mustajuuret pekoni kera

Pekoni sopii grilliruokiin – 7 ohjetta

Pekoni paistuu grillissä mukavan rapeaksi, minkä vuoksi se kuuluu monen grillaajan vakioraaka-aineisiin. Hyödynnä pekonia itsetehdyissä makkaroissa, grillipizzan päällä tai parsojen ympärillä.

Mustajuuret pekonin kera voi vallan hyvin valmistaa ulkokeittiössä grillin äärellä. Hienonnettu pekoni grillataan rapeaksi, minkä jälkeen leipäkuutioiden annetaan imeä pekoninrasva itseensä. Kuoritut ja esikypsennetyt mustajuuret paahdetaan nopeasti grillissä ja nostellaan tarjoiluvadille. Päälle ripotellaan pekonirouhetta, leipäkuutioita sekä vasta vuollettuja parmesaanilastuja. Hieman vesikrassia koristeeksi ja kuvankaunis annos on valmis.

193317-tarteflambe_etanat.JPG

Herkullinen grillipizza muuntuu jokaisen makuun sopivaksi. Ohutta pizzapohjaa grillataan ensiksi yksinään parin minuutin ajan, minkä jälkeen sen päälle levitetään täytteitä, joissa vain mielikuvitus on rajana. Maistuisiko perinteinen tomaattikastike vai olisiko ranskankerma mukavaa vaihtelua? Pekoni, ilmakuivattu kinkku ja graavilohi ovat loistavia valintoja pizzan päälle. Täytteiksi sopivat myös salami, tomaattiviipaleet ja erilaiset yrtit. Täytteiden määrän kanssa ei kuitenkaan kannata liioitella, jotta pizzasta tulee ohuenohut.

Moderni_pyttis

Koko annosta ei ole tarpeen valmistaa grillissä, mistä moderni pyttis on hyvä osoitus. Raikkaan pyttiksen erikoisuutena ovat itsetehdyt broilerimakkarat, jotka valmistuvat helposti broilerin jauhelihasta, pekonista ja mausteista. Ainekset ajetaan tasaiseksi massaksi monitoimikoneessa, pursotetaan pötköiksi ja keitetään kypsiksi. Viimeinen silaus makkaroille saadaan kuumalla grillillä, jossa pinta paahdetaan kauniin ruskeaksi. Simppelissä kesäruoassa maistuvat grillattujen makkaroiden lisäksi keitetyt juureskuutiot.

186943-pekonikaaro.jpg

Parsalla täytetty pekonikäärö kypsyy meheväksi grillin lämmössä. Porsaan sisäfilee avataan levyksi ja maustetaan yrttisuolalla. Päälle levitetään voimakkaanmakuista homejuustoa sekä esikypsennettyä parsaa. Kokonaisuus pyöräytetään rullalle, sivellään sinapilla ja päällystetään pekonilla. Epäsuora grillaus sopii suurille lihapaloille, jotta ne kypsyvät kauttaaltaan tasaisesti. Pekonikäärö saa kypsyä miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes porsaanliha on täysin kypsää ja pekoni mukavasti paistunutta.

188963-pancettaparsaa2.jpg

Grillattua pancettaparsaa muuntuu helposti suomalaiseen makuun sopivammaksi grillatuksi pekoniparsaksi. Parsat esikeitetään, jotta niiden kypsyysaste saadaan grillissä täydelliseksi. Parsojen ympärille kääritään pekonisiivuja, jotka paistuvat grillin lämmössä mukavan rapeiksi. Päälle ripoteltu pecorino- tai parmesaanijuustoraaste viimeistelee maukkaan alkupalan.

hampurilainen

Grillaajan unelma on tuhti luksushampurilainen, jossa on sekä kokoa että näköä – makua unohtamatta. Naudan marmorifilee grillataan huolella, jotta sisälämpötila saadaan ihanteelliseen 56 asteen lukemaan. Pekonin ystävä vaihtaa porsaan kylmäsavukinkkuviipaleet perinteiseen pekoniin, josta tulee grillatessa vastustamattoman herkullista ja rapeaa. Kevyesti paahdetut sämpylän puolikkaat täytetään marmorifileen ja pekonin lisäksi savusulatejuustolla, suolakurkuilla ja majoneesilla.

Pekonihillo resepti

Mikäli pekonia ei voi mielestäsi koskaan olla liikaa, on trendikäs pekonihillo juuri sinua varten! Suolan, savun ja makean liitto kutkuttelee makunystyröitä ja tarjoaa ainutlaatuisen makunautinnon. Pekonihillon valmistuksessa käytetään pekonin lisäksi kahvia, vaahterasiirappia ja kokojyväsinappia. Kesän kekseliäin lisuke maistuu makoisalta burgerin välissä tai vaikkapa grillatun parsan rinnalla.

Pekoni sopii myös moneen muuhun: Tuorejuustolla täytetyt, pekoniin käärityt herkkusienet ovat jo klassikko. Pekonin voi kietaista myös lihavartaiden ympärille tai paahtaa sellaisenaan rapeaksi. Uusin hitti ovat pekoniin käärityt, sokeroidut raparperinvarret eli raparpekoni, jossa yhdistyvät vastustamattomalla tavalla kirpsakka raparperi ja rasvainen pekoni.

Vinkkejä grillaukseen:
Grillaus: 3 vinkkiä, joilla onnistut
Grillaajan ABC
Näin grillaat kasviksia
Parhaat marinadit grillaamiseen
Ruoka.fi: Lihan grillausvinkit

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pekoni sopii grilliruokiin – 7 ohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X