Peruna on maittavaa perusruokaa

Peruna on kevyttä, mutta täyttävää syötävää. Se sopii niin pääruoaksi, lisäkkeeksi kuin leivontaankin.

Kotoinen peruna on kulkenut pitkän matkan. Se on kotoisin Etelä-Amerikasta, jossa sitä on viljelty jo tuhansia vuosia. Löytöretkien tuloksena peruna saapui Eurooppaan 1500-luvulla, mutta Suomeen peruna rantautui vasta 1730-luvulla.

Terveellistä perusruokaa

Peruna pitää pintansa, vaikka riisi, pasta ja nuudelit ovatkin nykyisin hyvin suosittuja. Suomalainen syö vuodessa keskimäärin 60 kiloa perunaa.

Ravintoarvoltaan peruna on erinomainen. Peruna on hyvä hiilihydraattien ja kuidun sekä kivennäisaineista kaliumin ja vitamiineista B6- ja C-vitamiinin lähde.  Perunan energia vapautuu hitaasti, mikä pitää verensokerin tasaisena ja olon pitkään virkeänä.

Kokeile Kotilieden perunareseptejä:

Muistathan värikoodit

Punainen pussi – Jauhoiset perunat – perunamuusiin, uuniperunaksi ja leivontaan
Keltainen pussi – Yleisperunat – yleisperunaksi kaikkiin ruokiin ja keitettynä tarjottavaksi
Vihreä pussi – Kiinteämaltoiset perunat – keittoihin, laatikkoruokiin, salaatteihin ja keitetyiksi perunoiksi

Samaa lajiketta eri pussissa?

Kasvukauden aikaiset olosuhteet vaikuttavat lajikkeiden jauhoisuuteen. Perunanviljelijät määrittävät keittokokeen ja tärkkelysmittauksen avulla kunkin perunaerän käyttösuosituksen. Näin samaa lajiketta voi olla pakattuna kahdessa erivärisessä pussissa, koska niiden käyttöominaisuudet ovat erilaiset.

Säilytä oikein

Säilytä perunat valolta suojattuna + 4 – +5 asteen lämpötilassa. Perunat imeltyvät viileämmässä ja lämpimämmässä, ne alkavat itää.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry

Avainsanat

Keskustelu

Tiedän että viljelijä lajittelee perunat huolella. Siksi tuntuu häijyltä kun marketissa myyjä heittelee perunapussit myyntilaatikoihin. Sitten kolhiintunut ja ennen päivämääriä pilaantunut peruna menee viljelijän piikkiin.

Minulla taas nousee verenpaine joka kerran kun kaupasta puuttuu multapotut. Nahistuneet tai hetkessä omassa jääkaapissa nahistuvat petu-perunat (pestyt ja turvetetut = hukutetut ja liatut, läpinäkyvässä muovipussissa ummehtuvat) jäävät kauppaan, mieluummin syön makaroonia.

Viljelisin itse omat perunani, jos olisi kunnon kellari.

Perunoita voi käyttää todella monipuolisesti. Niitä voi keittää, höyryttää, paistaa raakana tai kypsänä, kypsentää uunissa tai rasvassa. Niistä saa kylmiä alkuruokia, kuumia pääruokien lisukkeita, niistä saa keittoja, paistoksia, laatikoita, ohukaisia, röstejä. Perunoista voi leipoa piiraita, leipiä, rieskoja, sämpylöitä, suolaisia ja makeita leivonnaisia – tässä vain muutamia mainitakseni. Voiko kuvitella monipuolisempaa tuotetta!

Olen itsekin syönyt perunaa monessa muodossa. Eväänä sitä on hyvin harvoin, mutta kotona useimmin.

Minulla on tapana joulun välipyhinä aivan erityisesti herkutella keitetyillä perunoilla! Jouluna on paljon kaikenlaista herkkupalaa niin ruoka- kuin jälkiruokapöydässä. Kun joulumuonalla on mällännyt kolmekin päivää putkeen, maistuu pelkkä keitetty peruna ilman mitään särpimiä aivan taivaalliselta (jopa uudet perunat häviävät tälle elämykselle!). En yleensä muutenkaan ymmärrä ihmisten vimmaa lotrata kastikkeita ja soosseja keitinperunoidensa päälle, minä laitan kastikkeen mieluummin lihalle.
Toki syön perunaa kautta vuoden oikeastaan päivittäin jossain muodossa.

Tehkääpä perunapuuroa (pottupuuroa),niin ihastutte ikiajoiksi. Perunapuuron voi tehdä juuri keitetyistä perunoista, ylijääneestä perunamuusista (jossa ei ole sipulia) tai ylijäämäperunoista.
Perunat survotaan survimella tasaiseksi, lisätään perunoiden keitinvesi, samoin ohrajauhoja. Jätä puurö löysäksi.Hauduta hyvin hiljaisella lämmöllä n. 15-20 min.Lisää suola. Nauti kuumana voisulan kera. Tosi ihanaa ja meidän perheen suuri herkku (jota valitettavasti tulee tehtyä vain liian harvoin).

Ylijäämä perunamuusista tulee pottupuuro helpolla,kun vain lisäät kiehuvaa vettä,sekoitat muusin veden kanssan hyvin,lisäät ohrajauhot ja keittelet ym.ajan.Tarkista suola ennen kuin lisäät! Helppoa – eikö totta!

Kommentoi juttua: Peruna on maittavaa perusruokaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X