Piparipullapitko on joulun hittiohje – yhdistää perinteisen piparin ja pullan
Piparkakkutaikinaa yhdistellään tänä jouluna muihinkin taikinoihin. Tuplaherkut joululeivonnaiset ovat yhdistelmiä kahdesta erilaisesta taikinasta.
Näyttävä pullapitko on klassikkoleivonnainen. Jouluna siitä tehdään vieläkin herkullisempi. Sen sisään taiotaan piparkakkutaikinaa, joka kiertyy letin ympärille ja jää pitkon sisään paistaessa.
Lue myös: Miten letitetään pullapitko neljällä? Naurettavan helppo tapa: siirrä vain yhtä lettiä
Joulupitko piparkakkutaikinasta
Pullaa ei ehkä mielletä sellaisenaan juuri joululeivonnaiseksi. Piparkakut taas ovat joulun ykkösherkku. Kieritimme ohuen säikeen piparkakkutaikinaa pullapitkon lettisäikeiden ympärille ja paistoimme pullan. Siitähän tuli täydellistä!
Kotilieden toimitus kävi pitkon letitysopissa Fazer Experience vierailukeskuksessa Vantaalla. Vierailukeskuksessa saa kuka tahansa käydä vierailulla ja tutustua yrityksen toimintaan.
Fazerilta annettiin helppo ohje letittää neljällä säikeellä. Siirrä koko ajan vain yhtä säiettä, näin letitys ei voi mennä pieleen. Me lisäsimme säikeiden viereen vielä piparkakkutaikinaa.
Lue myös: Piparipullapitkon resepti
Video-ohjeet letittämiseen
Katso videolta miten neljällä letittäminen onnistuu ruokatoimittajalta.
Sodan ajan jälkeinen herkku
Pulla on ollut Suomessa arvokas herrojen herkku. Siihen tarvittavia vehnäjauhojakaan ei ole aina ollut saatavilla. Vehnäjauhot olivat aikoinaan myös tuontitavaraa, joten pullaa ei tosiaankaan syöty joka kodissa.
Heti sotavuosien jälkeen, kun leivontaan tarvittavia aineksia kuten sokeria, mausteita ja voita alkoi olla saatavilla yleistyi myös pullapitkojen tekeminen. Pullapitkoja leivottiin erilaisiin perhejuhliin ja suuret pulleat pitkot olivat näyttävän näköisiä leipurin taidonnäytteitä.
Pitkot ja pullat ovat niitä suomalaisia vanhan ajan herkkuja, joihin jokaiselle liittyy voimakkaita makumuistoja. Kukapa ei voisi vastustaa siivua lämmintä pullapitkoa, jonka päällä on rapiseva kerros raesokeria. Parhaassa tapauksessa sipaisu voita lämpimän pullasiivun päälle kruunaa kokonaisuuden.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Piparipullapitko on joulun hittiohje – yhdistää perinteisen piparin ja pullan
Miksi pitää sotkea piparit ja pulla. Monessa muussa eurooppalaisessa maassa on jooa laissa kirjattu perinneruuat ja -leivonnaiset. Niiden reseptiin ei saa koskea tai se katsotaan kunnioittamattomuudeksi vanhoja reseptejä kohtaan. Suomalainen leeta on järkyttävän hyvää ja kaikki ulkomaalaiset ystäväni ja sukulaiseni rakastavat sitä sellaisena kuin se alunperin on tehty.
En ole uudistusten kaataja, mutta pitääkö jotain tehdä vain sen takia että se voidaan tehdö?
Mielestäni jouluksi voi leipoa uutuuksiakin tai maustaa esim, runsaammin. Tavallinen pullaleetta on kahvipöydän herkku, mutta vaihtelu virkistää.
Tein viimejouluna,oli oikein hyvää.