuja ja valkoisia jättipapuja.

PapusalaattiEtenkin meksikolaisesta ruokakulttuurista tutut mustapaput muuttuvat maukkaaksi hummukseksi, joka sopii esimerkiksi dippailuun. Sen valmistukseen sopivat myös kikherneet, joista valmistuvat lisäksi mausteiset kikherne-pinaattipyörykät.

Halkaistut punaiset linssit ovat helppokäyttöisiä ja maistuvat erityisesti keitoissa ja muhennoksissa. Sakeassa libanonilaisessa linssikeitossa ne pehmenevät keittäessä. Linssit sopivat myös liharuokiin. Tuhdissa lammas-linssipadassa vihreät linssin täydentävät lihan makua.

Valmista oikein pavut ja linssit

1. Puhdista pavut ja linssit roskista ja vioittuneista pavuista ja linsseistä.

2. Huuhtele pavut huolellisesti. Liotusvettä pitää olla kolme kertaa papujen määrä.

3. Anna liota viileässä yön yli tai vähintään pakkauksessa ilmoitetun ajan. Pavut turpoavat tasaisesti eivätkä halkeile, kun niitä keittää. Veden voi vaihtaa kerran liottamisen aikana.

Hummus4. Kaada liotusvesi pois. Sitä ei saa käyttää ruoanlaitossa. Keitä suositeltu aika. Pavut turpoavat keitettäessä noin kaksinkertaisiksi.

5. Linssit ja mungpavut kypsyvät nopeasti, eikä niitä tarvitse välttämättä liottaa. Liuotus kuitenkin lyhentää keittoaikaa. Huuhdo linssit juoksevan veden alla ennen keittämistä.

Jos haluat linssien säilyttävän muotonsa mahdollisimman hyvin, anna niiden jäähtyä omassa liemessään. Keitinliemeen voi lisätä yrtinoksia, valkosipulia, juureksia tai laakerinlehtiä antamaan makua.

Kuvat Jorma Marstio

Lue myös aiemmin ilmestyneet jutut papu-kasvisruuista ja muista helpoista arkiaterioista!

Keskustelu

Hei,

Olen selaillut ja kokeillutkin naita Kotilieden mahtavia resepteja jo pidemman aikaa ja todennut ne todella helpoiksi ja toimiviksi. Ihania resepteja roppakaupalla ja aina loytaa jotain uutta. Kunpa olisi aikaa toteuttaa ne kaikki!
Toivottavasti jatkatte samaan malliin! Kiitos!

Linssit ja pavut ovat opiskelijan perusruokaa ja hyvää sellaista. Onneksi näitä reseptisuvja löytyy joka lähtöön, niin voi tehdä sapuskaa myös vegaanikavereille ja vaihdella omiakin palkokasvimättöjä erilaisiksi.

Tässä ei ollut keittoaikaa. Olen täystupelo keittiössä. Taidan keittää makaronia, niiden keittoaika lukee pussissa.

Eri linsseillä ja pavuilla suositellut keittoajat vaihtelee (ihan niinkuin mainitsemillasi makaroneillakin), keittoaika lukee kyllä niissäkin pussin tai purkin kyljessä. Ei muuta kuin kokeilemaan!

Kommentoi juttua: Pavut ja linssit ovat edullista arkiruokaa – näin valmistat ne oikein

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X