Ruoka

Pipareiden koristelua lasten kanssa

Muotoile piparkakkutaikinasta hauskoja eläinhahmoja: dinosauruksia, lampaita, pöllöjä tai vaikkapa kissoja. Värikkäät eläinkuvioiset piparkakut tekevät joulun odotuksesta pikkuisen hauskemman ja makeamman. Lapset ovat mestareita koristelemaan karkeilla ja erivärisillä kuorrutteilla värikkäitä ja herkullisia pipareita. Eikä niiden syöminenkään ole vaikeaa!

Tänä jouluna perinteisten piparkakkukukkasten, -tähtien ja -sydämien rinnalla nähdään hauskoja eläinhahmoja. Dinosaurukset, pöllöt, kissat ja lampaat ovat erityisesti lasten mieleen. Eläinhahmoisia piparimuotteja löydät leivontatarvikkeita myyvistä kaupoista sekä askarteluliikkeistä. Keskity pariin hahmoon tai kokoa vaikka kokonainen eläintarha perinteisen piparkakkutalon sijaan. 

Lue myös: Yksisarvinen tehdään nyt piparkakkutaikinasta – katso video koristelusta!

Eläinkuvioisten piparkakkujen koristelussa vain mielikuvitus on rajana. Koristepikeeriä voi värjätä elintarvikeväreillä. Erilaisista makeisista, koristerakeista ja nonparelleista syntyy silmät, kuono, viikset sekä kaviot tai tassut.

piparkakkukranssi
Kokoa eläinhahmoisista pipareista piparikranssi ja päästä koristelussa mielikuvituksesi valloilleen. Kuva: Norman Ojanen

Paksulla pikeerillä rajaat, juoksevalla värität

Piparkakkujen koristeluun kannattaa käyttää tomusokerista, kananmunanvalkuaisesta sekä sitruunamehusta sekoitettua pikeeriä, joka on perinteistä tomusokeri-vesikuorrutetta kestävämpi eikä se kuivuttuaan sotke tai tahmaa esimerkiksi sormia. 

Piparit voi koristella vain ääriviivoja myöten tai värjätä pikeerillä vaikka kokonaan. Tätä varten kannattaa tehdä kaksi eripaksuista kuorrutetta. Paksummalla rajaat kuorrutettavan piparin reunat ja teet koristekuvioita. Juoksevammalla pikeerillä värjäät rajatun alueen ja koristelet helposti suuria aloja. Pikeerin paksuutta säädät yksinkertaisesti tomusokerin määrällä.  

Lue myös: Kuorrutus kruunaa pipari – helpot ohjeet!

piparkakkujen koristelu
Kokeile pikeerin paksuutta valuttamalla sitä lautaselle. Paksulla pikeerillä teet koristekuvioita, juoksevalla koristelet helposti suuria aloja. Kuva: iStock

Voit värjätä pikeerin elintarvike- ja geeliväreillä. Tarjolla on värejä kaikissa sateenkaaren väreissä, mutta jo pääväreillä eli sinisellä, punaisella ja keltaisella pärjää hyvin. Sekoita värejä samoilla opeilla kuin olet oppinut sekoittamaan vesivärejä. Kahta pääväriä sekoittamalla saat välivärin, suhteita muuttamalla sävy vaihtuu. Lisää väriä tipoittain, kunnes väri on riittävän tummaa. Joskus sävy muuttuu kuorrutteen kuivuttua. Kokeile sekoitussuhteita, kunnes olet tyytyväinen. 

Voi tehdä kerralla suuren määrän pikeeriä, jakaa sen kulhoissa osiin ja värjätä eri osiot haluamasi värisiksi. 

Lusikoi kuorrute pursotin- tai muovipussiin. Esimerkiksi pienet Minigrip-pussit ovat tukevia käyttää. Sulje pussi ja leikkaa alakulmaan pieni reikä, josta pursotat kuorrutetta.

Tee piparkakuista hauskat eläinhahmot

Kauppojen irtokarkkilaarit ovat todellisia aarreaittoja, jotka laittavat mielikuvituksen laukkaamaan ja luovuuden kukkimaan. Monet karkit ovat sellaisenaan liian suuria koristeluun, mutta veitsen tai keittiösaksien avulla niistä voi leikellä juuri mieleisensä kokoisia ja muotoisia paloja. Esimerkiksi lakritsista voi taiteilla eläimille kaviot, silmät ja korvat.

Myös erilaiset koristerakeet ja värikkäät nonparellit sopivat piparkakkujen koristeluun. Liimaa koristeet ja karamellit piparkakkuihin pikeerin avulla ja anna kuivua rauhassa. 

Lisää ideoita eläinpiparkakkujen koristeluun voit poimia alta. Ja parhaan piparkakkutaikinan ohjeen löydät puolestaan täältä.

piparkakkukissa
Hyödynnä pipareiden koristelussa karamelleja sekä koristerakeita ja nonparelleja. Kuva: Norman Ojanen

Pöllö

Piirrä ensin pöllön ääriviivat paksulla, tumman ruskealla pikeerillä. Rajaus pitää huolen, ettei väri pääse leviämään piparkakun reunojen ulkopuolelle. Levitä sitten vaaleanruskeaa koristepikeeriä keskelle piparkakkua. Leikkaa lakritsista nokka sekä varpaat ja kiinnitä ne kosteaan pikeeriin. Anna kuivua rauhassa, jotta eri väriset pikeerit eivät sekoitu keskenään. Levitä sitten tumman ruskeaa pikeeriä reunoille. Leikkaa silmät täytelakritsista ja kiinnitä ne kosteaan pikeeriin.

piparkakkupöllö
Pöllöä varten tarvitset jämäkkää ja juoksevaa pikeeriä sekä lakritsia, josta askartelet nokan, varpaat ja silmät. Kuva: Norman Ojanen

Dinosaurus

Valmista dinosaurusta varten kaksi eripaksuista pikeeriä. Rajaa paksummalla pikeerillä dinon ulkoreunat ja levitä juoksevaa pikeeriä sitten rajatulle alueelle. Kiinnitä nonparelleista hampaat, silmät ja varpaankynnet. Halutessasi voit tehdä karamelleista niskapuolelle ja selkään myös näyttävät koristekilvet.  

piparkakku dinosaurus
Piparkakkutaikinasta tehty dinosaurus on joulun hittipiparkakku. Pikeerin värjäät elintarvikeväreillä, silmät, hampaat ja kynnet syntyvät nonparelleista. Kuva: Norman Ojanen

Ressu

Nopea tapa koristella on myös dipata vastapursotettu pikeeri kokonaan nonparelleihin ja karkkirakeisiin tai ripotella koristerakeita suoraan vastapursotetun pikeerin päälle. Eri värisillä pikeereillä sekä karkkirakeilla piparkakkuihin saa hetkessä hohtoa väriä ja kimallusta.

ressu-piparkakku
Voi tehdä kerralla suuren määrän pikeeriä, jakaa sen kulhoissa osiin ja värjätä eri osiot haluamasi värisiksi. Kuva: Norman Ojanen

Samalla idealla voit koristella myös sudet, hirvet, lampaat tai vaikkapa oravat. Tai jos eläinhahmojen sijaan muumit ovat teillä suosiossa, voit taiteilla vaikka koko rakastetun muumiperheen. 

Lue lisää: Muumitalo on tunnelmallinen piparkakkutalo

Rajaa piparkakku aina ensin paksulla pikeerillä ja värjää rajattu alue juoksevammalla. Anna pikeerien kuivahtaa ennen kuin levität toista pikeeriä, jotta ne eivät leviä ja sekoitu keskenään. Pikeerin pinta kuivuu melko nopeasti, mutta kannattaa odotella muutama tunti tai vaikka seuraavaan päivään, jos esimerkiksi pakkaat koristellut piparkakut purkkiin päällekäin.

muumi-piparkakut
Piparkakkutaikinasta tehty muumiperhe ilahdutta lapsia ja lapsenmielisiä. Kuva: Norman Ojanen

Artikkeli on päivitetty 25.11.2019.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pipareiden koristelua lasten kanssa

Anonyymi

Joulu saapuu, ihanaa <3

Tulee hiki

Apua, paineet piparitalon tekemiseen kasvavat. Meillä on jo alettu muistutella, että kaupasta pitää ostaa piparien koristeita ja kysellä, milloin tehdään piparkakkutalo. Se on urakka, jonka voisin vallan hyvin jättää väliin. Lapsille puuhailu piparitaikinan ja namikoristeiden kanssa tietysti on kivaa.

Anonyymi

Kaupasta voi ostaa valmiin talon,joka vain kootaan,ja tietysti hauskin vaihe:koristellaan!
Helppoa ja kivaa<33333333

koko

ihanaa joulu tulee!!!!!!

same freek555521wq

EILRN TEIN KAKSI PELTIÄ PIPAREITA JA EN ole ehtinyt kun muutaman koristella tsamu

pettynyt YV lehden resetistä

Tulipa rosopintaisia pipareita kaine pitää kuorruttaa ja koristella.Lähteä kaupasta hakee koristus aineita.

Satu

Noin kunnianhimoiset koristelut sopii paremmin perfektionistiaikuisille. Olisi ollut kiva nähdä oikeasti lasten tekemiä, koristeltuja pipareita.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.