Ruoka

Pinot noir kannattaa tarjota viilennettynä – raikas punaviini sopii erityisen hyvin riistan, broilerin ja kalan makupariksi

Pinot noir on viljelyalaltaan kuudenneksi suosituin punainen rypälelajike, mutta laadultaan aivan kärjessä. Siitä syntyy vivahteikkaita viinejä, jotka viihtyvät etenkin syksyn ruokien kanssa.

Pinot noir on kotoisin Bourgognesta, Ranskasta. Euroopassa rypälettä viljellään myös Italiassa, missä se tunnetaan nimellä Pinot nero sekä Saksassa, missä sitä kutsutaan Spätburgunderiksi. Euroopan ulkopuolella Pinot noiria viljellään Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, Chilessä sekä Yhdysvalloissa Kaliforniassa ja Oregonissa. 

Pinot noir viihtyy erityisesti viileillä alueilla, joissa rypäleestä kehittyy hapokkaita ja vivahteikkaita viinejä. Kuumassa ilmastossa rypäleet kypsyvät varhain eikä niihin kehity yhtä moninaisia aromeja.

Pinot noir makumaailma

Pinot noir on pieni, nimensä mukaan lähes musta ja ohutkuorinen rypäle. Se sisältää paljon sokeria, aromeja ja happoja. Rypäleet ovat hyvin ohutkuorisia, minkä vuoksi niistä valmistetut viinit ovat usein vähätanniinisia, ja niiden väri on harvoin syvän tumma. 

Pinot noirit ovat yleensä keskitäyteläisiä tai keveitä ja niiden punainen väri on läpikuultava. Pehmeä ja vivahteikas tuoksu vaihtelee viinin alkuperän ja iän mukaan hapokkaasta ja terävän marjaisesta samettiseen ja orvokkiseen.

Nuoren Pinot noirin aromeja ovat punaiset marjat, kuten mansikka ja vadelma sekä ruusu, orvokki ja minttu. Kypsemmissä viineissä voi olla kuivien lehtien ja orvokkien vivahteita. Tynnyri- ja pullokypsytyksen myötä mukaan tulee myös mausteisuus, paahtoleipä, vanilja sekä nahka.

Pinot noir ja ruoka 

Pinot noir on loistava viini syksyisten ruokien seuraan. Herkkutatit ja muut sienimetsän antimet sekä riistalinnut sisältävät maanläheisiä, metsäisiä makuja, joita hapokkaan marjaisat, keskitäyteläiset pinot noirit nostavat hyvin esiin. 

Broileri, juurekset ja lisukkeista riippuen myös paistettu vaalea kala maistuvat pinot noirien kanssa. Myös miedot juustot, kuten brie, on viinille hyvä makupari.

Tarjoilulämpötila 

Pinot noirit kannattaa muiden punaviinien tapaan tarjota mieluummin hieman viileinä kuin lämpiminä, sillä lämpötila kohoaa nopeasti lasissa. Viileämpänä viini maistuu raikkaammalta ja tasapainoisemmalta, ja sen tanniinit, hapot sekä alkoholi tuntuvat kevyemmiltä ja miellyttävämmiltä.

Mitä kevyempi eli vähemmän täyteläinen viini on kyseessä, sitä kylmempänä se kannattaa tarjota. Tuoreiden ja kevyiden viinien tarjoilulämpötila on  14–16 °C. Täyteläisemmät punaviinit nautitaan hieman huoneenlämpöä viileämpinä noin 16-18 asteisina.  

Säilyvyys 

Ihanteellista olisi nauttia pinot noir päivän kahden sisällä pullon avaamisesta, vaikkakin nuori, tanniininen ja voimakasalkoholinen viini saattaa säilyä useamman päivän avaamisen jälkeen.

Viinin säilyvyyteen vaikuttaa paljon se, minkä verran pullossa on viiniä jäljellä. Avattu pullo kannattaa tyhjiöpumpata, sulkea korkilla ja säilyttää viileässä – eli kotioloissa jääkaapissa.

Lue lisää Anna.fi: Joulupöydän punaviini x 6

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pinot noir kannattaa tarjota viilennettynä – raikas punaviini sopii erityisen hyvin riistan, broilerin ja kalan makupariksi

Lukija360784

Pinot noir kannattaa tarjota viilennettynä, ja jollekin muulle…

Sinun täytyy kommentoidaksesi.