Ruoka

Lanttu on paljon muutakin kuin keittojuures – kokeile sitä raasteena, dipattuna ja paahdettuna

Lanttu on joulupöydästä tuttu juures, jota soisi käytettävän myös juhlasesongin ulkopuolella. Se yllättää monipuolisuudellaan. Myös hinnaltaan ja säilyvyydeltään se on loistojuures. Nappaa vinkit lantun käyttöön sekä parhaat lanttureseptit.

Lanttu on kaalien sukuun kuuluva juures ja ikivanha viljelyskasvi, jota käyttivät myös muinaiset roomalaiset. Pohjolassa sitä on viljelty 1500-luvulta lähtien ja Suomessakin 1700-luvulla. 

Lanttu on syntynyt kaalin ja nauriin risteytymästä. Monessa kielessä lantun nimi muistuttaakin kaalia. Muodoltaan juures on pyöreähkö ja kooltaan vaihteleva. Lajikkeet on ryhmitelty kelta- ja valkomaltoisiin. Paksuhko kuori on lajikkeen mukaan kellertävä, ruskeanpunertava, vihreä tai violetti. Kelta­maltoisia lajikkeita käytetään enimmäkseen ihmis­ravinnoksi, valko­maltoisia rehuksi.

Mihin lanttua voi käyttää?

Lanttu saattaa olla hieman vaikeasti lähestyttävä, sillä toisinaan juures on maultaan hyvin karvas. Kirpeän maun lantulle antaa sen sisältämä sinappiöljy. Kypsennettynä lantun maku kuitenkin makeutuu. 

Lanttua voi nauttia niin raakana kuin kypsänäkin. Raakana se sopii raasteisiin sekä dippivihannekseksi. Kypsennettynä sitä kannattaa kokeilla erityisesti paahdettuna, mutta myös keittojuureksena liha- ja vihanneskeitoissa. Erinomaisesti lanttu sopii myös pataruokiin, raasteohukaisiin ja juurespihveihin. 

Lanttu kuuluu myös moniin perinneruokiin, kuten lanttukukkoon ja lanttulaatikkoon. Siitä on kuitenkin modernimpaankin ruoanvalmistukseen. Nappaa alta parhaat lanttureseptit. 

Lanttua lisukkeeksi

Pannulla paistettuna lantusta syntyy maukas ja nopea lisuke erilaisille liharuolille Tässä ohjeessa pannulla paistetut lanttukuutiot saavat herkullisen twistin seesaminsiemenistä. Tarjoa seesamilantut joulupöydässä esimeriksi viikunapossun kanssa.

Moderni ja varsin hienostunut tarjottava on hurmaava lanttugratiini. Sille upean umamisen maun antaa alkusyksyn kuivattu tattisato. Pintaa peittää rapea kuorrute, joka tehdään parmesaanijuustosta ja japanilaisista panko-korppujauhoista. 

Uunijuurekset saavat lantusta maukkaan makulisän. Lisävaihtelua tuo mausteseos, josta löytyy sitruunaa, rosmariinia ja ripaus chiliä. Tai pilko uunijuuresten seuraan vaikkapa makeaa persimonia.

Lanttu maistuu pääruoaksi

Maukas liha-juurespata syntyy edullisesta porsaan suolalavasta helposti isommallekin porukalle. Perunat, porkkanat ja lantut tekevät pataruoasta täydellisen aterian, jota höystää ihanasti tuore rosmariini.

Myös Joenpolven rouvan säästöpata tehdään penniä venyttämällä possun kyljyksistä ja kotimaisista juureksista. 

Kaali-jauhelihapata on kotiruokaklassikko vailla vertaa. Se on kevyttä, edullista ja helppoa valmistaa, mutta se myös paranee joka kerta lämmitettäessä. Pataa kannattaa tehdä siis kerralla kunnon satsi. Kaalin ja jauhelihan kaveriksi pataan pilkotaan myös lanttua ja mukulaselleriä. 

Lanttu näyttelee aterialla usein sivuroolia, mutta se kannattaa ehdottomasti päästää  myös päärooliin. Esimerkiksi samettisessa sosekeitossa se on aivan ihanaa. Lisämakua soppa saa karamellisoidusta sipulista ja paahdetuista siemenistä.

Lanttulaatikot moneen makuun

Joulun ajan klassikoihin lukeutuu lanttulaatikko, jonka voi tehdä monella tapaa. Perinteinen lanttulaatikko saa makua tummasta siirapista ja inkivääristä. Jos pidät miedommasta lantun mausta, korvaa kolmannes lantusta jauhoisella perunalla. 

Kokeile vaihteeksi myös bataatti-lanttulaatikkoa, jossa juures naitetaan makean bataatin kanssa ja maustetaan inkiväärillä. 

Marokkolaishenkinen lanttupaistos muistuttaa tuttua lanttulaatikkoamme, mutta se on saanut mausteekseen marokkolaista Ras el Hanout -mausteseosta. 

Lue myös Anna.fi: Vastustamattomat uunijuurekset kruunataan fetalla tai marinoidaan appelsiinilla – 5 helppoa ja maukasta ohjetta

Lanttu: ravintosisältö 

Lanttu on varsin terveellinen juures. Se on erityisen loistava C-vitamiinin lähde ja siksi sitä on kutsuttu myös Pohjolan appelsiiniksi. Lisäksi siinä on mukavasti A-vitamiinin esiastetta ja kuitua. 

Hiven- ja kivennäisaineista lanttu sisältää muun muassa kaliumia, kalsiumia ja fosforia. Paksun kuoren ansiosta lantun vitamiinipitoisuus säilyy kevääseen asti, joten se on täynnä vitamiineja ja muita ravintoaineita pitkänkin varastoinnin jälkeen. 

Lanttu: säilytys

Kaupasta kannattaa valita mielellään keskikokoisia lanttuja, noin 600 gramman painoisia, jolloin ne ovat maukkaimmillaan. 

Lanttu säilyy hyvin, kunhan sitä ei kääri muoviin. Paras säilytyslämpötila on +2 – +6 astetta. Lanttu on herkkä etyleenille, joten se kannattaa säilyttää erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, erityisesti hedelmistä ja kypsyvistä tomaateista.

Uuden sadon lantut tulevat kauppoihin ja toreille heinäkuussa. Yleensä sato korjataan kuitenkin syksyllä – mitä myöhempään, sitä paksumman kuoren mukula ehtii kasvattaa ja sitä paremmin se kestää varastointia. Säilyvyyteensä ainsiosta sitä onkin saatavilla pitkälle kevääseen asti. Ehdottomasti eniten lanttua syödään kuitenkin joulun tienoilla laatikoksi valmistettuna. 

Juttua muokattu ja lisätty reseptilinkkejä 15.8.2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lanttu on paljon muutakin kuin keittojuures – kokeile sitä raasteena, dipattuna ja paahdettuna

Lanttumämmi perinteisesti.

LANTTUMÄMMI

Perinteinen vanhanajan aidosti imelletty lanttumämmi valmistuu kätevästi sähkölieden uunissa imeltämällä ja kypsentämällä.

noin 3 kg lanttua
3 litraa vettä, seuraa veden tarvetta koko valmistuksen ajan.
500 g mämmimaltaita
600 g mämmijauhoja
1 teelusikallista suolaa

Kypsennä lantut pienessä suolattomassa vesimäärässä ja soseuta keittoveteen. Huomaa että pienikin vesimäärä notkistaa lanttusoseen helposti vellimäiseksi.
Kuumenna kattilassa noin 3 litraa vettä noin 70-74 asteiseksi.
Sekoita veteen maltaat ja jauhot vähitellen vispaamalla tasaiseksi.
Varmista että lanttusose on jäähtynyt noin 70-74 asteiseksi. Sekoita lanttusose mallas-jauho-seoskattilaan. Laita kansi kattilaan.
Laita naurismämmiseos 69-70 asteiseen uuniin, anna imeltyä noin 2½-3 tuntia. Lisää imeltämisen jälkeen tarvittaessa kuumaa vettä.
Nosta lanttumämmiseos liedelle. Lisää suola. Kuumenna lanttumämmiseos ja sekoita samalla tehokkaasti niin että se alkaa poreilemaan. Varo pohjaan palamista. Siirrä kattila sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.
Laita lanttumämmi uunivuokiin. Paista aluksi noin 190 asteisessa uunissa. Kun lanttumämmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 125-135 asteeseen niin kupliminen rauhoittuu. Lisää paistamisen aikana vuokiin pinnalle 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä tai 1-2 kertaa muutama ruokalusikallinen siirappivettä estämään kuorettumista.
Paista perinteistä vanhanajan lanttumämmiä noin 3 tuntia.

Anna naurismämmin seisoa peitettynä viileässä noin 3 päivää – mämmi on silloin parhaimmillaan.
Tarjoile perinteinen vanhanajan lanttumämmi maidon tai kerman ja sirotesokerin kera, tai vaniljakastikkeen kera tai appelsiinikuorihillon kera.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.