Pienen budjetin joulumenu

Jouluaaton juhla-aterian voi valmistaa myös pienellä budjetilla, mausta hitustakaan tinkimättä. Satsaa muutamaan herkulliseen ruokaan ja valitse raaka-aineet huolella.

Peruna ja juurekset, silakka, hauki sekä porsaan ulkofilee ovat edullisia raaka-aineita, joista loihdit pienellä vaivalla toinen toistaan herkullisempia tarjottavia joulun juhlapöytään.

Lue myös: Juhlat tulossa? Näin valmistat edulliset tarjottavat noutopöytään

Muista myös, että laatu korvaa määrän eikä ruokia tarvitse valmistaa yli tarpeen. Hukkaan heitetty ruoka rasittaa paitsi lompakkoa, myös luontoa.

Alkuruoaksi samettista kasvissosekeittoa

Pienen budjetin peruna-purjokeitto nousee joulun luksuskeitoksi kuohukerman ja mallasmurun ansiosta. Samettinen soppa maistuu taivaalliselta ja sitä kannattaa valmistaa joulunpyhiksi kerralla isompikin annos. 

peruna-purjojeitto ja mallasmuru

Yksinkertaisuus kunniaan! Simppeli peruna-purjososekeitto nousee luksusluokkaan herkullisen mallasmurun ansiosta. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Peruna-purjokeitto ja mallasmuru

Kalapöytään silakkaa ja haukea

Silakka on edullinen kala, josta loihdit vähällä vaivalla herkkuja joulun juhlapöytään. Etikkaliemessä raakakypsennetyt silakkafileet saavat päälleen ihanan mausteliemen. Valkosipulisilakat maustuvat herkullisiksi, kun ne tekeytyvät jääkaapissa yön yli.

valkosipulisilakat

Silakat kuuluvat joulun kalapöytään. Kuva: Jarmo Wright

Ohje: Valkosipulisilakat

Kermainen kalamureke tehdään edullisesta hauesta. Voit pyytää kalakauppiasta jauhamaan kalan jo kaupassa, jolloin mureke on kotona nopea surauttaa monitoimikoneessa. Ohjeen mukaan valmistettuna haukimurekkeesta riittää alkupalana tarjottavaksi noin kymmenelle henkilölle, joten yhden annoksen hinnaksi ei kerry montaakaan euroa.

haukimureke

Kokeile vaihteeksi haukea. Kermaisesta haukimurekkeesta riittää isommallekin joukolle. Kuva: Kari Hautala

Ohje: Helppo haukimureke

Pääruoaksi possua ja juureksia

Edullisesta porsaan ulkofileestä tehty omenapossu korvaa joulupöydässä perinteisen kinkun. Pehmeäksi muhineet sipulirenkaat ja joulun punaiset omenalohkot tekevät yksinkertaisesta liharuoasta maukkaan ja juhlavan.

Juureksia voi joulupöydässä tarjoilla muutenkin kuin perinteisten laatikoiden ja rosollin muodossa. Punajuuri, lanttu ja nauris ovat edullisia ja niistä valmistuu pienellä vaivalla juhlavat ja herkulliset hasselbackan juurekset. Halutessasi voit lisätä joukkoon myös perunoita. Leivänmurut korvaavat perinteiset korppujauhot. Niitä kannattaakin keräillä talteen leikkuulaudalta.

omenapossu

Pehmeäksi muhineet sipulirenkaat ja joulun punaiset omenat tekevät porsaan sisäfileestä juhlavan. Tarjoa lisänä hasselbackan juureksia. Kuva: Tommi Tuomi

Ohjeet: 

Omenapossu

Hasselbackan juurekset

Jälkiruoaksi helppo jouluvanukas

Riisipuuro ja sekahedelmäkeitto on jouluinen yhdistelma ja sopii myös nuukailijan joulubudjettiin. Kermavaahdon avulla loihdit riisipuurosta maittavan jälkiruoan. Ohjeessa jouluvanukas tehdään mantelimaitoon ja soijavispiin. Jos annoksen ei tarvitse olla vegaaninen, voit käyttää myös edullisempaa täysmaitoa sekä vispikermaa.

jouluvanukas

Aina on tilaa jälkiruoalle! Kermavaahdon avulla loihdit riisipuurosta jouluaterian suussa sulavan päätöksen. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Helppo jouluvanukas

Artikkeli on päivitetty 9.10.2019.

Keskustelu

Ajatuksena ihan hyvä, sillä ihmiset ovat niin monenlaisessa tilanteessa. Jotkut jopa etsivät erilaisuutta ja silti tunnelma on ihan hyvä. Jouluisia salaattia tai rosollia voisi olla myös mukana.

Possunmakkara, keitetyt perunat, ja jälkiruuaks riisipuuro ja sekahedelmäsoppa! 🙂 ei tuu kalliiks!

Kuulostaa hyvältä, tässä vielä vähän edellistä juhlavampi vaihtoehto (vähän myös kalliimpi):

*keitetyt perunat ja joulusilakat (vaatii aikaa mutta hinta on edullinen, osta kokonaiset silakat, tee fileet, laita etikkaan 1-2 päivää ennen ja huuhtominen ja kermaviili-valkosipulikastike/sinappikastike/sitruunaliemi tarjoilupäivän aamuna)
*joulusalaatti (esim lehtisalaatti, tomaatti, keit.kananmunalohkot, sipuli/purjo + kastike:etikka-ruokaöljy-mikä tah. mehu, vähän sokeria,ripaus suolaa, sekoitetaan voimakkaasti)

*ryynimakkara/leikkelekinkku tai pieni kinkkurulla ja sinappi tai kokonainen grillattu broileri
*joku laatikko (peruna/porkkana/lanttu) TAI peruna-ja porkkanalohkot kulhoon, tilkka öljyä ja mausteita (esim. pippuri, suola) pyöritellään ja kumotaan pellille, uunissa 200 asteessa 35-40 min

*piparit
*glögi/joulukahvi (helppo tehdä itse; kanelia (ja inkivääriä) suodatinpussin pohjalle)

Pääruoka ehkä vähän kevyempi mutta kananmuna salaatissa tekee siitä ruokaisamman. Salaattia voi syödä myös pääruuan kanssa eikä sitä kannata unohtaa, se tekee ateriasta juhlavamman erityisesti kastikkeen kanssa! Mistä tahansa mehusta voi tehdä mehukeittoa kun ostaa perunajauhoja, meillä harrastetaan niitä ympäri vuoden, puurosta saa silloin aterian. Melkein kaikki jouluateriaan tarvittavat tarvikkeet ovat sellaisia että käyttöä löytyy myös joulun jälkeen (valkosipuli, sipuli, suola, pippuri, etikka, ruokaöljy, sinappi, kaneli, perunajauhot), muu tuleekin varmaan kerralla syödyksi.

Hyvää joulua!

Kommentoi juttua: Pienen budjetin joulumenu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X