Perunan parhaat puolet

Jos perunan parhaat päivät ovat ohi, ripaus yrttejä tai nokare juustoa virkistävät vanhempaakin pottua.

Kannattaa kokeilla myös pakastealtaan helppoja perunaherkkuja.

Hyvä peruna ja maukas leipä ovat hienoimmankin ravintolan laadun mittareita. Kun perusasiat ovat kunnossa, voi olettaa osaamista riittävän haasteellisimpiinkin raaka-aineisiin.

Moni muistaa vielä ne ajat, jolloin kunnon perunaa ei saanut. Kuluttajien sinnikkyydellä asia saatiin kuntoon, ja kaupan perunalaariin on nyt ilo kurkistaa.

Peruna on yksi maailman eniten käytetyistä ruoka-aineista. Suomalainen syö vuosittain perunaa 62 kiloa. Tämän lisäksi yhä useampi ostaa perunansa pakastealtaasta puolivalmisteena.

Peruna antaa juuressosekeitolle sakeutta ja pehmeyttä. Sosekeittoon sopivat jauhoiset lajikkeet. Makea peruna, bataatti, imeltää keiton.

Sitruuna, avokado ja rucola antavat perunasalaatille makua. Pinnalle voi lisätä ilmakuivattua kinkkua tai paistettua pekonia. Salaatti syntyy kiinteistä lajikkeista.

Peruna rakastaa juustoja. Paistoksen joukkoon voi lisätä piristykseksi artisokan pohjia ja kinkkua tai pekonia. Peruna keventää murotaikinaa. Perunainen taikina sopii hyvin marja- ja hedelmäpiirakoiden pohjaksi.

Maustetut muusit ja musaka

Perunasose kestää hyvin maustamista. Juustot, juurekset, paistetut sienet ja sipulit sekä pinaatti-, basilika-, rucola- tai tillipesto antavat tutulle ruoalle uutta potkua.

Perunasosetta kannattaa tehdä sen verran, että siitä saa seuraavaksi päiväksi uuden ruoan. Perunasoseella peitelty mausteinen ja tomaattinen musaka on makumuisto Kreikasta.

Mehevä uuniperuna syntyy jauhoisista lajikkeista. Maustamistapoja on monia. Kokeile myös perunanpuolikkaita uunissa ja Hasselbackan perunoita.

Värillä on väliä

Punainen tarkoittaa kaupan perunalaarissa jauhoista perunalajiketta, joka sopii peruna-

soseeseen, sosekeittoon, uuni-perunaksi ja leivontaan. Sen maku on herkullinen, mutta keittämisen kanssa on oltava tarkkana, ettei tule vetistä sosetta.

Keltainen tarkoittaa yleis-perunaa, joka kestää hyvin keittämistä, mutta on silti pehmeärakenteinen ja maukas. Sopii tyyppinsä mukaan kaikkeen ruoanvalmistukseen keitosta uunivuokaan.

Vihreä on kiinteämaltoisen perunan väri. Kiinteä peruna pysyy hyvin koossa, joten se sopii salaatteihin, keittoihin ja vaikka pidoissa keitettynä tarjottavaksi. Kiinteä peruna kypsyy huonosti uuniperunana ja soseutettuna se muuttuu helposti liisteriksi.

Avainsanat

Keskustelu

Löysin pakastealtaasta PERUNAjuuressuikaleita. Sekoitin joukkoon vihreää pestoa, mustapippuria myllystä ja ruokakermaa ja työnsin uuniin. Hyvää oli, mutta ohjetta voi myös jalostaa.

Kommentoi juttua: Perunan parhaat puolet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X