Pinaattipestoa, ratatouillerelissiä, pikkelöityjä itämaisia kasviksia ja muita mainioita säilöntäohjeita

Purkit kolisevat sadonkorjuuaikaan, kun lasitölkkeihin ladotaan kurkkuja, tomaatteja ja muita kasviksia. Kesän parhaat maut pysyvät tallessa herkullisiin mausteliemiin säilöttyinä.

Mehukkaat tomaatit ovat parhaimmillaan intialaisessa tomaattipyreessä. Tuoreet tomaatit paahdetaan uunin lämmössä, jotta niiden maku tiivistyy vastustamattoman intensiiviseksi. Pyreen ehdoton vahvuus on mausteisuus ja maustekaapista kannattaakin kaivaa esille chilijauhe, juustokumina, kurkuma ja sinapinsiemenet. Valmis sose säilyy lasipurkissa viikon, mutta sen voi myös pakastaa jääpalamuotteihin myöhempää käyttöä varten.

kaali-fenkolisalaatti

Aasialainen fenkoli-kaalisalaatti ei ole hätäisen kokin ruokaa, mutta se palkitsee ruhtinaallisella maullaan. Kiinankaali- ja fenkolisuikaleet laitetaan lasipurkkeihin ja päälle kaadetaan inkiväärinen mausteliemi. Viikon kuluttua herkkusalaatti on valmis nautittavaksi esimerkiksi hampurilaisten tai hodarien välissä.

relissi

Kulinaristien mekassa eli Ranskassa arvostetaan puhtaita makuja, mistä provencelainen ratatouille on mainio osoitus. Kotikokki loihtii samaiset selkeät maut omassaan keittiössään ratatouillerelissin muotoon. Lasipurkkiin sujahtaa kesäkurpitsaa, munakoisoa, paprikaa ja sipulia – tuoreita yrttejä unohtamatta. Viimeisen silauksen kesäinen vihannesrelissi saa siideriviinietikalla terästetystä mausteliemestä, jonka ansiosta herkku puhkeaa täyteen kukoistukseensa.

pinaattipesto

Rutkasti rautaa ja paljon makua – sitä on tiedossa pinaattipeston kokeilijalle. Tuore pinaatti saa rinnalleen perinteisestä pestosta tuttuja makuja: basilikaa, pinjansiemeniä, oliiviöljyä ja parmesaanijuustoa. Valkosipulinkynnet ja raastettu sitruunankuori tuovat omat vivahteensa raikkaalle herkulle. Tuhti pinaattihöystö on omiaan maustamaan pastat ja suolaiset leivonnaiset, joten erilaisia käyttökohteita löytyy yllin kyllin. Vihreä herkku kannattaakin pakastaa jääpalamuoteissa, jotta sen käyttö on mahdollisimman vaivatonta.

pikkelöidyt kasvikset

Monipuolinen ja värikäs säilyke syntyy kukkakaalista, porkkanoista ja sokeriherneistä. Pikkelöidyt itämaiset kasvikset saavat ylleen riisiviinietikalla terästetyn liemen, jonka joukossa uiskentelee korianterinsiemeniä. Kaunis purkki herkullisine kasviksineen on oiva ruokalahja kyläilyreissulle mennessä, eikä lahja taatusti jää kaapin perälle pyörimään!

punasipulit

Mikä olisikaan maukkaampi lisäke liharuoille kuin mustaherukkamarinoidut punasipulit, sillä purppuranpunaisina loistavat sipuliviipaleet antavat niin näköä kuin makua ruoalle. Kesäisessä säilykkeessä mustaherukan viehättävät aromit suorastaan kilpailevat punasipulin kipakan maun kanssa. Mausteliemen ikimuistoisen maun takana ovat aromikas mustaherukkamehu ja pistävä punaviinietikka. Helppotekoinen herkku kerää ihailijoita takuuvarmasti, joten sipuleita kannattaa valmistaa kerralla useampi purkillinen talven varalle.

kesäkurpitsachutney

Meheviä keltaisia ja kauniita vihreitä kesäkurpitsoita – kaikki pihamaan kurpitsat päätyvät purkkiin väristä riippumatta. Maukkaassa kesäkurpitsachutneyssa hentoaromiset kurpitsat saavat rinnalleen roppakaupalla mausteita: juustokuminan siemeniä, kurkumaa ja korianterinsiemeniä. Viimeisen silauksen tuovat tuore inkivääri ja kipakka chili, jotka antavat muuten herkkäaromiselle chutneylle kaivattua potkua.

inkiväärikurkut

Suomen olosuhteissa viihtyvät avomaankurkut saavat uuden muodon inkiväärillä maustettujen kurkkujen reseptillä. Mehevien kurkkujen lisäksi purkit täytetään perinteiseen tapaan valkosipulinkynsillä, tillinkukinnoilla ja mustaherukanlehdillä. Eksoottinen mausteliemi saa itämaisen vivahteen, kun väkiviinaetikan joukkoon ujutetaan tuoretta inkivääriä. Viikon odottelun jälkeen kurkut voi kaivaa ulos purkista herkkuhetkeä varten.

Lisää säilöntäohjeita:
Porkkana sopii säilöntään
Säilötään hilloja
Säilöminen varastoi suven sadon
Marjat säilöön mehuina ja hilloina
Sienet säilöön
Ruoka.fi: Säilö sadon parhaimmisto

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pinaattipestoa, ratatouillerelissiä, pikkelöityjä itämaisia kasviksia ja muita mainioita säilöntäohjeita

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X