Ruoka

Piimä – monikäyttöinen hapanmaitotuote mehevöittää leivonnaiset ja jälkkärit

Piimä on arjen monikäyttöinen hapanmaitotuote. Se sopii ruokajuomaksi, mutta sitä voi hyödyntää myös jälkiruoissa ja leivonnaisissa. Piimästä voi tehdä myös helposti juustoa tai vaikkapa pulleat pikkupannarit.

Piimä on maidosta hapattamalla valmistettu hapanmaitotuote. Maultaan se on miedon hapanta ja rakenteeltaan maitoa sakeampaa. Piimä sopii ruokajuomaksi, mutta myös monipuolisesti ruoanvalmistukseen ja leivontaan.

Lue myös: Rahka vai maitorahka? Hyödynnä monipuolinen proteiinipommi jälkkäreissä, leivonnaisissa ja välipaloissa

Piimä on elintarvikkeena hyvin vanha. Aikaisemmin hapattaminen oli ainoa tapa saada maito säilymään käyttökelpoisena pidempään.

Piimä valmistetaan maidosta lisäämällä siihen hapatteita. Hapatteet ovat luonnosta peräisin olevia maitohappobakteerien viljelmiä, jotka muuntavat piimän happamaksi ja luovat sille tyypillisen maun. 

Kirnupiimäksi tai kirnumaidoksi kutsutaan voin valmistuksen yhteydessä hapatettua maitoa, josta voirasva on kirnuamalla erotettu. 

Muita piimälaatuja ovat muun muassa talouspiimä ja rasvaton piimä sekä Itä-Euroopassa ja Yhdysvalloissa suosittu pirskahteleva kefiiri. Myynnissä on myös laktoositonta piimää, luomupiimää ja eri tavoin marjoilla maustettua piimää. Funktionaaliset piimälaadut puolestaan sisältävät tiettyä bakteerikantaa. Niitä ovat muun muassa Gefilus-piimät, Rela-piimät ja Acidofidus-bifidus-piimät, jotka sopivat parhaiten juomaksi sellaisenaan.

Piimässä on samoja ravintoaineita kuin maidossa. Se sisältää luonnostaan muun muassa kalsiumia, B-vitamiineja, jodia ja proteiinia. Luomupiimää lukuunottamatta moni piimä on lisäksi täydennetty D-vitamiinilla.  

Piimä sopii ruoanvalmistukseen ja leivontaan

Piimä on ruoanlaitossa ja leivonnassa usein ujosti taka-alalla, vaikka sen vaikutus niin ruokien makuun kuin leivonnaisten rakenteeseenkin on merkittävä. 

Piimä tuo ruokien makuun lempeää happamuutta ja tekee monen leivonnaisen koostumuksesta ihanan mehevän. Lisäksi piimä parantaa erityisesti leivonnaisten säilyvyyttä. 

Vanhetessaan piimän maku muuttuu happamammaksi, mutta sopii edelleen käytettäväksi. Parasta ennen -päiväyksen ylittänyt piimä sopii hyvin vaikka lettuihin, pannukakkuun tai piirakantäytteeksi, jos et halua sitä enää sellaisenaan käyttää.

Piimätölkkiä ei kannata ravistaa, sillä hölskyttäessä piimään sekoittuu ilmaa ja sen rakenne kärsii. Sen sijaan piimäpurkkia on hyvä käännellä muutaman kerran ylösalaisin ennen kuin juoman kaataa lasiin.

Kokosimme alle ohjeita, joita varten ostoskoriin kannattaa napata piimäpurkki tai toinenkin.

Piimä mehevöittää makeat leivonnaiset

Kahvikakkujen klassikko eli piimäkakku saa piimästä mehevyyttä ja makua. Klassikkoon saa jujua lisäämällä piimän makupariksi pirteitä puolukoita.

Itsenäisyyspäivän kakku leivotaan suomalaisia raaka-aineita kunnioittaen piimästä ja talkkunasta. Ripaus piparkakkumaustetta tuo mehevään kahvikakkuun lämpimän mausteisen vivahteen.

Kesäkurpitsa-suklaakakku yllättää mehevyydellään. Leivo piimän ja kesäkurpitsaraasteen pehmentämä kakkupohja ajoissa valmiiksi ja viimeistele suussa sulavalla tuorejuustokuorrutteella juuri ennen tarjoilua. 

Kahvikakkuko muka kuiva? Höpsistä! Tässä supermehevässä, piimän pehmentämässä aikuisten jouluisessa suklaa-kahvikakussa maistuu ihanasti kahvi ja rommi. 

Kinderkakku on pääsiäisen makein herkku, jonka pääosassa ovat suositut suklaamunat. Kinderkakku tehdään uskomattoman helppoon sekoitettavaan kakkupohjaan. Kakkupohjassa on piimää ja täyttessä on sulatettuja Kinder-munia sekä herkullista tuorejuustoa.  

Piimä on erityisen hyvä neste kakkutaikinoissa, mutta sopii erinomaisesti myös piirakkataikinaan ja leivosten raaka-aineeksi. Mustikka-piimäleivoksessa maistuu Suomi ja se onkin erinomainen leivonnainen itsenäisyyspäivän kahvipöytään. Rukiinen pohja, täytteen pehmeä piimä-valkosuklaa ja mustikkahillo muodostavat yhdessä puhdaslinjaisen ja herkullisen makuliiton.  

Pellillinen omenapiirakkaa on mainio vierastarjottava ja viikonlopun herkkujälkkäri. Tässä reseptissä tilkka piimää tekee omenapiirakasta erityisen mehevän. 

Maisemakahvilan raparperipiirakka on herkullinen ja helposti muunneltava piirakkaresepti, joka hurmaa poikkeuksetta niin leipurit kuin kyläilijätkin. Mehevän piirakkapohjan juju piilee piimässä. Herkullinen täyte sekoitetaan rahkasta, raparperista ja kananmunista. Pintaa peittää rapea muruseos. Nappaa ohje talteen myös muita sesonkeja silmällä pitäen. Raparperin sijaan tämä supersuosittu piirakka onnistuu myös marjoista tai omenoista.

Joululeivät ja -limput leivotaan piimään

Moni joulunajan klassikkoleipä leivotaan perinteisesti piimään. Saaristolaisleipä on ikisuosikki, jonka lempeän hapan maku syntyy piimästä. Kokeile perinteistä ohjetta uudella twistillä ja lisää piimän makupariksi tyrniä. Kotimaiset happamat marjamehut ja marjarouheet sopivat loistavasti maustamaan saaristolaisleipää. Kokeile tyrnin lisäksi myös puolukkaa.

Piimälimppu on joulun perinteisimpiä leipiä. Tämä perinteinen ohje on lähtöisin Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen kotitalousopettajan koulutuslinjan arkistoista Sturenkadulta. 

Kauniin pyöreä saaristolaislimppu yhdistää kaksi joulun suosikkia ja tarjoaa tuttuja makuja uudessa muodossa. Piimän, leipäsiirapin ja jauhojen ohella taikinaan lisätään ripaus kuminaa.

Jos etsit perinteisen joululimpun ohjetta, tartu tähän reseptiin. Perinteinen joululimppu on Kotilieden iki-suosikki vuodelta 1968. 

Luumulimppu on ihana ruokalahja. Hillolla mehevöitetty limppu leivotaan juurileivän tapaan ja nesteenä käytetään piimää. Vuokaleivän rakenteesta saa tiiviin, kun muotoiluvaiheessa painelee taikinasta ilmakuplat pois.

Piimä pehmentää sämpylät ja skonssit 

Piimä sopii erinomaisesti myös sämpylöiden ja skonssien leivontaan.

Ruis-piimäsämpylät ovat maukkaita pelkän voinokareen kera. Sämpylöitä kannattaa leipoa aina tuplamäärä ja pakastaa osa myöhempää herkkuhetkeä varten. Anna sämpylöiden joko sulaa rauhassa tai nosta ne tarjolle uunin kautta. 

Kierresämpylöiden taikina leivotaan piimään ja täytteeseen tyhjennetään jää­kaapin vegetah­napurkit. Oliivit, pesto ja aurinko­kuivatut tomaa­tit surahtavat tahnaksi teho­sekoittimessa. Kierresämpylä­taikinan voi tehdä valmiiksi jääkaap­piin ja paistaa aamulla. 

Klassinen englantilainen iltapäiväteen kanssa tarjottava piimään leivottu skonssi on uskomattoman nopea valmistaa. Tarjoile ne puolukkacurdin ja kermavaahdon kanssa. Myös hieman hapan smetana toimii loistavasti lisukkeena. Tee puolukkacurd tarjouilua edeltävänä päivänä, jotta se ehtii jähmettyä viileässä. 

Myös sitruunalla maustetut skonssit ja itsetehty appelsiinimarmeladi maistuvat aamupalapöydässä tai brunssilla. Piimäpohjaisten skonssien väliin sopii maustamaton jogurtti, tuorejuusto tai kermavaahto. 

Piimäpohjaiset spelttirieskat sekä suositut kaurateeleivät ovat yksinkertaisen hyvänmakuisia ja vieläpä varsin helppoja valmistaa. Tarjoille rieskat yhdessä aidon voin kanssa.

Piimä piristää jälkiruoat

Piimä tuo moniin jälkiruokiin raikkautta ja keveyttä. Esimerkiksi pannacotta muuttuu piimän happamuuden ansiosta maultaan perinteistä pirteämmäksi. Valkosuklaa-piimäpannacotta on täydellinen päätös juhla-aterialle: makea, muttei liian raskas. Kaneli maustaa jälkiruoan jouluisaksi ja lakkahillo viimeistelee makuelämyksen. 

Jälkiruoaksi valmistuu helppotekoinen maidosta, piimästä ja kondensoidusta maidosta valmistettu jäätelö, joka aateloidaan kahvi-kinuskikastikkeella ja keksinmuruilla. Herkku valmistuu ilman jäätelökonetta, tarvitset vain pakastimen. 

Pino pulleita pannareita piristää aina. Erityisen ihania ja pullukoita pikkulettuja saat, kun teet taikinan piimästä. Piimä antaa letuille myös ihanan happaman makuvivahteen, joka sopii makeiden täytteiden seuraan täydellisesti. Mustikkapannukakut ja mustikkamehusta keitetty mustikkasiirappi aloittavat viikonloppuaamun tukevasti ja sopivat myös makeannälkään. 

Lue myös Anna.fi: Proteiinipitoiset rahkaletut ovat mehevän herkullisia – kokeile myös rahkamoussea tai rahkasmoothieta

Pyöräytä piimästä välipalat, pikkusyötävät ja juomat 

Kananugetit on herkullista pikkusyötävää ja helppo tehdä itse. Itse tehtyjen kananugettien salaisuus on pehmeä sisus ja rapea kuori. Marinoi rintafileet limetin ja piimän seoksessa ennen panerointia. Uunissa paistetut nugetit eivät ole niin rasvaisia kuin uppopaistetut.

Piimästä voi valmistaa myös helpon juuston. Piimää, täysmaitoa, kananmunia ja suolaa – siinä kaikki, mitä tarvitset piimäjuuston valmistamiseen. Jos kaipaat makuun jujua, lisää mausteeksi katajanmarjoja sekä rosmariinia.

Puolukoita, piimää ja ripaus sokeria taittamaan happamuutta – siinä kaikki mitä tarvitset maukkaan puolukkapiimän valmistukseen.

Kevyt marjarahka on todellinen proteiinipommi, joka maistuu ihanalta treenin jälkeen. Piimästä, rahkasta ja kananmunista valmistuu pehmeä ja täyttävä pohja, jonka makua voi tuunata erilaisilla marjoilla ja hedelmillä. 

Piimä sopii erinomaisesti myös erilaisiin ohukaistaikinoihin. Nesteenä voi käyttää taikinassa piimää, oli kyse sitten suolaisista tai makeista ohukaisista. Nopeasti syntyvät perunablinit saavat piimästä aavistuksen happamuutta. Mehevät maissipannarit kätkevät sisäänsä myös piimää.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Piimä – monikäyttöinen hapanmaitotuote mehevöittää leivonnaiset ja jälkkärit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.