Ruoka

Leena voitti piparinleivonnan SM-kilpailun korona-aihetta koskettavalla pipariluomuksella – katso, miltä näyttää kultamitalin voittanut piparkakkupöytä

Tänä vuonna monelta jää perinteinen joulunvietto välistä. Leena tarttui aiheeseen ja voitti kultaa ajankohtaisella teoksellaan. Piparinleivonnan SM-kilpailu 2020 järjestettiin nyt kymmnettä kertaa.

Kymmenes Myllyn Parhaan Piparinleivonnan SM-kilpailu 2020 järjestettiin lauantaina 28. marraskuuta. Videopuhelun välityksellä järjestetyn kilvan aikuisten sarjan voitto meni tiukan kamppailun jälkeen Leena Taivalsaarelle Tampereelle. Leena on piparinleivonnassa jo tuplamestari: ensimmäisen Suomen mestaruuden hän voitti vuoden 2017 kilpailussa.

Leena otti tiedon voitosta vastaan liikuttuneena.

”Tämä kilpailu on minulle rakas harrastus. Joka vuosi sanon, etten lähetä enää yhtään kuvaa kilpailuun, kunnes huomaan että taas lähetin”, Leena sanoo ja nauraa.

”Tämä on toinen kerta kun voitin, mutta nyt päätin lopettaa huipulla. Leipomista jatkan ilman muuta.”

Lue myös: Kotilieden ruokaryhmän upeimmat pipariluomukset – katso kuvat

Piparinleivonnan SM-kilpailu 2020: tältä näyttää voittoteos

Leenan tekemässä pipariteoksessa komeilee illallispöytä aterimineen ja herkkuineen. Ruokapöydältä löytyy yksityiskohtaisesti taiotut kynttilät ja ruokalautaset, ja pöytää ympäröivät koristellut, tyhjät tuolit. Voittotyötä inspiroi maailmassa vallitseva koronaepidemia.

”Sen jälkeen, kun saimme lapsia, on joulu vietetty kotona ja pöydän äärellä on monesti ollut paljon ihmisiä. Nyt on ensimmäinen joulu, kun en tiedä, voiko kukaan lapsista tulla paikalle. Tuntuu tyhjältä”, Leena sanoo.

Sama tilanne on monella muullakin suomalaisella, ja sitä tunnelmaa Leena halusi piparityöllään välittää. Kynttilät ovat sytytetty, kuusi koristeltu, pöydät katettuna ja lautasilla ruokaa, mutta tuolit ovat tyhjät. Kuinka moni niihin lopulta istuu?

”Näin muiden kilpailijoiden töitä ja ajattelin, että vau miten hienoja ja monimutkaisia asioita ihmiset ovat tehneet. Mutta kaiketi se oli se tarina, joka kilpailun nyt ratkaisi. Se osui hyvin tähän hetkeen.”

Leena Taivalsaaren piparinleivonnan SM 2020 voittotyössä on ajankohtainen aihe. 
Leena Taivalsaaren piparinleivonnan SM 2020 voittotyössä on ajankohtainen aihe.

Lue myös Anna.fi: Piparitaikina on tämän talven hittiherkku – leivo piparipullia ja testaa muita mahtavia piparkakkureseptejä!

Leenan keittiössä piparintuoksu on tuttua

Piparinleivonnan SM-kilpailu 2020 toteutettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti etänä omissa kotikeittiöissä. Finalistit leipoivat yhtä aikaa ympäri Suomen ja tuomaristo seurasi kilpailijoiden työskentelyä videopuhelun välityksellä. Aikaa vapaamuotoisen piparityön tekemiseen oli kaksi tuntia, jonka aikana kilpailijat piirsivät kaavat, leipoivat piparit, paistoivat ne, jäähdyttivät, kokosivat ja koristelivat luomuksensa.

Kaikkien kilpailijoiden kisataikinana oli Myllyn Parhaan Laktoositon Piparitaikina. Taikina on Leenalle tuttu jo entuudestaan, sillä kotikeittiössä vuorottelee Myllyn Parhaan valmistaikinan ja itse tehdyn piparitaikinan tuoksu.

”Pipareiden leipomisen aloitan viimeistään marraskuun puolessa välissä. Sen jälkeen pipari tuoksuu viikottain uuden vuoden toiselle puolelle saakka”, Leena kertoo.

Sama joululeipomisen perinne jatkuu tänäkin vuonna poikkeuksellisista oloista huolimatta. Joulun tunnelmointia koronakaan ei estä.

”Korona ei kunnioita mitään, mutta me kaikki voimme silti hyvin kunnioittaa omia jouluperinteitämme”, Leena kiteyttää.

Toiseksi aikuisten sarjassa sijoittui Kangasalalta kotoisin oleva Kati Lehto työllään Joulusauna. Alle 20-vuotiaiden sarjan voiton vei rovaniemeläinen 19-vuotias Maija Vuonokari herkkuteoksellaan Myllynhoitaja joululomalla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Leena voitti piparinleivonnan SM-kilpailun korona-aihetta koskettavalla pipariluomuksella – katso, miltä näyttää kultamitalin voittanut piparkakkupöytä

Ehkä joskus muutkin

Hauska! Mutta.. Aina näistä kilpailun voittajista saa lukea, eikä ikinä ei näy miten kilpailuun pääsi osallistumaan. Onko kutsuvieras kilpailu? Olisin halunnut osallistua myös. Mistä näitä kilpailuja löytää, vai onko vain pienelle lähipiirille? Usein tapahtumiakaan ei mainosteta paljoa, ettei vain tulisi ”liikaa” osallistujia (varsinkaan niihin ilmaisiin). Tiedän koska pomot näin usein neuvovat. Harmillista.

piparkakkutonttu

Myllyn Paras on järjestänyt Piparinleivonnan SM-kilpailun jo kymmenen kertaa. Kannattaa pitää silmällä heidän nettisivujaan syksyllä, niin sieltä näkee miten ja milloin osallistutaan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.