Piirakkareseptejä maailmalta

Herkullisimmat piirakat valmistetaan nyt maailman tyyliin. Maukkaan mausteiset piirakat sopivat niin illanistujaisiin, välipalaksi kuin kahvipöytäänkin.

Perinteinen piirakkapohja kannattaa esipaistaa ennen täyttämistä. Näin se ehtii kunnolla kypsyä ja tulee rapeaksi. Esipaistaminen on erityisen tärkeää piiraissa, joissa on hyvin kostea täyte.

Vuokaan paineltua piiraspohjaa esipaistetaan uunissa 225 asteessa keskitasolla noin 10–15 minuuttia, kunnes taikina hieman kypsyy ja jähmettyy muttei saa vielä väriä.

Jotta taikinapohja pitää muotonsa esikypsennyksen aikana, sen päälle on hyvä painella alumiinifoliota tai leivinpaperi ja laittaa vielä päälle painoksi kuivattuja herneitä, papuja tai kypsentämätöntä riisiä.

Vinkki! Erityisen rapea pohjasta tulee, kun poistat paperin ja painot loppuvaiheessa ja paistat piiraspohjaa vielä 5 minuuttia sen jälkeen.

Piirakkaohjeita maailmalta

Intialaiset uppopaistetut vihannessamosat sopivat välipalaksi tai illanistujaisiin. Kolmikulmaiset nyytit tarjotaan perinteisesti mausteisen chutneyn kera.

Provencelaisen sipulipiirakan eli pissaladièren sipulitäyte on maustettu yrteillä. Maku viimeistellään oliiveilla ja anjoviksilla.

Itävaltalaisen struudelin rapea kuori kätkee sisäänsä omenoita, pähkinöitä ja rusinoita. Rapeutta täytteelle antavat keksinmurut.

Ohuen lehtimäisestä filotaikinasta syntyy maukas kreikkalainen feta-pinaattipiirakka eli spanokopitta.

Ranskalainen Quiche Lorraine -piirakka muuntuu helposti suomalaiseksi sienipiiraaksi. Lisämakua sille antaa vuohenjuusto.

Empanadat ovat eteläamerikkalaisia umpipiiraita. Täyte on usein kipakka ja lihaisa, mutta piiraita täytetään myös kasviksilla ja äyriäisillä sekä makeilla herkuilla.

Perinteinen brittiherkku, englantilainen luumukakku, saa mehevyyttä appelsiinista ja sitruunasta.

Hanki kunnon kaulin

Perinteinen puukaulin on oiva yleiskaulin. Se on hyvä jauhottaa, ettei taikina tartu siihen kiinni.

Teräskaulin on luonnostaan painava. Sen saa tarvittaessa jäähdytettyä kylmäksi jääkaapissa tai pakastimessa, mistä on apua esimerkiksi pikkuleipiä leivottaessa.

Silikonipintainen kaulin rullaa hyvin taikinalla eikä tartu siihen kiinni. Pinnoitetun kaulimen (esim. Patisse -kaulin) pintaan taikina ei myöskään tartu helposti.

Kiinnitä huomiota myös kaulimen painoon ja rullaamiseen. Painavaa ei tarvitse kaulittaessa erikseen painaa voimakkaasti kuten kevyempää. Parhaiten pyörii laakeroitu kaulin.

Lue myös:
Leipäreseptejä maailmalta
Piirakka sopii illanistujaisiin

Avainsanat

Keskustelu

Löytyykö amerikkalaistyylisen piiraan (esim. kirsikka) reseptiä? Sellaista jossa on ohut pohja ja kansi ja välissä paljon täytettä?

Kommentoi juttua: Piirakkareseptejä maailmalta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X