Ruoka

Piirakka hurmaa aina – kokosimme Kotilieden kautta aikojen parhaat makeat ja suolaiset piirakkaohjeet

Piirakka voi olla makea tai suolainen, vegaaninen tai gluteeniton - varmaa on, että piirakka on kahvipöydän klassikko, joka sopi myös pikkunälkään, lounaaksi tai buffetpöydän tarjottavaksi. Kokosimme ohjeet ja vinkit, joilla leivot elämäsi parhaat piirakat.

Piirakka on leivonnainen, joista jokainen löytää varmasti suosikkinsa. Näillä ohjeilla onnistut sekä piirakkapohjan valmistuksessa että piirakan paistamisessa. Nappaa myös parhaat ideat täytteisiin sekä gluteenittomien että vegaanisten piirakoiden ohjeet.

Lue myös: Leivo valmistaikinasta: Helppo sipuli-oliivipiirakka, karpalo-mantelikranssi ja 5 muuta nopeaa leivonnaista

Piirakka – leipojan parhaat niksit

Piirakkapohja vaatii leipojalta omat niksinsä. Käytä kylmiä raaka-aineita ja mittaa taikina-ainekset tarkasti, jotta piirakkapohjasta tulee juuri sopivan kiinteä. Sekoita ainekset nopeasti ja käsittele taikinaa muutoinkin mahdollisimman vähän, jotta siihen ei muodostu sitkoa. Jos omistat monitoimikoneen, on taikina helpointa pyöräyttää sen leikkuuterillä.

Piirakkapohja on helppo tehdä makeana tai suolaisena, gluteenittomana tai vaikkapa vegaanisena. Kaupan valmistaikinat ovat oikaisijan unelma ja niitä löytyy moneen makuun ja tarpeeseen. 

Piirakkapohja on helppo leipoa myös itse. Suolainen piirakkapohja valmistuu helpoimmillaan vain kolmesta tai neljästä raaka-aineesta, ja tarvittaessa sitä voi käyttää myös makeisiin piirakoihin. Makea piirakka onnistuu myös murotaikina- tai pullapohjaisena. 

Piirakkavuoka valitaan tilanteen mukaan, sillä ei ole aivan sama millaista vuokaa käytät leivontaan. Osa vuoista ei kaipaa voitelua, toiset voi huoletta laittaa sekä uuniin, pakastimeen että astianpesukoneeseen. Ota piirakkavuokaa valitessasi huomioon paitsi valmistusmateriaali myös sen koko. Mitä suurempi ja laakeampi vuokasi on, sitä nopeammin piirakka paistuu.

Piirakan paistaminen

Runsastäytteisissä piirakoissa ja tortuissa piirakkapohjaan kannattaa pistellä reikiä haarukalla, jotta pohja kypsyisi tasaisemmin. Esipaista piirakkapohja, jos piirakassa on hyvin kostea täyte. 

Piirakka paistetaan uunin alatasolla, jotta piirakkapohja ennättää kypsyä ennen kuin pinta pääsee palamaan. Piirakka on kypsä, kun se keskeltä kevyesti painettaessa tuntuu kiinteältä ja reunat alkavat irrota piirakkavuoan reunoilta. Jäähdytä piirakka huolellisesti ennen kuin irrotat sen vuoasta. 

Suolainen piirakka hurmaa kinkku-, lohi- tai kasvistäytteisenä

Suolaiset piirakat ovat illanistujaisten suosikkeja, mutta maistuvat myös lounaalla salaatin kera tai iltapalaksi teekupposen kera. Onko suosikkisi syksyinen sienipiirakka, mehevä juustopiirakka, klassinen kinkku- tai lohipiirakka vai leivotko piirakan sittenkin mieluiten kasvistäytteellä? 

Lue myös Anna.fi: Leivo pellillinen piirakkaa tai kakkua – nämä suolaiset ja makeat peltileivonnaiset vievät kielen mennessään

Makeat piirakat seuraavat ruokavuoen juhlia ja sesonkeja

Makeat piirakat ovat kahvipöydän klassikoita. Makean piirakan täytteessä voi käyttää esimerkiksi marjoja, erilaisia hedelmiä tai vaikkapa suklaata tai kookosta. Ja kukapa voisi vastustaa perinteistä toscapiirakkaa tai kinuskia sisälleen kätkevää banaanipiirasta?

Erilaiset marjapiirakat lienevät makeista piirakoista suosituimpia. Ne kuuluvatkin kiistatta suomalaiseen ruokavuoteen. Loppukesästä piirakka leivotaan omenoista tai luumuista, keväällä raparperista. Joulupöydän suosikkeja ovat erilaiset suklaiset piirakat.

Piirakka sopii myös erityisruokavalioon

Gluteenitonta tai vegaanista ruokavaliota noidattavankaan ei tarvitse jäädä nuolemaan näppejään. Kun teet buffetpöytään muutaman vegaanisen ja gluteenittoman piirakan, et joudu miettimään tai merkitsemään mikä tarjottava sopii kenellekin.

Gluteeniton tai vegaaninen piirakka on aivan yhtä maukas ja mehevä kuin perinteinenkin. Gluteenittomaan ruokavalioon sopivia piirakoita voi tehdä helposti hyödyntämällä pohjassa gluteenitonta jauhoseosta. Gluteenittoman taikinan rakennetta kannattaa parantaa lisäämällä siihen esimerkiksi perunahiutaleita tai keitettyä raastettua perunaa.

Vegaaninen piirakka puolestaan onnistuu, kun korvaat maitotuotteet kasvipohjaisilla ja jätät kananmuna pois. Täytteet voi valita maun mukaan, kunhan varmistat niiden soveltuvuuden ruokavalioon. 

Tarkemmat ohjeet, vinkit ja ideat löydät alle kootuista jutuista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Piirakka hurmaa aina – kokosimme Kotilieden kautta aikojen parhaat makeat ja suolaiset piirakkaohjeet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.