Ruoka

Pekaanipähkinä on Amerikan lahja maailmalle – kurkkaa parhaat reseptit ja ihanimmat makuparit

Pekaanipähkinä tuttu amerikkalaisista leivonnaisista, kuten pekaanipiiraasta ja muhkeista kekseistä. Aromikkaasta pähkinästä on myös moneen muuhun. Se ilahduttaa salaattien seassa sekä pullan täytteenä ja tuo mukavaa rouheutta myös piirakoihin, kakkuihin ja leipätaikinoihin.

Pekaanipähkinä on Amerikan lahja maailmalle. Suklaa, kinuski ja omenat ovat aromikkaan pähkinän herkullisia makupareja. Kokosimme pekaanipähkinän piristämät ohjeet arkeen ja juhlaan.

Lue myös: Terveellinen pähkinä sopii moneen

Pekaanipähkinä on pekaanihikkori-nimisen puun pähkinä ja alkujaan kotoisin Missisippijoen laaksosta Yhdysvaltojen keskiosasta.  Pohjois-Amerikan alkuperäsikansat söivät pähkinöitä jo kauan ennen uudisasukkaiden saapumista Amerikan mantereelle. Kaupallisesti sitä alettiin viljellä 1800-luvun loppupuolella. Nykyään Yhdysvallat on ylivoimaisesti suurin pekaanpähkinöiden tuottajamaa.

Pekaanipähkinä muistuttaa sukulaistaan saksanpähkinää, mutta sen kuori on tummempi ja sileämpi eikä sisuskaan ole yhtä ryppyinen. Sana ”pekaani” on peräisin muinaisista Amerikan alkuperäisasukkaiden kielistä ja se tarkoittaa ”hankalasti rikottavaa pähkinää”.

Pekaanipähkinä sisältää muiden pähkinöiden tapaan runsaasti terveellistä rasvaa sekä nälkää loitolla pitävää proteiinia, mutta myös hurjan määrän vatsaa helliviä kuituja sekä muun muassa magnesiumia ja sinkkiä. Lisäksi siinä on runsaasti antioksidantteja, jotka ovat hyväksi sydämen terveydele. Pekaanipähkinä on huisin terveellinen syötävä sellaisenaan, mutta ihastuttaa myös makeissa leivonnaisissa 

Hienostuneen makuinen ja täyteläisen rapea pekaanipähkinä tunnetaan ehkä parhaiten amerikkalaisesta pekaanipähkinäpiiraasta, mutta siitä on myös muunlaiseen ruoanvalmistukseen ja leivontaan. Paahdetut ja maustetut pekaanipähkinät ovat herkullista napostetavaa vaikka glögin kyljessä ja niitä voi mainiosti lisätä vaikka omaan myslisekoitukseen.

Kokosimme ohjeet ja ideat, joissa pekaanipähkinät pääsevät parhaiten oikeuksiinsa.

Pekaanipähkinä sopii sattumiksi muffineihin, kekseihin ja pehmeän pullan täytteeksi 

Toffee-pekaanipähkinäkeksejä kannattaa tehdä isompi määrä kerralla, sillä ne katoavat hetkessä parempiin suihin. Sujauta jäähtyneet keksit purkkiin ja anna lahjaksi.

Pekaanipähkinäbriossit tuovat vaihtelua perinteisille voisilmäpullille ja korvapuusteille. Maukkaat briossit täytetään mantelimassalla, pähkinöillä ja rusinoilla. Muscovadosokeri tuo karamellimaista makeutta ja aromia valkoisen sokerin sijaan. Kokeile myös makean tahmeita pekaanipähkinäpullia, joiden juju on uunin lämmössä karamellimaiseksi paahtuvassa sokritäytteessä. 

Karpalo-riisisuklaa on helppotekoinen herkku, johon pekaanipähkinät ja kuivatut karpalot tuovat mukavaa purutuntumaa. Pienet makeat suupalat sopivat aterian makeaksi lopetukseksi, kahvin, portviinin tai teekupposen kanssa. 

Bataattimuffinit mukailevat porkkanakakusta tuttua makumaailmaan. Mausteena on kanelia, neilikkaa, inkivääriä sekä kardemummaa ja sattumina pekaanipähkinöitä. Valmiit bataattimuffinit koristellaan sokerikuorrutteella.

Kaurahiutaleet ja omena ovat klassinen yhdistelmä. Pähkinäinen kinuskikastike ja vaniljajäätelö vievät makunautinnon uudelle tasolle. Perinteisen kaurapaistoksen tapaan myös omenatosca on parhaimmillaan uunilämpimänä.  

Amerikkalaisissa jättikeksissä, cookiessa, pekaanipähkinät ovat vertaansa vailla. Suklaahipuilla ja pekaanipähkinärouheella höystetyt ihanat kaurakeksit maistuvat aina. Muistathan: Kakkujen kuuluu olla kookkaita, pinnaltaan röpelöisiä ja suloisesti kotitekoisen näköisiä. 

Jos haluat leipoa astetta fiinimpiä keksejä, kokeile pekaani-marsalatäytekeksejä. Kaakaojauheen ja pekaanipähkinäiden maustamien keksien välissä on pehmeää marsalan maustamaa voikreemiä.

Voiko pullan syöminen tästä enää hauskemmaksi muuttua! Nyhtöpullan idea on leipoa pulla yhdeksi isoksi herkuksi kakkuvuokaan, josta jokainen herkkusuu saa irrottaa oman herkkupalansa. Leivo perinteinen pullataikinan ja pyörittele se pikkupulliksi, dippaa jokainen pala ensin sulatetussa voissa ja sitten kauttaaltaan sokeri-kaneliseoksessa. Laita taikinapalat voideltuun kakkuvuokaan päällekkäin ja ripottele väleihin rouhittua pekaanipähkinää. Täytteeksi sopivat mainiosti myös kuivatut hedelmät ja marjat. Kokeile myös omenakuutioita ja kinuskikastiketta.

Pekaanipähkinä maustaa kakut ja piirakat

Pekaanipähkinäpiiraat ovat Amerikan lahja maailmalle. Simppeli piiraspohja saa täytteekseen voista, sokerista, kananmunista ja pekaanipähkinärouheesta sekoitetun massan. 

Myös pienet pähkinäpiiraat mukailevat pekaanipiiraiden makumaailmaa. Muffinssivuokaan leivottuna piiraat taltuttavat sopivasti pikkumakean mieliteon. Koristele leivonnaiset taikinatähdellä ja tupsauta päälle tomusokeria. Näin herkut somistavat ihanasti joulun ajan kahvipöytää.

Amerikkalainen hedelmäkakku on herkullinen vaihtoehto joululeivonnaisten klassikolle, englantilaiselle hedelmäkakulle. Mehevä kahvikakku saa jujua ripauksesta maustepippuria. Hedelmäistä makeutta tuovat rusinat, sukaatit, kirsikat ja pekaanipähkinät. Näyttävä kakku kuorrutetaan appelsiinimarmeladilla ja viimeistellään hedelmä- ja pähkinäkoristuksilla.

Banoffee yhdistää banaanin makeaan kinuskiin. Tässä ohjeessa makupari on leivottu mehevän kahvikakun muotoon. Tuhdin banaaninen kahvikakku saa ylleen kielen vievän kinuskikuorrutteen, ja herkku koristellaan rouhituilla pekaanipähkinöillä.

Pekaanipalat yhdistävät vastustamattomalla tavalla suklaan ja pekaanipähkinät. Jauhetuista pähkinöistä, voista ja sokerista valmistettu taikina saa päällensä tuhdin suklaakuorrutteen. Kun varmistat, ettei käyttämäsi suklaa sisällä gluteenia, sopivat leivonnaiset myös gluteenittomaan ruokavalioon.  

Kun taikinan poimii valmiina kaupan pakastealtaasta, on aikaa keskittyä täytteeseen ja piirakan koristeluun. Koristeellisen kannen teko vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa, mutta vaiva palkitaan. Koristeiden alle kätkeytyy makean ja mehevä taateli-pähkinätäyte, johon tujaus konjakkia tuo veikeän vivahteen.

Lue myös Anna.fi: Pähkinöistä puhtia päivään – tee trendikästä siemennäkkäriä, -leipää tai -patukoita

Suolaiset naposteltavat pikkunälkään ja illanistujaisiin

Kun perinteinen juustotarjotin kaipaa pienen herkullisen lisän, tartu tähän reseptiin. Sinihomejuustolta ja pähkinältä maistuvat keksit ovat oiva lisä juustotarjottimelle tai pikkusuolaisen nälkään vaikka sellaisenaan. Suolaiset herkkupalat sopivat myös pikkujouluihin glögin rinnalle. 

Itse tehdyt suolapähkinät on helppo valmistaa ja antaa vaikka lahjaksi. Pekaanipähkinät saavat yllensä rosmariinin maustaman suolahunnun. Pieni varoituksen sana: näihin suolapähkinöihin tulee himo! 

Kevään juhlapöytään täydellisesti istuva pekaanipähkinäleipä saa kauniin kullan keltaisen värin sahramista. Tarjoa leipä erilaisten itse tehtyjen tahnojen kera. 

Punakaali-sinihomejuustosalaatti on tyylikäs ja näyttävä salaatti talven juhlapöytään. Se kootaan samanvärisistä raaka-aineista: punakaalista, punasipulista ja viikunoista. Violetti on joulun voimaväri. Kotoisa punakaali saa viikunoista, sinihomejuustosta ja pekaanipähkinöistä ylevän maun.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pekaanipähkinä on Amerikan lahja maailmalle – kurkkaa parhaat reseptit ja ihanimmat makuparit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.