pinaattirisotto

Pinaatti tuo väriä ja voimaa – katso herkulliset reseptit

Monikäyttöinen ja voimakkaan makuinen pinaatti sopii silputtavaksi niin muhennoksiin, patoihin kuin leivonnaisiinkin.

Pinaattia popsiessa kannattaa kuitenkin muistaa, että se sisältää kalsiumia sitovaa oksaalihappoa, joten maitotuotteiden tarjoaminen pinaatin parina on paikallaan.

Pinaattiin kertyy helposti myös nitraatteja, minkä takia se olisi hyvä ryöpätä ennen käyttöä, eikä sitä suositella lainkaan syötettävän pienille lapsille.

pinaatti

Monissa, etenkin keskieurooppalaisissa ruokaohjeissa, käytetään kuitenkin paljon kypsentämätöntä pinaattia esimerkiksi salaateissa. Kyseinen pinaatti on salaatinomainen lehtipinaatti, joka on maultaan miedompaa kuin meillä usein myynnissä oleva Uuden-Seelannin pinaatti.

Jos pinaattia ei syö päivittäin eikä suuria määriä, voi Uuden-Seelannin pinaattiakin käyttää ryöppäämättä vaikka salaateissa.

Salaattien lisäksi pinaatti sopii esimerkiksi keittoihin, muhennoksiin, laatikoihin, ohukaisiin, juures- ja perunasoseisiin sekä sämpylöihin.

pinaattimuhennos

Intialainen pinaattimuhennos eli palak paneer on mausteisen maukas kasvisruoka, jonka voi tarjota vaikka riisin kera. Riisin kanssa tarjotaan myös pinaatti-linssipata, joka on todella helppo ja edullinen arkiruoka.

Kaikille kelpaavaa kasvisruokaa ovat perinteiset pinaattiletut, jotka voi tehdä yhtä hyvin tuoreista pinaatin lehdistä kuin pakastepinaatistakin.

Valkoviinillä, parmesaanilla ja pinjansiemenillä maustettu pinaattirisotto puolestaan on lohturuokaa parhaimmillaan: pehmeää, täyteläistä ja täyttävää.

pinaattipasta

Pinaattia voi käyttää myös pestokastikkeeseen basilikan sijaan. Maukas pinaatti-cashewpesto muodostaa kesäkurpitsapastan kanssa oivan arkiaterian.

Hiukan haastavampi pasta-ateria on pinaattipapardelle, joka syntyy omatekoisesta, pinaatilla höystetystä tuorepastasta.

pinaattipannarit

Pehmeät pinaatti-ricottapannarit tai tuhdit pinaattiuunimunat sopivat tarjottavaksi yhtä hyvin iltapalalla kuin aamiaisella. Pinaattikohokas puolestaan kruunaa juhlavan viikonloppubrunssin.

Valkosipulilla, suolalla ja pippurilla maustettu haudutettu pinaatti on helppo ja hyvä lisuke kala- ja liharuoille.

Pinaatista, tomaatista ja sipulista syntyy veronalainen kasvislisuke, jonka voi tarjota lihan, kalan, makkaran tai broilerin kera tai pastan kastikkeena.

pinaattipiirakat

Pinaatti sopii mainiosti myös suolaisiin leivonnaisiin, joissa se saa usein makuparin jostakin juustosta. Feta-pinaattipiirakka kuuluu suolaisten piirakoiden klassikoihin, pienissä pinaatti-ricottapiiraissa maistuu myös parmesaani, ja pehmeät pinaatti-juustokehrät saavat makua sinihomejuustosta.

Lisää ruokaideoita pinaatista:
Parhaat pinaattireseptit
Pinaatti antaa makua leivonnaisiin
Piristystä pinaatista
Ruoka.fi: Pinaatti-sienitortilla

Lähde: Kotimaiset kasvikset

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pinaatti tuo väriä ja voimaa – katso herkulliset reseptit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X