Pihlajanmarja on terveyspommi

Pihlajanmarja on paljon muutakin kuin tilhen ravintoa, ja monia kauhistuttaa pihlajanmarjojen hapan maku, jonka aiheuttavat parkkiaineet ja sorbiinihappo.

Syksyllä kauniin punaisena hehkuvien pihlajanmarjojen kirpeys kuitenkin miedontuu ensimmäisten yöpakkasten jälkeen.

Pihlajanmarja (Sorbus aucuparia) on ravitsemuksellisesti oikea terveyspommi. Kotimaiset, torjunta- ja säilöntäaineista vapaat luonnonmarjat sisältävät runsaasti karoteenia ja C-vitamiinia.

Monikäyttöisen marja yhdistetään usein jonkin toisen marjan tai hedelmän kanssa, jolloin maku pehmenee. Pihlajanmarjan satokausi ajoittuu syksyyn samoihin aikoihin omenoiden kanssa. Omena sopiikin hyvin pihlajanmarjan kaveriksi hilloihin, hyytelöihin ja mehuihin.

Perinteinen tapa käyttää pihlajanmarjaa on valmistaa siitä hyytelö, jota tarjotaan esimerkiksi smetanasorsan, hirvipaistin tai lampaankyljysten lisukkeena.

Kokeileva leipuri käyttää pihlajanmarjoja rohkeasti myös leivonnaisissa. Marjat maustavat mukavasti pannukakkua ja tuovat vaihtelua omenapiirakkaan. Kokeile myös Maximin päärynätorttua ja metsämiehen juustosydämiä.

Avainsanat

Keskustelu

Meillä pihlajat pihalla notkuvat marjoja, mutta jotenkin olen arkajalka tekemään niistä mitään. Todella tyhmää koska ne tosiaan ovat huippu terveellisiä.

Jos pistän pihlajanmarjoja vaikka pannukakkutaikinaan, niin pitäisikö niitä jotenkin esikäsitellä, vai voiko ne vaan sellaisenaan heittää sekaan?

Minä olen useana vuonna tehnyt pihlajanmarjahyytelöä ja gourmet-herkkua arvostaville ystäville olen jakanut joululahjaksi. Maistuu upealta riista- ja muidenkin liharuokien kanssa.

Oma vinkkini (tai itse asiassa Mysi Lahtisen resepti HeSa:sta takavuosilta): tee pihlajanmarjamehusta vispipuuro. Siis puolukan tai muun marjan sijasta pihlajanmarjoista mehu, mannaryynejä ja lopuksi vispaus kuohkeaksi haaleana. Todella hyvää!

Olen vimmatusti etsinyt netistä pihlajanmarjahyytelön ja hillon ohjetta, sitä missä on omenaamukana. En löydä tai en osaa klikata oikeasta kohdasta. HELP PLEASE

tein juuri hilloa hillosokerilla pihlajanmarjoista,ensin pesin marjat.Kun olin keittänyt hillon muusasin koko homman sauvasekoittimella samettisen pehmeäksi,niin sain kaikki kuidut ja siemenet myös talteen.

Paras pihlajanmarja-omenahilloni ohje, olkaapa hyvät:
500 gr marjoja, pestyjä, siivottuja + samanaverran omenanlohkoja + 5 dl vettä
keitetään 10 minuuttia lempeästi
Sokeria 8 – 10 dl, keitä vielä 10 minuuttia, kuori vaahto pois, jos sitä on
Jäähdytä, purkita

Tein tämän tuoreista marjoista, tuli aika hailakkaa
Tein toisen erän pakastuksessa olleista marjoista + punaisista omenoista, tuli kauniimman väristä.
Etsin ohjetta turhaan Kotilieden sivuilta, onneksi löysin papereistani vanhan tiedon!

pihlajamarjasta tulee hyvää likööriä…ja kaiken lisäksi helppo tehdä. Voi antaa esim. joululahjaksi ystäville ja sukulaisille. tarvitset vain pihlajanmarjoja, vodkaa ja sokeria, antaa tekeytyä esim. 2kk ja sitten siivilöi pulloon. ja vielä kun tekee oman etiketin niin on kiva antaa lahjaksi.

Pihlajamarja hillo on erittäin hyvää nokkoslettujen kaverina. Todellinen terveyspommi. Ja hilloa voi laittaa myös ruokiin, antaa mukavaa kirpeyttä ja samalla makeutta. Esim. kastikkeet ja pataruoat. Ja vaikkapa vaniljajäätelöön ”kastikkeeksi”.

Löysinpä parin vuoden takaisen ohjeeni täältä edelleen.
Aion tänä vuonna myös tehdä samalla ohjeella, omenat mukana.
Ystäväni ilahtuivat lahjapurkeistani silloin, kenties vieläkin!
Kokeilkaa, melkein ilmaiset tuotteet saatavilla taas!

Tässäpä yksi oiva ohje pihlajanmarjahyytelöksi, jota olen käyttänyt jo vuosikymmenet – takaan, että on maukasta ja täyttävää:
0, 5 kg pihlajanmarjoja, tilhet karistettu ennen käyttöä
2 keskikokoista punasipulia
625 g sokeria
1 tl suolaa
Keitä satsia 1h. Silitä karistettuja tilhiä lempeästi ennen keittämistä. Purkita satsi ja tilhet. Nauti!

Viiniohjeesta puolet(n2,5kg)puhtaita pihlajanmarjoja,750g rusinoita,sokeria 6,5¨kg.Viiniohje löytyy Barshop ja Biovital Kotiviiniojheesta.Melkko Oy.Parasta kotiviiniä ikinä

No minä olen usein miettinyt kun pihalla on Pihlaja jotta kaadan sen, mutta jossain muistini perukoilla on mummoltani saama tieto että marjat ovat happamia mutta eivät myrkyllisiä ja niitä voi syödä ihan puusta suoraan?? Te jotka tiedätte, kertoisitteko muistanko oikein?

aika jännä, että kukaan ei sitten vastaa oikeisiin kysymyksiin. Tuossa alkupuolela kysyttiin, pitääkö esikäsitellä jotenkin, jos laittaa vaikka pannariin.

Pihlajanmarjojen karvas maku mietonee ensimäisten pakkasten jälkeen, pakastaminen tekee saman. Eri puissa on eri makuisia marjoja. Maista ennen poimimista. Pannukakkuun lisättävät marjat voi lisätä sellaisenaan tai kiehauttaa ne pienessä määrässä sokerilientä.

Pakastan kauniita terttuja ja käytän niitä tarjoiluvadin koristeena (samalla lisäkkeenä) joulukinkulle ym.

Olen laittanut aina marjat marjoina enkä missään nimessä keitä kun teen likööriä. Tein myös pihastamme Sorbus-pihlajasta hilloa.
Sen maku on hyvin kiehtova ja mietin että se sopisi rasvaisen possunkin kanssa.
Tänä vuonna pihlajanmarjat tuntuvat olevan tavanomaistakin makeampia…

Teen paljon kotiviinejä eri aineista ja omena / pihlajanmarja sopii hyvin yhteen.
Käytän kahta hiivaa et jaksaa käyttää sokerin loppuun

Minä pakastan pihlajamarjat ja syön sitten talvella.
Ne ovat aamupuurossa tai paljaaltaan hyviä.

Happamia sano kettu ?
Minä napsin pihlajanmarjoja kulkiessani ,ei liikennewäylien liki , olen myös tehnyt hyytelöitä mehuja …..
Hywiä ja terweellisiä karkkeja

Kuivatkaa pihlajanmarjat kuivurissa ja jauhakaa tehosekottimessa. Ei katoa vitamiinit. Jauhetta voi käyttää jogurtin kanssa, puurossa leipomisissa ym. Ja maku on mahtavaa.

Kommentoi juttua: Pihlajanmarja on terveyspommi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X