Peruna on kotoisin Etelä-Amerikasta Andien rinteiltä, jossa sitä on viljelty jo tuhansia vuosia. Eurooppaan peruna tuli espanjalaisten maailmanmatkaajien mukana 1500-luvulla, mutta vasta 1700-luvulla se alkoi olla merkittävä ravinnonlähde. Suomalaiset oppivat tuntemaan perunan vasta 1760-luvulla.

Hyväksyttyjä ruokaperunalajikkeita on tällä hetkellä useita kymmeniä. Aina ei ole helppo valita, mistä tekisi uuniperunan tai muusin. Perunapussien värikoodit tuovat helpotusta oikean lajikkeen valintaan.

Käyttö ja käsittely

On tärkeää tietää, kuinka peruna käyttäytyy ruokaa valmistettaessa. Perunan tärkkelyspitoisuus vaikuttaa olennaisesti siihen, mihin ruokalajiin peruna parhaiten sopii.

Kun tärkkelyspitoisuus on pieni, säilyvät perunat valmistettaessakin kiinteinä ja soveltuvat erinomaisesti ruokiin, joissa perunan koossapysyminen on tärkeää (rosollit, salaatit, pannulla paistettavat perunat).

Sopivasti kiinteät perunat ovat tärkkelyspitoisuudeltaan keskiluokkaa ja säilyttävät hyvin rakenteensa keitettäessä ja mehevöityvät mainiosti gratiineissa ja padoissa. Jauhoiset perunat sopivat leivontaan, soseisiin ja uuniperunoiksi, koska tärkkelyspitoisuus on näillä perunoilla suuri.

Perunapussin värillä on väliä

Värikkäiden perunapussien etuosassa ilmoitetaan selkeästi, mitkä ovat juuri tämän väriseen pussiin pakattujen perunoiden parhaat käyttöominaisuudet.

Vihreä pussi
Tärkkelyspitoisuus on 13 – 15%. Perunat soveltuvat parhaiten perunasalaattiin, Nizzan salaattiin, rosolliin, paistettaviksi tai röstiperunoiksi.

Keltainen pussi
Tärkkelyspitoisuus on 14,5 – 16,5%. Perunat soveltuvat parhaiten keitettäviksi, keittoihin, laatikoihin, pataruokiin tai gratiineihin.

Punainen pussi
Tärkkelyspitoisuus on 16 – 18%. Perunat soveltuvat parhaiten muusiin, soseeksi, leivontaan tai uuniperunoiksi.

Lila perunapussi
Tärkkelyspitoisuus 16-18%. Perunat soveltuvat parhaiten uuniperunoiksi, mutta käyvät myös keitettäviksi, muusiin, soseeksi, leivontaan ja imellettyyn perunalaatikkoon.

Musta perunapussi
Puikulaperunat soveltuvat parhaiten juhlaviin ruokiin, mutta myös jauhoisten perunoiden tavoin perunamuusiin, sosekeittoihin ja uuniperunoihin.

Perunoiden kypsentäminen

Pyri kypsentämään perunat kuorineen. Näin säästät perunan ravintoaineita ja vitamiineja sekä raakana kuorimisen vaivan. Kypsästä perunasta kuori irtoaa aina raakaa perunaa helpommin. Aikaa säästyy, kun ostat ilman turvetta pussitettuja, pestyjä mukuloita, joita voit kipata suoraan kattilaan kiehumaan.

Perunoiden kypsennysajat

  • Uudet perunat: 15 – 20 minuuttia
  • Vanhat perunat: 20 – 30minuuttia
  • Höyrykeitto:  uudet perunat 20 – 25 ja vanhat perunat 25 – 35 minuuttia
  • Uuniperunat: runsas tunti 200-asteisessa uunissa
  • Mikroperunat: noin 10 minuuttia mikrossa (650 w:n teholla)

Säilytys

Perunan maanpäälliset vihreät osat ovat myrkyllisiä. Ne sisältävät solaniini-nimistä alkaloidia – samaa, jota syntyy valoon joutuneissa mukuloissa ja saa ne vihertymään. Vihertyneitä perunoita ei pitäisi syödä, sillä solaniini ei hajoa edes keitettäessä. Perunat säilyvät parhaiten valolta suojattuna + 4-5 asteen lämpötilassa. Viileämmässä perunat imeltyvät ja lämpimämmässä ne alkavat itää.

Kokeile Kotilieden perunareseptejä:

Perunasalaatti
Perunarieskat
Perunamuusi
Perunaveneet
Muumioperunat
Peruna-purjokeitto
Parmalaiset perunat
Valkosipuliperunat
Hasselbackan perunat
Perunaleivokset

Lue myös:
Peruna on maittavaa perusruokaa
Perunan parhaat puolet

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Peruna

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X