Perinteiset joululaatikot – 12 suosittua ohjetta!

Pitkään haudutetut juureslaatikot ovat joulunantimista ne, jotka kuuluvat perinteisiin joulun makuihin. Useimmille joulu ei tule ilman imelää lantun ja bataatin tuoksua.

Perinteiseen tapaan valmistetut joululaatikot kuuluvat useimpiin suomalaisiin joulupöytiin, mutta niiden rinnalla kannattaa kokeilla myös uusia tuttavuuksia. Bataatista, punajuuresta tai kyssäkaalista valmistettu laatikko saattaa hyvinkin olla uusi joulupöydän klassikko.

Lue myös: Perinteinen joulumenu

Mausteiden avulla perinteisinkiin joululaatikoihin saa helposti uutta jujua. Kokeile porkkanan kanssa appelsiinia ja inkivääriä tai lantun kanssa Lähi-idän kukkaista Ras el hanout -mausteseosta. 

Joululaatikot voi viimeistellä esimerkiksi korppujauhoilla, siemenillä tai pähkinöillä. Ripottele porkkanalaatikon pinnalle mantelirouhetta, lanttujen kaveriksi seesaminsiemeniä ja bataattilaatikon päälle saksanpähkinärouhetta. Muutama voinokare tekee makuelämyksestä täydellisen.

tateilla maustettu lanttugratiini

Viipaleista valmistettu lanttigratiini tuo vaihtelua perinteisiin joulun laatikkoruokiin. Kuivatut tatit antavat hienostuneen säväyksen mehukkaalle lanttugratiinille. Kuva: Pekka Holmström

Joululaatikot vähällä vaivalla

Jos juuresten peseminen, kuoriminen, keittäminen ja soseutus eivät houkuttele, poimi kaupan kasvitorin tuntumasta ostoskoriin valmiita kasvissoseita. Ne nopeuttavat ja helpottavat jouluruokaruljanssia monella tunnilla. Koko alkuvalmistelu supistuu yhteen saksien viiltoon ja muovipakkauksesta puserrettava sose on maustamista ja paistamista vaille valmis laatikko.

Joulukiireitä voi helpottaa myös valmistamalla laatikot hyvissä ajoin etukäteen ja pakastaa ne joko raakana tai kypsennettyinä. Sulata jäiset laatikot jääkaapissa ennen paistamista tai kuumentamista. Perunalaatikkoa tosi ei kannata pakastaa, sillä rakenne saattaa kärsiä ja muuttua ikävän vetiseksi.

perinteinen lanttulaatikko

Perinteinen lanttulaatikko kuuluu joulupöytään Tumma siirappi ja inkivääri ovat sen maun salaisuus. Kuva: Jorma Marstio

Suomalaisen joulupöydän ikisuosikkeja ovat perinteiset laatikot. Lanttulaatikkoa on syöty jo 1700-luvulla. Hyvän lanttulaatikon salaisuus on kerman ja siirapin liitossa. Pitkä haudutus lempeässä uuninlämmössä varmistaa herkullisuuden. Porkkanalaatikko ilmestyi joulupöytiin vasta 1900-luvulla. Puuroriisistä ja porkkanaraasteesta valmistettu joululaatikko muuntuu mantelijauheen ja mausteiden avulla maukkaaksi pitoruoaksi. Imelletty perunalaatikko on hämäläinen perinneruoka, joka vaatii täydellisesti onnistuakseen taitoa ja näppituntumaa.

Mausteiden avulla tuttuihin joululaatikoihin saa ihan uutta menoa ja meininkiä. Marokkolaisessa lanttupaistoksessa ihastuttaa kukkainen Ras el hanout -mausteseos sekä seesaminsiemenet ja viipaleista valmistettuun lanttugratiiniin voi upottaa syksyn sienisatoa. Appelsiini ja inkivääri puolestaan sopivat porkkanan seuraan kuin nakutettu.

Bataattilaatikko on joulupöydän uusi tulokas, joka on löytänyt paikkansa perinteisten joululaatikoiden rinnalta. Valmiiksi imelä, oranssi bataatti sopii suomalaiseen joulupöytään kuin olisi aina siihen kuulunutkin. Kruunaa bataattilaatikko saksanpähkinöillä tai kokeile kaveriksi lanttua. Bataatti-juureslaatikko tehdään valmissoseista ja maustetaan piparkakkumausteella.

Punajuurilaatikko on joulupöydän punaposkinen vieras ja maukas kinkun kaveri tai kasvisvaihtoehto jouluaterialle. Se syntyy raastetusta punajuuresta, ohraryyneistä ja täyteläisestä juustosta. Jouluisen juuresvuoan voi tehdä mistä tahansa juureksista ja pehmentää makua tuorejuustolla sekä vuohenjuustolla. Tai miltä kuulostaisi kyssäkaalilaatikko? Mantelirouhe kyssäkaalilaatikon päällä kruunaa kokonaisuuden.

Artikkeli on päivitetty 6.11.2019.

Keskustelu

Löysin kaupasta myskikurpitsan ja ajattelin, että kokeillaanpa siitä joululaatikkoa, kun lanttu vaivaa, muista joululaatikoista ei kukaan välitä ja ei se ole emäntä eikä mikään, joka ei laatikoita joulupöytään väkerrä. Halkaisin ja kuorin kurpitsan, keitin lohkoina noin 20 min. ja sauvasekoittimella soseeksi, vähän keitinlientä, kermaa, mausteita ja mannasuurimoita summanmutikassa sekaan. Riisi on mielestäni huono laatikonhöyste, koska syömme riisin puurona. Paistoin tuotoksiani 150 asteessa noin puolitoista tuntia. Kerron joulun jälkeen miltä maistui ja saimmeko tästäkin vatsavaivoja.

Kommentoi juttua: Perinteiset joululaatikot – 12 suosittua ohjetta!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X